YURT SORUNU!

Haberlerde izledim; İstanbul’da daha önceki dönemde bazı vakıf ve derneklere

verilen yurt binalarının yeniden belediye bünyesine alınmasına yönelik teklif kabul edilmedi.

Hangi partilerin meclis üyelerinin karşı çıktığını anlatmaya gerek yok sanırım!

Oysa İstanbul’da öğrencilerin en büyük sorunu barınma.

Daha önce de öyleydi, şimdiki iktidar döneminde de…

Devleti yönetenler, yıllardır bu soruna çözüm bulamıyor. Üstüne üstlük son dönemlerde nitelikleri tartışılsa da üniversite sayılarının çoğalmasıyla birlikte öğrencilerin yurt sorunları da ayyuka çıktı…

Eğitim için İstanbul’a gittiğimde ilk olarak “sana yurt yok” denmişti!

Daha sonra yedek listeden çıktı ama kayıt süresini geçirdiğim için yurda girmem biraz çetrefilli olmuştu! 35 yıl önceydi bu yazdıklarım. Lakin aradan geçen sürede bir arpa boyu yol alınmadığı da ortada.

İktidarlar okuyanı-yazanı sevmiyor sanırım. Yoksa öğrencilerin bu sorunları ortadan kaldırılmaz mıydı?

Devam edelim.

Ev kiraları uçuyor, özel yurtların aylık ücretlerinin yanına yaklaşılmıyor. Kısaca büyük şehirlerde öğrenci okutmak artık ateş pahası. Üniversite eğitimi almak neredeyse zengin işi olmuş durumda !!!

Bu yıl için yurtların kontenjanlarının artırıldığı yönünde açıklamalar yapıldı. Doğrudur, artmıştır ama yeni eklenen öğrenci sayısı hesap edildiğinde bu artışlar devede kulak kalıyor gibi…

Yurt çıkan öğrenciler kendilerini çok şanslı görüyorlar. Görmeliler de, bu fiyatlarla özel yurtlarda kalmak hayal gibi bir şey artık!

Lakin bazı yurtların okullara olan mesafeleri hesap edildiğinde yine öğrencileri zorlayan bir durum söz konusu. Sonradan nakil işlemleriyle bu sorunlar ortadan kaldırılmaya  çalışılıyor ama süre hakkında bilgi yok.

Örneğin İstanbul’da bir öğrenci Anadolu yakasında Göztepe kampüsünde okuyor, yerleştirildiği yurt Güngören’de. İstanbul’u bilenler ne demek istediğimi anlayacaktır.

Bu öğrencinin okula gidişi özellikle kış aylarında üç saati bulabilir. Dönüş de hesap edildiğinde 6 saat…

Şimdi soru şu; bu öğrenciye yurt çıkmış diyebilir miyiz?

Bu durumdaki öğrenciler en azından sokakta kalmayacakları için “nankörlük” etmezler ama yolda geçecek zaman hesap edildiğinde çekecekleri eziyet de göz ardı edilmemeli.

Aynı akıbeti paylaşan binlerce öğrenci sosyal medya üzerinden isteklerini dile getiriyorlar. Umarız bu nakil işlemleri hızlı bir şekilde yapılır da, en azından yurt çıkan öğrencilerin hevesleri kursağında kalmaz!

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor