AÇLIK SINIRI 21 BİN 83 LİRAYA YÜKSELDİ

(HABER MERKEZİ)- Türk-İş aralık ayı açlık yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını açıkladı. Dört kişilik bir ailenin sadece aylık gıda harcama tutarı yani açlık sınırı 21 bin 83 liraya yükseldi. Gıda ile birlikte tüm temel harcamalar için haneye girmeyi gereken toplam gelir tutarı yoksulluk sınırı ise 68 bin 675 liraya ulaştı. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de aralık ayında 27 bin 365 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş, çalışanların geçim şartlarını otuz sekiz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” çalışması ile ortaya koyuyor. Konfederasyonumuz aralık ayı araştırma sonuçları da kamuoyu ile paylaştı. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 21.083,28 liraya ulaştı. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su yakıt) ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 68 bin 675,17 liraya yükseldi. Bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” de aylık 27 bin 364,71 lira olarak tespit edildi.

TAVUK VE BALIK FİYATLARINDA ARTIŞ

Araştırma sonuçlarına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,54 oranında gerçekleşti. On iki aylık değişim oranı yüzde 46,09 oldu. Süt, yoğurt ve peynir ürünlerinin bulunduğu grupta, bu ay fiyatlar genelde aynı kalmış, ancak önümüzdeki günlerde fiyat artışı yapılacağı ifade edilmiştir. Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ürünlerinin bulunduğu grupta, dana kıyma ve kuşbaşı eti fiyatı yılbaşı öncesi değişmemiş, tavuk fiyatında ise artış görülmüştür. Balık ürünlerinde ise, özellikle balık tezgâhlarında yaygın bulunan hamsi, istavrit ve mezgitte kilogram fiyatında 10 liraya yakın artış olduğu tespit edilmiştir. Kuru baklagiller grubunda kısmi fiyat artışları gözlemlenirken, önümüzdeki günlerde bu ürünlerde fiyat artışlarının devam edeceği beklenmektedir.

EKMEK FİYATINDA  ARTIŞ YENİ YILA BIRAKILDI

Taze sebze-meyve grubunda; mutfakta ağırlıklı olarak kullanılan patatesteki fiyat artışı geçen ay olduğu gibi bu ay da dikkat çekti. Ispanak, pırasa, karnabahar gibi ürünlerin fiyatı değişmezken, lahana fiyatının bir miktar arttığı gözlenmiştir. Ekmeğin fiyatındaki artış yeni yıla bırakıldığı için bu ay yine değişmedi. Un ve irmik fiyatları da değişmezken, pirinç ve bulgur fiyatlarında artış olduğu tespit edildi. Zeytinyağı fiyatı yeni hasat sonrası biraz azaldı. Tereyağı fiyatı değişmedi. Ancak margarin ile ayçiçek yağı fiyatları nispeten arttı. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı da bu ay artış gören ürünler arasında yer aldı.

“ZORUNLU GİDER İLE ELDE EDİLEN GELİR ARASINDAKİ FARK GİDERİLMELİ”

Türk-İş, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde ise şu ifadelere yer verdi: “Asgari ücretin tespitinde ‘geçim şartları’ temel alınması gereken bir kriter olarak Anayasal bir hak olmasına rağmen, milyonlarca çalışan ailesiyle birlikte düşük ve yetersiz kazanç ile hayatını sürdürmek durumunda bırakılmaktadır. Asgari ücret tespitinde öncelikle gözetilmesi gereken husus, çalışanın ailesiyle birlikte insan onuruna yaraşır geçim koşullarına kavuşturulmasıdır. Öncelikle yapılması gereken, zorunlu harcama ile elde edilen gelir arasındaki farkın giderilmesidir. Bu fark giderilmeden ‘enflasyonla mücadele’ adı altında asgari ücrete hedeflenen enflasyonun birkaç puan üzerinde zam yapılması, ekonomideki krizi milyonlarca dar ve sabit gelirli kesimlere yüklemek anlamındadır. Bu durum, yoksulluğunu gidermek bir yana daha da yoksullaşmaları sonucuna yol açmaktadır. Enflasyonun nedeni asgari ücret değil ya da ücretler değildir. Toplumun çoğunluğunu oluşturan ücretli çalışanlar, insan onuruna yaraşır geçim şartlarını sağlayacak ücret karşılığında çalışmalıdır. Ekonomik büyümeden payını adilce alabilmelidir. Ülkemizde gelir ve servet eşitsizliğini de dengeleyecek adil bir vergi sistemi ile bütüncül sosyal politikaların uygulanmasına acil ihtiyaç duyulmaktadır.”

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor