“ÖĞRENCİLERİN DEĞİL, MEB VE ÖSYM’NİN BAŞARISIZLIĞIDIR”

HABER: GÜLİSTAN ÖZBEY
ADANA (BÖLGE)-Eğitim Sen, 2022 YKS sonuçlarına dair yaptığı açıklamada sonuçların eğitimin durumunu ortaya koyduğunu ve YKS sonuçları MEB ve ÖSYM’nin başarısızlığının altını çizdi.
Sınav barajının kalkması nedeniyle geçen yıl 2,5 milyon aday sayısının bu yıl 3 milyonun üzerinde olduğunu belirten Eğitim Sen, YKS’ye başvurduğu halde Temel Yetenek Testine (TYT) 226 bin, Alan Yeterlilik Testine (AYT) 204 bin, Yabancı Dil Testine (YDT) ise 36 bin adayın girmediğini vurguladı.
YKS’ye giren 3 milyon adayın bir gün içinde sabah ve öğleden sonra yapılan oturumlarla ‘başarı’ göstermesi beklendiğini belirten Eğitim-Sen, “Böylesi bir sınav sisteminin her şeyden önce insani olmayan bir nitelik taşıdığı ve milyonlarca gnecni üzerined yoğun bir psikolojik baskı yarattığı ortadadır ve bu durum sendikamız tarafından sürekli eleştirilmektedir” dedi.
Eğitim-Sen olarak yıllardır netlerindeki vahametine dikkat çektiğimiz temel matematik ve fen bilimlerinde de yine artış bile denemeyen oran değişiklikleriyle netler yerlerde sürünmektedir. Temel matematikte 6.938, fen bilimlerinde 3.212 net ortalaması, bu eğitim sisteminin öğrencilere matematiksel düşünceyi vermekten ne kadar uzak olduğunu da bir kez daha göstermektedir.
TYT puanlarına göre 100 puan ve üzerinde alan 2.911.511 aday bulunmaktadır. TYT’ye giren ve sınavı değerlendirmeye alınan 3.008.029 aday olduğu göz önüne alındığında 96.518 adayın 100 puan altında kaldığı bir başka ifadeyle TYT’de sıfır çektiği görülmektedir. Bu ülkemiz açısından eğitimin çökme noktasına geldiğini ve belki de geçtiğini göstermektedir.
Ayrıca tabloda 160 ve üstünde puan alan 2.669.686 aday olduğu görülmektedir. Bilindiği üzere; önceki yıllarda baraja takılan 338.343 kişi ön lisans ya da lisans programlarını tercih edebilecek minimum yeterliğe sahip olmadıkları şeklinde yorumlanmaktaydı. Ancak bu adaylar kontenjan olması durumunda birkaç bölüm hariç tüm bölümlere yerleşebileceklerdir.
2021 YKS’de 100 puan ve üzerinde alan aday sayısı 2.393.283 idi. Sınava giren aday sayısı 2.416.974 idi. Bu durumda 2021 yılında sıfır çeken aday sayısı 23.691 olmaktadır. Bu hesaplamayla sıfır çeken aday sayısının 4 kattan fazla arttığı görülmektedir.
‘EĞİTİMİN NİTELİKLİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL’
2022 YKS sonuçlarının eğitimde çok kötü bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu gösterdiğini belirten Eğitim-Sen açıklamasını şu başlıklarla sürdürdü:
HER DÖRT GENÇTEN BİRİ İŞSİZ: “Eğitim sürecinin bütün aşamalarında olduğu gibi, yükseköğretim alanında da eğitimin niteliği ve akademik yeterlilikler başta olmak üzere çok sayıda sorun bulunmaktadır. Yükseköğretim sisteminde yaşanan zorluklara ve eşitsizliklere rağmen üniversiteden mezun olan gençlerimize iktidarın en somut vaadi ise işsizlik olarak karşımıza çıkmaktadır. TÜİK verilerine göre, üniversite mezunu her dört gençten birisinin işsiz olması bu tespitimizi doğrulamaktadır.
SINAVLARA ENDEKSLENMİŞ EĞİTİMİN NİTELİKLİ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL: Türkiye’de gerek liselere gerekse üniversiteye girişte sorunun tek başına yapılan merkezi sınavlar olmadığını, aksine sorunun daha köklü biçimde sınavlara odaklanmış olan eğitim sistemi olduğu ve bu konuda köklü değişikliklere gidilmeden kalıcı çözümlerin üretilemeyeceği ortadadır. Dolayısıyla ilkokuldan başlayarak üniversiteye kadar, sürekli olarak yapılan sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması, öğrencilerimizin gerçekten nitelikli eğitim alması mümkün değildir.
SINAV MERKEZLİ ANLAYIŞ TERK EDİLMELİ: Eğitim Sen, her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturulması için gerekli çalışmaların en kısa sürede başlatılmasını, bunun için öncelikle ‘sınav merkezli eğitim’ anlayışının terk edilmesi gerektiğini savunmaktadır.”
Buna göre;
-Başvuru yaptığı halde sınava girmeyen 226 bin aday olduğu halde, sınava giren öğrenci sayısında 591.539 kişilik çok büyük bir artış olmuştur. Bu yığılmayla beraber zaten her sene tartışılan kontenjanların iyice yetersiz kalacağı ve birçok gencimiz için hayal kırıklığının kapıda beklediği açıktır.
– 96.518 aday, 100 puan altında kalmış, bir başka ifadeyle TYT’de sıfır çekmiştir. Geçen yılki YKS’de 23.691 olan bu sayıdaki artış, sınava giren aday sayısındaki artışı da katlayarak 4 kattan fazla yükselmiştir.
Elbette bu oranda, YKS’nin eğitimcilerin itirazlarına rağmen 135 dakika olan oturum süresinin 165 dakikaya çıkarılarak stresin artırılmasının payı da büyüktür. Baraj sistemi varken “yetersiz” kabul edilecek bu adaylar, eğer aileleri varlıklıysa şimdi bu puanlarla diledikleri özel üniversiteden mezun olacaktır.