“Geleceğimi Çöpe Atma!”

(HABER MERKEZİ)-Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programının üçüncü dönemi kapsamında hibe alan “Geleceğimi Çöpe Atma!” çocuklarla iyi tarım uygulamaları gerçekleştirilmesini de öngören bir projedir.
Proje kapsamında önce, 11-15 yaş arası 40 çocuğa çevre sorunları ve iklim değişikliği konularında teorik eğitimler verildi. Ardından çocukların eğitimlerde öğrendikleri temel kavram ve süreçleri gözlemlemelerini sağlayacak pratik eğitimlere geçildi. Pratik eğitimler Seyhan Belediyesi Yeşilevler Bilgi Evi’nin bahçesinde oluşturulan ekim alanlarında iyi tarım uygulamaları şeklinde gerçekleştirildi.
İyi Tarım Uygulamaları ve Pratik Eğitim
Bu eğitimlerin amacı ekolojik gıda üretimini, uygun sulama tekniklerini, su tasarrufunu ve sürdürülebilir çevre dostu tarım uygulamalarını çocuklara tanıtmak ve böylelikle sürdürülebilir ve çevre dostu yaşam konusunda bilinçlendirmektir. Eğitim programları süresince;
– İyi tarım, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları nelerdir?
– İklim değişimi neden önemlidir?
– Bitki koruma ve toprak işleme yöntemleri
– Kompost teknikleri
– Tohum ekmek, tohumlardan fide yetiştirmek, fidan
– Ata, hibrit ve GDO tohumlar
– Ata tohumları nereden alınır ve nasıl çoğaltılır?
– Zararlıların, yabani otların ve mantarların organik kontrolü
– Bilgili bir tüketici olmak gibi başlıklardan eğitim içerikleri hazırlandı.
Neler Yapıldı? İyi Tarım Uygulamaları, Kompost Uygulaması…
Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği, “Geleceğimi Çöpe Atma!” başlıklı proje ile T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programının üçüncü dönemi kapsamında hibe desteği aldı. 1 Nisan 2021’de başlayan proje 15 ay sürdü. Projenin AB’li ortağı Polonya, Varşova merkezli Kalkınma Politikaları Vakfı (Development Policy Foundation) ve Adana’da Çukurova Genç İşadamları Derneği’dir (Çukurova GİAD). Proje ortakları ile karşılıklı olarak yerellerden çevre ve iklim değişikliği, ekolojik tutum gibi konularda deneyimler paylaşılarak projenin genel hedeflerine ulaşıldı. Bu kapsamda gerçekleştirilen hedefler:
-Adana’da ekoloji, çevre ve iklim değişikliği konularında etkili bir şekilde çalışmak ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin arttırmak,
-Çocuklarımızın geleceğini etkileyen bir sorun olarak çevre hakları ve iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratarak savunuculuk becerilerini geliştirmek,
-Adana’da kamu kurumları ile işbirliği yaparak bir çocuk girişimi oluşturmak ve kendi yaşamlarını etkileyen süreçlere aktif katılımlarını sağlamak,
-Adana’da, Türkiye’de ve Avrupa’da çalışan STK’lar arasında işbirliğini ve diyaloğu arttırmak için işlevsel mekanizmalar geliştirmektir.
Bu genel hedefler doğrultusunda Adana’da yaşayan 11-18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerle beraber çalışılmış, çevre, iklim değişikliği, iyi tarım uygulamaları gibi eğitimler verilmiş ve farkındalık kazanmaları sağlanmıştır.
Proje eğitimcileri Prof. Dr. Nurgül Türemiş (Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri bölümü) ile Melike Selin Durmaz Ekenler sekiz hafta boyunca 40 saatten fazla eğitim vermiştir. Yanı sıra Seyhan Belediyesi ile yapılan iş birliğiyle Yeşilevler Bilgi Evi’nin bahçesinde pratik eğitim uygulamaları kapsamında katılımcı çocuklarla bostan oluşturulmuş, çilek, marul, domates gibi çocukların yetiştiğini kısa sürede görebileceği sebze ve meyveler ekilmiştir. Çocuklar eğitimlerden sonra yetişen meyveleri ve sebzeleri toplayarak evlerine götürmüş, buradan edindikleri gözlemleri teorik eğitimci Melike Selin Eken Durmazlar’ın gözetmenliğinde yaptıkları doğa gözlem günlüklerine yazmışlardır.
Projede Kullanılan Gündelik Hayatımızdaki İhtiyaçlarımız ve Ekolojik Ayak İzleri üzerine farkındalık soruları:
- Ürün içeriği ve etiket farkındalığımız nasıl?
- Evinde bulunan, markette gördüğün, aldığın ürünler neler anlatıyor?
- Üretim yeri neresi-nereden gelmiş, nelerden üretilmiş, üretim sürecinde harcanan enerji ve su ne kadar?
- Üretiminde herhangi bir canlıya zarar verilmiş mi?
- Ne zamana kadar kullanılabilir? Etiketinde neler yazıyor?
- Bisiklet kullanmanın diğer enerji tüketen ulaşım biçimlerine göre daha çevre dostu bir iletişim olduğunu biliyor musun?