‘BÜYÜK ZAFER’DEN ÜÇ GÜN ÖNCE ATATÜRK’Ü AĞLATTI

1879’da İstanbul’da doğdu. Babası Süleymaniye Mutasarrıflığından emekli Ziya Paşa, annesi Şevkîye Hanım’dı. Bir yaşına girerken yetim kaldı. 14 yaşındayken girdiği Harp Okulundan 1896’da, 17 yaşındayken diploma aldı ve ordunun çeşitli kademelerinde göreve başladı. Balkan Savaşlarında  cephelerdeydi. Yanya savunmasında yaralandı. Bu savaşlardaki başarılarından dolayı binbaşılığa yükseldi. 1915’te Seferberlik (Asker-sivi, Toplu Mücadele) sürecine girildiğinde Çanakkale’ye gönderildi.

“Çanakkale Geçilmez” ifadesine can verenlerden biri oldu ve gösterdiği olağanüstü başarıların ardından 17inci  Alay Komutanlığına atandı.  Bu görevi sırasında Muş’un Rus işgalinden kurtarılmasında da büyük rol oynadı ve 16’ncı Kolordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın takdirlerini kazandı. 4’üncü ve 5’inci rütbeden Mecidi Nişanı, Gümüş Muharebe, Liyâkat, Tahsiliye, Alman ve Avusturya Harp, Demir Haç Nişanı aldı. Bir sonraki görev yerine,  Suriye Cephesine, Tümen Komutanı olarak gönderildi. Bu görevindeyken 1918’de İngilizlere esir düştü.. Aralık 1919’da esaretten kurtuldu ve İstanbul İkinci Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi üyeliğine getirildiyse de bu görevi bırakıp Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Ankara’ya geldi. Mustafa Kemal Paşa tarafından 11. Kafkas Tümeni (sonradan 21’inci Tümen) Komutanlığı’na atandı. Yarbay rütbesi ile Birinci ve İkinci İnönü ile Sakarya savaşlarına katıldı. 1 Mart 1922’de Miralay (Albay) rütbesini alarak 57’nci Tümen Komutanı oldu.

BÜYÜK TAARRUZ’DA

Türkiye Cumhuriyeti Devletine giden yoldaki son ve en önemli dönemeçlerinden birine girilmiş, Büyük Taarruz Plânı uygulanmaya başlamıştı. Mustafa Kemâl Paşa, son ana kadar gizli tuttuğu plânı hücum emrinden kısa bir süre önce en güvendiği komutanlarla paylaşmış ve 26 Ağustos’ta harekete geçilmişti. Başkomutan Mustafa Kemâl Paşa, Sincanlı Ovasından Dumlupınar’a kadar uzanan alanları mükemmel biçimde görebilen Çiğiltepe’nin düşman elinden alınmasını çok önemsiyordu. Bu işi Miralay’a havale etti. Çiğiltepe’deki Yunan Kuvvetlerinin başında General Nikolas Trikopis vardı. Güçlü bir direniş gösteriyorlardı. Fakat Komutan Miralay canını dişine takmış, askerlerin önünde bir oraya bir buraya koşarak adım yaklaşmayı sürdürüyordu.

27 Ağustos sabahı, saat 10:30’da Paşa Miralay’ı telefonla aradı ve durumu sordu. Miralay, “Yarım saate kadar tepe elimizde olacak komutanım” cevabını alan Paşa “Başarılar dilerim” dedi. Paşa 15 dakika sonra tekrar arayıp “Düşmanının halâ direndiğini görüyorum. Gözümüz bu çok önemli tepede…” deyince, Miralay, “Komutanım düşman tepeye bir tümen konuşlandırmış, direniyor. Ama alacağız komutanım, mutlaka alacağız…” karşılığını verdi.

SAAT 11:00 OLDU

Miralay’ın adı Reşat’tı. Paşa, “Yarım saatte alacağız” sözüne güvenmişti. Tam yarım saat sonra cepheyi aradı:

  • Reşat Bey’i istiyorum.
  • Komutanım, Reşat bey size bir mesaj bırakarak intihar etti. Mesajını okuyorum: Komutanım, yarım saat zarfında bu tepeyi almak için söz verdiğim halde sözümü yapamadığımdan dolayı yaşayamam komutanım.

Mesaj Mustafa Kemal Paşa’yı üzdü. Gözünden yaşlar akarken “Allah rahmet eylesin, Reşat Bey büyük bir vatanseverdir.” diyebildi. Aradan 45 dakika daha geçtiğinde Başkomutan’a telefon geldi: Çiğiltepe alınmıştır Komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovasına doğru kaçmaktadır, arz ederim.”

Aradan 14 yıl geçti. 1936  yılına gelinmiş, Soyadı Yasası çıkmıştı. Atatürk, Miralay Reşat Bey’in Ailesine Çiğiltepe Soyadını uygun gördü. Adı, Ankara, Mamak Ortaokuluna verildi. Fakat gelin görün ki, 2020’de bu okulun adını değiştirdiler. Yine de düşünceli(!) davranmış olmalılar ki, adını bu kez ücra yerdeki bir köprüye verdiler.

Nurlar içinde uyusun.

 

ÇARŞAMBA SÖZÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ… ŞAKİRPAŞA HAVA LİMANIMIZIN KAPATILIP KAPATILMAYACAĞI KONUSUNDA SESSİZLİĞİNİ SÜRDÜREN AKP İL YÖNETİCİLERİ VE MİLLETVEKİLLERİNDEN AÇIKLAMA GELİR ÜMİDİYLE ÇARŞAMBAYA KADAR BEKLİYORUZ. SAYIN BAKAN “ADANALININ İSTEĞİ OLUR” DEMİŞLERDİ. GELMESİNİ DİLEDİĞİMİZ AÇIKLAMAYA BAĞLI OLARAK, ÇARŞAMBA GÜNÜNDEN İTİBAREN ADANALILARIN NE İSTEDİĞİNİ BİZE ULAŞAN YORUMLARLA SUNMAYA BAŞLAYACAĞIZ. EN AZINDAN TARİHE NOT DÜŞŞ OLURUZ.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor