İnşaatlara ‘Kenar Koruma Sistemleri’ kurma zorunluluğu

ADANA (BÖLGE) – İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı Necati Ulaştırıcı, inşaatlarda kurulması zorunlu olan kenar koruma sistemlerinin, hayat kurtaran önemine dikkat çekti. İnşaat Sektörünün, ekonomiye sağladığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla ülkelerin lokomotifi olma özelliğini her zaman koruduğunu ifade eden Ulaştırıcı, ‘’Ancak sektörde yaşanan iş kazaları Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemiz için de büyük sorunlar teşkil etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre inşaat sektörü ülkemizde en çok iş kazasının yaşandığı sektörlerden biridir. İş kazalarına bağlı can kayıpları dikkate alındığında ise sektör, bütün sektörler içerisinde ilk sıradadır’’ dedi.
YAŞANAN ÖLÜMLERİN BAŞLICA SEBEBİ YÜKSEKTEN DÜŞME
Necati Ulaştırıcı, istatistiklere bakıldığında, en çok ölümlü iş kazalarının inşaatlarda yaşandığını hatırlatarak, sektörde geçmiş yıllarda meydana gelen ölümlü iş kazalarının gerçekleşme şekilleri özelinde yapılan araştırmalarda, yaşanan ölümlerin yüzde 35 ila yüzde 45 arası değişen oranlarda yüksekten düşme kaynaklı gerçekleştiğini söyledi. Yaşanan iş kazalarının önlenebilmesi, kayıpların en aza indirilebilmesi ve sektördeki bütün tarafların bilinçlenmesini sağlamak amacıyla, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun güncellendiğini belirten Ulaştırıcı, ‘’Sektöre yeni bir kavram olarak proje sorumlusu tanımı getirilmiş; ayrıca yönetmelik ile birlikte inşaat işlerine başlamadan önce bildirim yapılması, inşaat projelerinin hazırlık ve uygulama aşamalarında sağlık ve güvenlik koordinatörü görevlendirilmesi, her yapı projesine özgü sağlık ve güvenlik planı ve sağlık ve güvenlik dosyası hazırlanması zorunlu tutulmuştur’’ uyarısında bulundu.
KENAR KORUMA SİSTEMLERİ İLE İNŞAATLAR DAHA GÜVENLİ
TS EN 13374 Kenar Koruma Sistemleri hakkında bilgi veren Ulaştırıcı, şunları kaydetti; ‘’Daha çok inşaat sektöründe kullanılan kenar koruma sistemleri, sektör itibari ile geçici süre kullanılarak mevcudiyetini devam ettirmektedir. TS EN 13374 Geçici Kenar Koruma Sistemleri – Mamul Özellikler, Deney Metotları standardı, ürün ve bileşen özellikleri ile deney yöntemleri açısından değerlendirilmiş yapı sektöründe kullanılmakta olan en geçerli en geçerli normdur. TS EN 13374 Kenar Koruma Sistemleri yapı işlerinde; merdivenlerden, boşluk kenarlarından, çatılardan ve diğer alanlardan daha alt seviyelere ilk olarak personel ve malzeme düşmesini önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Personel düşmelerinin önlenmesinde korkuluk tam teşekküllü olarak görev alırken, ufak tefek malzemelerin düşmesinde ise korkuluk bileşeni olan topuk levhası birincil önleyici olarak görev almaktadır. TS EN 133374 Kenar Koruma Sistemleri incelendiğinde koruma sistemleri içerisinde ki korkuluklar üç sınıfta incelenmektedir. TS EN 13374’e göre bir korkuluk sistemi ana korkuluk, ara korkuluk ve topuk levhası ya da ara koruma sistemlerinden birini içermelidir. Köksal Hırdavat bünyesinde, inşaatlarda TS EN 13374’e göre Geçici Kenar Koruma Sistemlerini tedarik ederek, iş güvenliği tedbirlerini yerinde aldırıyoruz. Firmamız bünyesinde inşaatlarda kullanılan toplu koruma önlemleri için gerekli ekipmanların dışında çalışanların kullanması gereken el koruma ürünleri, yüksekte çalışma ekipmanları , ayak koruyucular , vücut koruyucular , göz koruyucular gibi bir çok iş sağlığı ve güvenliği ekipmanları ürününü tedarik edebileceğiniz geniş ürün yelpazesi bulunmaktadır.’’