CANAVAR DÖNDÜ!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre enflasyon geçtiğimiz aya göre 5.46, yıllık bazda ise 61.14’e yükseldi. Bağımsız Sosyal Bilimcilerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu’na göre ise aylık artış 11.93,yıllık enflasyon yükselişi ise 142.68 gösterildi…
İstatistik bilimdir; yanılma payı yok gibidir. Eee gel de yanma. Bu rakamlar neden bu kadar çelişkili? Çünkü öyle isteniyor. Hesaplama yapılırken, sepete konulan ürünlerle de ilgili…
Lakin enflasyon her zaman halk tarafından çok yakından takip edilir, daha doğrusu hissedilir.
Yurttaş semt pazarından iki hafta üst üste aynı ürünü aynı satıcıdan, aynı paraya alamıyor. Aslına bakarsanız, pazarcı da aynı ürünü, aynı halden, aynı paraya alamıyor.
Mutlaka yükseliş yaşanıyor. Marketten herhangi bir ürünü 20 gün arayla sorsanız fiyatında mutlaka bir değişiklik yaşandığını görüyorsunuz. Bu durumda rakamlarla oynamak nafile…
Keşke TÜİK düşük tuttuğunda hayat pahalılığı aynı oranda azalsa. Ancak kazın ayağı öyle değil; domatese 20 lira veren fakir fukara enflasyonu çok yakından tanıyor.
Dahası biz ülkece enflasyona aşinayız. Önceki iktidarlar döneminde de vardı enflasyon canavarı. Hatırlayalım, hepimiz cebimizde milyonlarca lira taşıyorduk. İşte o günlere de böyle fiyat istikrarsızlığından dolayı gelinmişti.
Paradan sıfır atıldı, psikolojik üstünlük sağlandı ama şimdi o günlere doğru hızla geriliyoruz! İnsanlar geçimlerini sağlarken karşılarına çıkan fiyatlar karşısında eziliyor.
Asgari ücret, genel maaş ortalaması gibi görülen ülkemizde hiç kimse ay sonunu getiremiyor. Paramız günden güne eriyor, alım gücü azalıyor.
Üstüne üstlük yanlış ekonomik politikalarda ısrar sürünce, “sürekli aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar bekleme” hatasına düşüyoruz…
Çok yakında 500 liralık banknotlar çıkarsa hiç şaşırmam!
Zira 200 liralık banknot eriyeli çok oldu.
Neyse, fazla dağıldık toparlayalım.
Daha önce pazara 100 lirayla giden teyzemiz, şimdi bu parayla gittiğinde, iki kilo domates (40 TL), bir kilo kabak ( 15 TL), iki kilo patates ( 15 TL ), bir kilo salatalık ( 15 TL ) , iki kilo soğan ( 15 TL) ve belki üç parça da yeşillik alabiliyor…
Hafta boyunca ne pişireceğini az çok hepimiz tahmin edebiliyoruz… O halde bu teyzemiz ne yapacak; pazara ayırdığı parayı artıracak !!!
Şimdi başa dönelim; siz enflasyon oranlarını düşük tutsanız ne olur, tutmasanız ne olur?
Yurttaş cebinden çıkan paranın hesabını bilmiyor mu?
Bence çok iyi biliyorlar…