MARATONDA YÜZME OTORİTELERİNİ ŞAŞIRTAN SPORCU: ALİ ŞAHİN UÇAN

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Ali Şahin Ucan, 1946 yılında Adana’da doğdu. Çok zeki, hırslı ve heyecanlı olmasına rağmen çeşitli nedenlerle iyi bir eğitim alamadı. Okul dönemlerinde, yüzme, sutopu, boks gibi çeşitli sporlarla ilgilendi. Yüzmeyi sulama kanallarında öğrendi.

Komşusu milli ve rekortmen sporcu Ünsal Fikirci, sulama kanalına gittiğini duyduğu Ali Şahin Uçan’ı boğulmaktan kurtarmak adına Atatürk Yüzme Havuzu’na götürdü. Ali Şahin Uçan’ın hayali gerçekleşmişti.  Çünkü Atatürk Yüzme Havuzu’nun her zaman önünden geçtiğinde bir müddet durarak antrenmanları, yüzenleri izler, hafta sonu da yarışları izlemeye gelirdi.

Artık rüyası gerçekleşmiş ve en çok istediği havuza gelmişti. Kendini göstermesi gerekirdi. Girdiği ilk yarışı ilk 3 arasında tamamladı. Merhum Roma Olimpiyatlarına katılmasıyla tanınan milli ve rekortmen yüzücü Ünsal Fikirci’yi model aldı.

Ünsal Fikirci de yetenekli bulduğu Ali Şahin Uçan ile yakından ilgilenerek ona çıkış, dönüş, ayak vurma, kol çekme, nefes alma ve stil öğretti. Ali Şahin Uçan, sürekli kendini geliştirerek hafta sonları yapılan yarışmalara katıldı. Karataşspor’da başlayan yüzme serüveni Demirspor’da devam etti.

Önemli dereceler yapan Ali Şahin Uçan, Erdal Acet,  Ersin Aydın, Gürhan Bencan, Selahattın Morkal, Canan Ateş, Bora Özkök ile maraton yüzmede de başarılı sonuçlar aldı. Defalarca milli takım mayosuyla Pendk-Fenerbahçe, Bulgaristan Varna maratonu ile Çanakkale maratonuna katıldı.

Daha sonra ki yıllarda Başantrenör Nihat Erdem’in gözetiminde havuzda acemi yüzlerce öğrenciye yüzme öğretti. Ayrıca Anakara DSİ Spor’da Adanalı Şahin Ciğer, Şevket Erden ve Hüseyin Bulgulu’nun da bulunduğu takımda sutopu oynadı.

Ali Şahin Uçan, kebapçı, lahmacuncu, terzi gibi yapmadığı iş kalmadı. Vatani görevini havacı olarak Kütahya ve Çanakkale’de yapan Uçan,  2007 yılında 61 yaşında vefat etti.

ÇOCUKLARI ALİ ŞAHİN UÇAN’I ANLATTILAR

Rahmetli Ali Şahin Uçan’ın çocukları Mustafa Şahin Uçan’ın Antalya Side’de köpek oteli ve dönerci dükkânı var. Taşan Uçan’ın da mermer atölyesi var. Babalarının iyi bir aile reisi olduğu gibi yüzmede önemli başarılara sahip bulunduğunu, onun izinde gitmeye çalıştıklarını söylediler.

Erken kaybettikleri babalarının arkadaşlarına çok değer verdiğini, zamanının büyük bölümünü havuzda geçirdiği için kendini her konuda geliştirdiğini ifade eden Mustafa ve Taşan Uçan şöyle devam ettiler:

“Babamızla gurur duyuyoruz. Dar gelirli bir aile çocuğu olmasına rağmen kendini her alanda geliştirmişti. Uzun yıllar havuzda önemli dereceler elde etmişti. Yüzlerce öğrenciye yüzme öğretti. Havuzun maskotu gibiydi ve çok sevilen birisi olduğu anlatılırdı. Son yıllarda Erdal Acet, Gürhan Bencan, Selahattin Morkal, Ersin Aydın, Bora Özkök ağabeylerle maratona ağırlık verdi. Maratonlarda Erdal Acet çok güçlü ve hırslı olduğu gibi tüm yarışmalarda önde ve birinci olurdu. Babam ve diğerleri arkadan gelirlerdi. Babam yarışı tamamlamak için büyük çaba harcadığı anlatılır. 3 veya 4. olmasını sorun yapmazmış. Rahmetli babamın yapmadığı iş kalmadı. Kebap, lahmacun, tablada manavcılık, terzilik gibi işler yaptı. Özellikle terzilikte Adana’nın itibarlı, saygın, varlıklı bayan ve erkekler babama elbise diktirirlerdi. Bizlere yoksulluk çektirmedi. Babamızı çok erken kaybettik.”

Mustafa ile Taşan Uçan, babalarının bir gün anneleri ve kendilerini toplayarak, “Çok vergi borcum vardı. Allaha şükürler olsun hem vergi borçlarımı hem de dışarıya olan borçlarımın tamamını ödedim. Belki sizlere çok para, ev, araba, dükkân bırakmadım. Ancak şerefli ve onurlu bir gelecek bıraktım” diyerek hepsine sarılarak birlikte ağladıklarını anlattılar.

TAKIM ARKADAŞI MİLLİ YÜZÜCÜ BENCAN: “ALİ SAĞLAM DOST VE İYİ SPORCUYDU”

Ali Şahin Uçan ile maraton yüzen ve sutopu oynayan milli yüzücü ve eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Üyesi ve uluslararası yüzme hakemi Gürhan Bencan, Ali Şahin Uçan’ın sağlam dost ve başarılı, hırslı sporcu olduğunu söyledi.

Ali Şahin Uçan’ın havuzda herkes tarafından sevilen bir sporcu olduğunu, erken vefat ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“ Ali Şahin Uçan Atatürk Yüzme Havuzu’nda uzun yıllar Karataşspor’da birlikte yüzdüğüm ve sutopu oynadığım en iyi arkadaşlarımın başında gelirdi. Evleri eski vilayet binasına yakındı, Rekortmen ve olimpiyat sporcusu Ünsal Fikirci ile komşulardı. Fikirci, bunu alarak havuza getirdi. Ali, çok hırslı, istekli, büyüklerine saygılı birisiydi. Yerinde duramayan birisiydi. Yüzmenin yanı sıra kırlangıç kule atlayışı yapardı. Birlikte çok antrenman yaptık. 400-1500 metrelerde yarışlara katıldık. 1964 yılında Bursa’da yapılan Türkiye sutopu şampiyonasına birlikte gittik. Adana Seyhan Baraj gölü ile İstanbul Pendik, Fenerbahçe, Burgazada’da yapılan maratonunda Erdal Acet sürekli birinci gelirdi. Ben ve Ali ilk 3 arasına girerdik. Ayrıca, Çanakkale maratonunda da derece yapmıştı. 1970 Bulgaristan Varna’da yapılan uluslararası maratonda Adanalılar Erdal Acet birinci, Bora Özkök ikinci, ben üçüncü, Ali Şahin ise dördüncü, Ersin Aydın beşinci gelerek dikkati çekmiştik. Kamplarda rahmetli Ali Şahin bizleri çok eğlendirirdi. Bir defasında boyu 1.60 olan Ali Şahin, 1.90’lık Mısırlıyı yemeğine yaptığı güreşte yenmişti. Mekanı cennet olsun”

GÜRHAN BENCAN’DAN BİR ANI

Gürhan Bencan, Ali Şahin Uçan ile bir maratonda yaşadığı anıyı şöyle anlattı:

“1970 yılında İstanbul Alemdağ’da vatani görevimi yapıyordum. İstanbul Pendik, Burgazada ve Fenerbahçe arasında maraton yarışı olacağını öğrendim.  O dönemlerde Türkiye’de maratonun kralı Erdal Acet’ti. Ona yarışa katılmama yardımcı olması için rica ettim. Dönemin Federasyon Başkanı Fehiman Akdağ, bizim garnizonda sporlu ilgilenen komutanı arayarak bana yarışa katılmam için bir hafta izin aldı. Dr. Erdim Oteli’nde kampa girdik. Yarış günü Ali Şahin Uçan beni bir köşeye çekerek maratonda birbirimizden kopmamak için bana rica etti. Ancak, benim komutana sözüm vardı. Yoksa ceza alacaktım. Yarışı ilk 3 içinde bitireceğimi sözünü vermiştim. Yarış başladı. Ali Şahin ile bir müddet birlikte yüzdük. Sonra ben komutandan korkumdan tüm gücümü kullanarak 1,5 saat, arkama, sağıma ve soluma bakmadan yüzdüm. Ali Şahin beni geçme diye adeta yalvarıyordu. Her sporcunun sandal içinde kılavuzu vardı. Benim kılavuzum da rahmetli İnal Tengizman’dı. Bana çok desteği oldu. Bende Erdal Acet, Bora Özkök’ün ardından yarışı üçüncü bitirdim ve komutandan bir hafta Adana’ya izinli gitme ödülü aldım. Rahmetli Ali bana biraz kızmış ve küsmüştü. Sonra durumu anlattım. Bana hak verdi. Her zaman dost kaldık.”

Ali Şahin Uçan, kısa boyuna rağmen tüm sporlara ilgi duyan birisiydi. Bulgaristan Varna’da kamptayız. Mısır’dan 190 boyunda gençliğinde güreşte yapmış bir Mısırlı maratoncu vardı. Ali, 160 boyunda, Mısırlı ise 1.90 boyunda takım elbisesine iddiaya girdiler. Bizler Ali’yi destekliyoruz, ancak hiç şansı yok gibi. Ali, Mısırlı’nın bacağına bir daldı, adeta mengene gibi yapıştı. Mısırlı’yı gerçekten yendi. Ancak Mısırlı çamur yaptı ve takım elbiseyi almadı. Ali intikamını maratonda onu geçerek göstermişti.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor