Üretici: “Keşke maliyet artışı olmasa da 5 liraya satsak”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin maliyetini bile karşılayamadığı fasulyenin, raflarda 3-4 kat fiyatla satıldığını belirterek, “Üretici kazanamıyor, tüketici pahalıya ürün alıyor” dedi. 

(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkeze bağlı Karaatlı beldesinde, fasulye üreticileriyle bir araya geldi.

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan fasulye üreticisi Bahtiyar Özşahin, geçen yıl 7 buçuk ila 8 lira arasında değişen fiyatlarla sattıkları fasulyenin, 3-4 kat artan girdi maliyetleri dikkate alınarak TMO alım fiyatı açıklamalı ve üretici tüccarın insafına bırakılmamalıdır “ dedi.

GÜBRE VE MAZOT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURDURULAMADI 

Geçen yıl gübrenin 2 lira, mazotun ise 6 lira civarında olduğunu anımsatan fasulye üreticisi Özşahin, bu yıl ise mazotun 25 lirayı, gübrenin ise ton fiyatının  12-13 bin liraya geçtiğini ifade ederek sadece gübre ve mazotta 4-5 kat fiyat artışı olduğuna dikkat çekti.

MALİYETLER 4-5 KAT ARTTI 

Geçen yıl elektriği bugünkünden yüzde 150, ilacı  ise yüzde 300 daha aşağı fiyatlarla satın  aldıklarını hatırlatan Bahtiyar Özşahin, girdi maliyetleri 4-5 kat artarken gecen yıl 7 buçuk 8 lira olan fasulyenin bu yıl girdi maliyetlerindeki artışa göre fiyat belirlenmelidir ” diye konuştu.

FASULYE 20-22 LİRA OLMALI 

Fasulye üreticisi Bahtiyar Özşahin, girdi maliyetlerinin 4-5 kat arttığı bir ortamda fasulyenin fiyatının de en az 20-22 lira bandında olması gerektiğini belirterek, “işçilik bile iki katına çıktı. Gelir gider dengesi bozuldu. Biz çok bir şey istemiyoruz. Keşke mazot, gübre, ilaç, elektrik fiyatları bu denli artmasa da biz fasulyeyi 5 liradan satsak” dedi.

BABASI GİBİ ÇİFTÇİ OLMAK İSTEMİYOR 

Bahtiyar Özşahin’in oğlu ise babası gibi çiftçilik yapmak istemediğini belirterek, “Gece gündüz demeden çalışıp çabalıyoruz ama maliyetine bile satamıyoruz. Ben babamın yaptığı işi yapmak istemiyorum” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde’de fasulye üretiminin son yıllarda artarak, ülke genelinde üretim olarak ilk sıralara yerleştiğini ifade etti.

TÜKETİCİ PAHALI ÜRÜN ALIYOR, ÜRETİCİ KAZANAMIYOR 

Fasulye üretiminin artmasına rağmen çiftçilerin umduklarını bulamadıklarını aktaran Gürer, “Çıkan ürün raflarda 3-4 katına satılıyor. Tüketici pahalıya ürün yiyor, üretici ise kazanamıyor, maliyetini ancak karşılıyor” şeklinde konuştu.

KADIN VE GENÇ ÇİFTÇİLERİN SİGORTA PRİMLERİNİ DEVLET KARŞILAMALI 

Fasulye üreticisi Bahtiyar Özşahin’in oğlunun babası gibi çiftçi olmak istememesini de değerlendiren Ömer Fethi  Gürer, “Kadın ve genç çiftçilerin kırsalda olmaları halinde, sigortalarının devlet tarafından karşılanmasını önerdik. Sen ekmezsen, öteki ekmezse kim ekecek, diğer insanlar ne yiyecek?” dedi.

ÇİFTÇİYE TOHUM DESTEĞİ ŞART

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri düşürülmezse çiftçinin sorunları bitmez. Gübreye yine büyük zam geliyor. Gübre sübvanse edilip yarı fiyatına satılmalı, mazota ÖTV kaldırılmalı ve çiftçiye tohum desteği verilmeli” şeklindeki önerilerini yineledi.

Gürer, “TMO’nun fasulye alım fiyatını hemen açıklaması gerekli. Halen  bölgemizde hasat devam ediyor. TMO fasulyede çiftçinin mağdur olmayacağı bir alım fiyatı  açıklamalı. Çiftçi üretiyor. Ancak ürettiği üründen kazanç sağlayamayınca o ürünü ekmekten vazgeçiyor. Bunun sonucunda üretimin azalmasıyla ithalatın yolu açılıyor. Raftaki ürünün fiyatları uçuyor. Fasulyenin bölgede ekimi arttı. Eğer çiftçi bu yıl giderini karşılayamazsa seneye ürün de ekim alanı da daralır. Bu nedenle yerli üreticiyi destekleyip korumak gerekiyor” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor