ŞU ANDA 645 ÇEŞİT İLACA ERİŞİLEMEMEKTEDİR

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları yaptığı yazılı açıklamada, artan enflasyon ve beraberinde ilaçlara gelen zamlar, sabitlenen kur ile güncel kur arasındaki uçurum, yurttaşların ilaç erişimini zorlaştırmaktadır dedi.

Tülay Hatimoğulları daha sonra şöyle devam etti;

Artan enflasyon ve beraberinde ilaçlara gelen zamlar, sabitlenen kur ile güncel kur arasındaki uçurum, yurttaşların ilaca erişimi noktasında ciddi sorunlar yaratmaktadır. Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) verilerine göre; eczane raflarında olması gereken 645 çeşit ilaca artan enflasyonun da etkisiyle erişilememektedir. Eczacılar; 7,80’de sabitlenen kurun güncel rakamın çok altında kalması nedeniyle piyasada bulunamayan ilaç sayısının her geçen gün arttığı uyarısında bulunmaktadır.

TEB; döviz kurunun artmasıyla beraber, ilaç firmalarının üretim yapmadığı, ilaç yokluğunun yüzde 20’leri bulduğu ve bu yokluğun yılsonuna kadar artarak devam edeceği, sorunun çözülmesi için ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi gerektiği konusuna dikkat çekmektedir. Sabitlenen kurun güncelin çok altında kaldığına; şu an tansiyon ilacı, ağrı kesici, kanser ve insülin ilacının dahi bulunamadığına vurgu yapmaktadır. Sağlığın bir bütün olduğundan hareketle; halkın ilaca erişiminin sağlanması ve eczanelere/eczacılara yönelik bütüncül politikaların hayata geçirilmesi elzemdir.”

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesi şöyle;

Bu bağlamda;

  1. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi sağlanacak mıdır?
  2. Alım gücü düşük olan yurttaşların ilaçlara ulaşması daha da zorlaşmaktadır. Bunu engellemek üzere Bakanlığınızca adım atılacak mıdır?
  3. Yüzde yirmilere varan ilaç yokluğu konusunda Bakanlığınızın önlemleri var mıdır?
  4. Şu anda bulunamayan tansiyon ilacı, ağrı kesici, kanser ve insülin ilacının tedarikini sağlamak üzere Bakanlığınızın çalışması var mıdır?
  5. 5. Eczane raflarında bulunması gereken 645 çeşit ilaca yurttaşların erişimini sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor