Eğitimin orijinal paradigması: “Yüz yüze”lik

Günümüz dünyası, çok hızlı bir değişim ve dönüşümün olduğu, bilgini üretilmesi, kullanılması ve aktarılmasına yönelik yeni dijital değişimlerin yaşandığı bir dönem içerisinde. Bilgi tabanlı bu değişim hareketleri bireyleri eğitimden beklentilerini sorgulamaya sevk ediyor. Eğitim nedir…? Benim ihtiyaçlarım ne…? Beklentilerim ne …? Ha bir de dijital platformlar var.

***

Eğitimden maksimum verim alabilme, bu beklentileri “yüz yüze” formatına yedirerek gerçekleştirilebilir. Eğitimde “yüz yüze”lilik, benlik algısını ve özgüvenin gelişimini destekleyen, beraberinde de başarıyı koşulsuz sunan bir faktör.

***

Küresel bilgi toplumunda eğitimsel değişim, yeni döneme uyum sağlayabilen öğrencilerin yetiştirilmesini amaçlarken “yüz yüze eğitim”in önemini bir kez daha perçinliyor.

***

Eğitimsel yaklaşımlar ve eğitim paradigmaları daha yaratıcı hale getirilirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli süreçler; öğrencinin kendine güven duyması ve özgün bir birey olduğunun kabul edilmesidir. Bu önemli 2 faktör yüz yüze eğitimin ayrılmaz parçasıdır.

***

Eğitim bir şekilde öğretimi de içinde barındıran “duygusal” bir faktör. Öğrencideki değişimleri fark etmek, onların hayallerine dokunmak, kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayan ortamlar yaratmak, öğrenmeyi engelleyen etmenlerle baş edebilme gücünü aşılamak, “ekran”ların değil, yüz yüze eğitimin doğasından gelir.

***

Eğitim öğrenciyi bir hafıza kartı gibi görüp, bilgi yüklemekten ibaret nasıl olabilir? Eğitimin amacı; o bilgiyi kişinin kendini emanet edebileceği öğretici bir ekiple birlikte, özgüvenle tesis edip ruhuna üflemektir.

***

Değişen dünya ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak zamanı etkili kullanma zorunluluğu pek çok şeyi “daha pratik nasıl yapabilirim?” sorusuna götürüyor bizi. Yanı sıra bu soruya verilen yanıtlar, hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. .. Ancak iş eğitim olgusuna geldiğinde işler biraz değişiyor. Eğitimin çağdaş bir yorumu olarak görülen “dijital eğitim sistemleri”, yüz yüze eğitimin başarılı birer destekleyicileridir. Tıpkı test kitapları ve yardımcı kaynaklar gibi. Bu destek kaynakları yüz yüze eğitim çerçevesinde hayata sokulduğunda öğrenme motivasyonunu ve öğrenmeye devam etme disiplinini aşılayacaktır. Çünkü eğitim sadece içerik değil, aynı zamanda bir süreçtir. Eğitimin orijinal paradigması da buradan gelir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor