‘Patlıcanı yazın yiyin, kışın eve sokmayın’
ADANA (BÖLGE)-Adana Büyükşehir Belediye Başkanı
ve Cumhur İttifakı Adayı Hüseyin Sözlü ve eşi Zeynep Sözlü, 1. Adana Sağlık
Festivali’nin davetlilerinden İç Hastalıkları
ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ı yöresel yemeklerin ve
içeceklerin bulunduğu sofrada ağırladı. Sözlü ailesiyle keyifli bir sohbet
yapan Prof. Dr. Canan Karatay, yerel seçim sürecinde siyaset gündeminden
düşmeyen patlıcan, biber ve domatesin kış aylarında tüketilmesinin sağlık
açısından sakıncalarını anlattı. Kış mevsiminde yaz sebzelerinden uzak
durulması gerektiğini vurgulayan Karatay, kış aylarında hastalanmamak için bol
bol turp, lahana, havuç, karnabahar, havuç ve kereviz yemeyi tavsiye etti.
ADANA LEZZETLERİ ÇOK FAYDALI
Başkan Hüseyin Sözlü ve eşi Zeynep Sözlü, Prof. Dr. Canan Karatay’ı Adana
Kebabı, ciğer kebabı, şaglam suyu, turp, karışık turşu, salata çeşitleri,
yoğurt, mercimekli bulgur pilavı, tereyağı, keçi peyniri ve koyun peynirinin
bulunduğu sofrada misafir etti. Sağlıklı beslenme üzerine yapılan sohbette
Sözlü çiftinin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Canan Karatay, kuyruk yağlı
kebap, ciğer kebabı, şalgam suyu, turp ve turşu çeşitlerinin çok faydalı
gıdalar olduğunu söyledi. Proteinin yağıyla birlikte yendiği zaman vücuda fayda
sağladığını anlatan Karatay mevsimine göre sebze tüketiminin önemine değindi.
12 AY PATLICAN YERSENİZ VÜCUT İSYAN EDER
Fiyatlarındaki artış nedeniyle yerel seçim sürecinde siyaset gündeminden
düşmeyen patlıcan, biber ve domatesin kış mevsiminde tüketimini değerlendiren
Karatay, “Kış mevsiminde ucuz olan kış sebzelerini tüketmeliyiz. Yazın da yaz
sebzelerini yemeliyiz. Çünkü vücudumuz böyle programlanmış. Ben kışın patlıcan,
biber yenmesine karşıyım. Yılın 12 ayı patlıcan yerseniz, vücut olumsuz
reaksiyon gösterir. Kışın, turp, lahana, havuç, karnabahar, havuç ve kereviz
var. Kışın bu sebzeleri yemeliyiz ki, hastalanmayalım. Her sebzeyi, her meyveyi
doğal yetiştiği mevsiminde yemeliyiz” dedi.
MUTLU OLMAK İSTEYEN ŞALGAM SUYU İÇSİN
Adana’nın milli içeceği şalgam suyuna övgüler yağdıran Karatay, doğal olarak
fermente olan şalgam suyu, doğal yoğurt ve evde yapılmış turşu çeşitlerinin bol
bol tüketilmesini tavsiye etti. Mutluluk hormunu olan seratonin bağıksaklarda
oluştuğunu anımsatan Karatay, “Seratonin üretmek için en doğru besinler, evde
yapılmış turşu, doğal fermente olmuş şalgam suyu, sirke ve yoğurttur. Lahana,
turp, brokoli, soğan, sarımsak, doğal tereyağı, zeytinyağı, keçi peyniri, koyun
peyniri de seratonin sağlar. Geleneksel yöntemlerle yapılmış turşu suyu, şalgam
suyu en sağlıklı içeceklerdir” diye konuştu.
Karatay, makarna, baklava, börek, lahmacun, pizza, hamburger, sandviç ve gazlı
içeceklerin tüketilmesinin obeziteye neden olduğunu dile getirdi.
SÖZLÜ, KARATAY SOHBETİNİ SOSYAL MEDYADA
PAYLAŞTI
Başkan Hüseyin Sözlü ise Adana’nın sağlık turizminde de öne çıkması için
düzenlenen Sağlık Festivali’nde hemşehrileriyle söyleşiler yapan Prof. Dr.
Canan Karatay’ı konuk etmekten büyük mutluluk yaşadığını ifade etti. Sağlıklı
beslenme ve Adana mutfağı üzerine yapılan sohbet Başkan Hüseyin Sözlü’nün
sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.