Eğitimde disiplin şart

Özel Rasyonel Kişisel Gelişim Kursu müdürü Ayşe Büşra Özdemir, istediği üniversitede istediği bölümü kazanmak isteyenlerin disiplinli bir şekilde çalıştırılması gerektiğini söyleyerek, ‘’Disiplin kurallı bir yaşamdır. Öğrenciler uygulanan disipline karşı çıkmazlar uygulama biçimine karşı çıkarlar. Nitelikli bir eğitimde disiplin kuralları konulmasında ve uygulanmasında öğrenci ve ailede dahil edilmelidir. Ortak anlayış birlikteliği, uygulama kolaylığı sağladığı gibi sonuç almayı da kolaylaştırır, öğrenmeye olumlu yansımaları hissedilir’’ dedi.

***

Özel öğrenimde başarıya Rasyonel yaklaşım

ÖZEL İNDİRİMDEN FAYDALANMAK İÇİN: 0 (506) 277 85 06

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Hayalinizdeki üniversitenin öğrencisi olabilirsiniz. Kiminiz için bu söz kulağa erişilmesi zor geliyor olabilir; ancak disiplinli çalışma ve motivasyonla bu hayalin gerçeğe dönüşmesi imkansız değil. Yaptığımız araştırmalara göre, istediği üniversitede istediği bölümü kazanan öğrencilerin yüzde 95’i, özel öğretimden geçerek istedikleri başarıya ulaşmış. Peki, özel öğrenim görmek maddi açıdan külfetli mi? Hangi şartlarda hizmet veriliyor? Özel öğrenim veren kurumların belirlediği stratejiler nelerdir? Bu soruların cevabını almak üzere Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan Özel Rasyonel Kişisel Gelişim Kursu’nu ziyaret ettik. Bu sene sayısalda Adana birincisi çıkararak dikkatleri üzerine çeken kurumun müdürü Ayşe Büşra Özdemir, sorularımıza içtenlikle yanıt verdiği gibi bununla da kalmayıp ricamızı geri çevirmedi ve röportajı okuyup da kuruma kayıt olmak isteyenlere yüzde 25 gibi ciddi bir indirim uygulama nezaketi gösterdi. Okurlarımız adına kendisine teşekkür ediyoruz. İşte o röportaj;

Kurum olarak hangi şartlarda ve imkanlarda hizmet veriyorsunuz?

Genelde, 11-12 ve mezun öğrencileri üniversiteye hazırlıyoruz. Mevcut olan bütün dersleri öğrencilere verdiğimiz gibi, deneme sınavlarımızla da onları motivasyonlarını sağlıyoruz. Bunu yanı sıra, öğrenci takibi sistemimizle de eksiklerini tespit ediyor, başarılarına engel olması muhtemel her sorunu ortadan kaldırmaya çabalıyoruz. Bu sene sayısalda, Adana birincisini bizim kurumumuzdan çıkardık. Türkiye sıralamasında da 93’de yer aldı. Öğrencimiz, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü kazandı. Butik tarzı bir binaya sahibiz. Bunun avantajıyla, gençlerimiz kendilerini evlerinde gibi hissediyorlar. 6 dersliğimiz var ve her sınıf 8’er kişiden oluşuyor. Toplam 70 öğrenci kapasitesine sahibiz.

Eğitim verdiğiniz öğrencilerinizin genel anlamda başarı oranı nedir?

Ortalama 45-50 gencimizi üniversiteye hazırlıyoruz. Geri kalanı ara sınıflar oluşturuyor. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerimizin yüzde 90’ı başarılı oluyor. Diğerleri de gayet başarılı; ancak istedikleri bölümü kazanamadıkları için bir yıl tekrar yapma ihtiyacı duyuyorlar. Bir yıl sonra ise hedefine ulaşmıyor oluyor.

Kurum olarak belirlediğiniz stratejileriniz nelerdir?

Doğru kariyer planlarıyla öğrencilerimizi tam donanımlı üniversite hayatına hazırlar, kişisel ve toplumsal hedeflere sahip, aranan ve tercih edilen bireylere dönüştürmeyi hedefleyerek, çağımızın bilimsel ve teknolojik gelişmelerine açık, kendine güvenen duyarlı ve saygılı nesiller yetiştirmeyi kendimize ilke edinmekteyiz. “Her fert bir değerdir” düşüncesinden yola çıkarak bireyleri toplumsal alanda çağdaş ve kültürel gelişmeler doğrultusunda hayata donanımlı bir şekilde hazırlamak, kurumsal hedeflerimizin temelini oluşturmaktadır. Şöyle ki bu hedef doğrultusunda alanında uzman eğitmenlerimiz ile sürekli yenilenen eğitim içeriklerini şartlar ne olursa olsun öğrencilerimize eksiksiz olarak sunmaktadır.

Adana’da bulunan özel kurs sayısı, İstanbul gibi 20 milyonluk bir şehrin yarısına denk geliyor. Size göre tercih yapmadan önce hangi kriterleri esas almalıyız?

Mutlaka geçmiş yıllarda o kursa giden bir referans aramalısınız. Ayrıca, çok net bir şekilde hangi derslerin haftalık kaç saat olacağını, öğretmenlerin tecrübesini, ders harici etüt ve soru çözme ofislerini net bir şekilde öğrenmelisiniz. Düşük ücrete, yeni mezun öğretmenlerin çalıştığı birçok kurs mevcuttur. Sınav sistemlerinde tecrübeli öğretmenlerin yer alması verimlilik ve yararlılık açısından daha çok tercih edilmelidir.  Rehberliğin ne şekilde yapıldığını da mutlaka sorgulamalısınız.

Size göre iyi bir eğitimci nasıl olmalı, hangi özellikleri taşımalıdır?

Her meslek severek yapılmalı; ama öğretmenlik gerçekten gönülden yapılmalıdır. İdeal bir eğitimci, alanında yeterli bilgi birikimine sahip olmalı, mesleği ile ilgili bütün gelişmelerden haberdar olmalıdır. En zor şartlarda bile “güler yüzlü” ve “alçak gönüllü” olmayı becerebilmek de çok önemlidir. Etkileyici davranış ve konuşmaların neler olduğunu bilmesi gerekir. Zamanı en verimli şekilde kullanabilmeli, her zaman prensipli ve bilinçli hareket etmeli, hitap ettiği kitleyi “motive ederek” canlı tutmayı bilmeli, bilgisinin “etkileyici olabilmesi” için güzel bir hitabete sahip olmalıdır. Hiçbir ayırım yapmadan bütün öğrencilerine “eşit” davranmalı, başarıları ölçmede adil ve hassas olmalıdır. İyi bir eğitimci sürekli kendisini yenilemeli, bilgisayar, İnternet, yabancı dil gibi dünyaya açılan araçlardan ve teknolojik yeniliklerinden yararlanmayı bilmeli; öğrencilerle birebir diyalog içinde olmayı prensip haline getirmeli, onlarla devamlı konuşmalı ve dertlerini dinlemelidir. Öğrenciler arasında dengeli, olumlu ve tutarlı davranışlar sergilemeli, düşüncelerini davranışları ile bütünleştirebilmeli, davranış ve konuşmaları ile örnek teşkil etmelidir. Bizler, Rasyonel Kişisel Gelişim Kursu’nda, eğitimcilerimizin bu özellikleri taşıyor olmalarına önem veriyor ve hassasiyet gösteriyoruz.

Üniversiteyi kazanmak için özel eğitim kurumuna kayıt olmadan da başarılı olabilmenin mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?

Sınıfı kalabalık olan devlet okulları var. Bir öğretmen ne kadar fedakar davranırsa davransın öğrencilerin tamamıyla ilgilenemez. Zaten, dersin büyük bölümü de öğrencileri susturmaya çalışmakla geçer. İşte bu nedenlerle oluşan açığı bizim gibi özel eğitim kurumları kapatır. Öğrenci, rastgele bir yere değil de istediği üniversitenin yetenek ve beklentilerine uygun bir bölümüne girmek istiyorsa iyi bir hazırlık süreci geçirmelidir. Öğrenci, açıklarını ancak özel eğitim kurumlarında giderebilmekte ve sınav hazırlığı dışında kapsamlı bir rehberlik hizmeti alabilmektedir. Özel eğitim kurumları, öğrencilerin meslek seçimleri konusunda da yardımcı olmaktadır. Burada birebir, tam konu anlatımı yapıyoruz. Konular anlatıldıktan sonra bunlarla ilgili çözümlere yer veriliyor. Öğrencinin tekrar yapabileceği ortamlar var. Özel eğitim kurumlarında ki kazanımların daha yararlı olduğu bir gerçek.  Yapılan deneme sınavlarında, öğrenci heyecan ve motivasyon kazanarak ne durumda olduğunu görüyor. Okullarda kazanılan bilgi ile ÖSYM’nin istediği bilgi birikimi farklı. Bu bilgi birikimini de özel eğitim kurumları öğrenciye fazla zaman kaybettirmeden kazandırmış oluyor. En önemlisi de, özel eğitim kurumlarında öğrencilerimizin psikolojik özellikleri de dikkate alınarak gerilimleri azaltılıyor. Öğrenci gerçekten üniversiteyi kazanmak istiyorsa bence özel eğitim kurumuna gitmesi şart…

Okul hayatında ve yaşamda başarılı olmaları için öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Hedef belirleyerek düzenli, istikrarlı biçimde çalışmak, hatta çok çalışmak… Yaşamı ve günü planlayarak hareket etmek, kendini iyi tanımak, güçlü ve zayıf yönlerini bilmek, gelişime açık olmak, ilkeli olmak, sorumluluk almak, alınan sorumluluğu yerine getirmek, öğrenmenin ve başarmanın tadına varmak, yaptığı işi severek ve inanarak yapmak, insanları sevmek, onlara değer vermek ve en önemlisi ailelerini önemsemek diyebilirim. Tabii bunların yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendini ifade edebileceği, deşarj olacağı etkinlikler yapmak da mutluluğu ve başarıyı besleyip, destekleyecektir.

Asgari ücretle çalışan biri de sağladığınız imkanlardan çocuğunu faydalandırabilir mi?

Kuruluş amaçlarımızdan biri de etki ettiğimiz öğrencilerimizin tamamının eşit eğitim almasıydı. Maddi durumu kısıtlı öğrencilerin de sağladığımız imkanlardan faydalanmasını istedik. Para kazanma amacı gütmüyoruz. Arzumuz, öğrenci yetiştirmek. Zaten, portföyümüzün çoğunluğunu memur ve işçi gibi orta kesim sınıfından olan ebeveynler oluşturuyor. Bunun yanı sıra; babası fabrikatör olan, bürokrat olan öğrencilerimiz de var. Hepsine aynı eğitimi veriyoruz. Herkesin bütçesine göre ödeme planları belirliyor, asgari ücretlinin bile zorlanmaması için elimizden gelen gayeti gösteriyoruz.

Bu röportajı okuyup da kayıt için başvuruda bulunan okurlarımıza, özel bir indirim yapmanız mümkün olabilir mi?

Elbette… Gazete okurları için yüzde 25 gibi ciddi bir indirim uygulayabiliriz.

Bu keyifli sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor