AÇLIK SINIRI 30 BİN TL’YE, YOKSULLUK SINIRI 100 BİN TL’YE DAYANDI

Türk-İŞ Konfederasyonu, Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre açlık sınırı 28 bin 412 TL oldu. Yoksulluk sınırı olan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı 92 bin 547 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 36 bin 984 TL oldu.
(HABER MERKEZİ)- TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay, düzenli olarak yapılan araştırmanın 2025 Ekim ayı sonucu yayımlandı.
Buna göre açlık sınırı 28 bin 412 TL oldu. Yoksulluk sınırı olan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı 92 bin 547 TL’ye yükseldi.
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 36 bin 984 TL oldu.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,58 oranında gerçekleşti. On iki aylık değişim oranı yüzde 39,06, yıllık ortalama artış ise yüzde 40,22 oldu.
Türk-İş tarafından yapılan basın açıklaması şöyle;
TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay, düzenli olarak yapılan bu araştırmanın 2025 Ekim ayı sonucuna göre;
 Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 28.411,95 TL’ye,
 Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 92.547,07 TL’ye
 TÜRK-İŞ’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Ekim 2025 itibariyle şu şekilde gerçekleşmiştir:
 Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,58 oranında gerçekleşti.
 On iki aylık değişim oranı yüzde 39,06 oldu.
 Yıllık ortalama artış ise yüzde 40,22 olarak gerçekleşti.
 On aylık artış oranı ise yüzde 34,76 oranında oldu.
 TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan çarşı-pazar-market dolaşılarak gıda ürünleri fiyatlardaki değişim, harcama gruplarına göre Ekim 2025 itibariyle şu şekilde oldu:
 -Süt, yoğurt ve peynir ürünlerinin bulunduğu grupta; süt fiyatında beklenen zam bu ay gerçekleşti. Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi bu ay da süt, yoğurt ve peynir fiyatlarında artış olduğu tespit edildi. Çoğu markette raflarda peynir çeşitliliğin azalması dikkati çekti. Hesaplamada tulum peyniri, kaşar peyniri, ezine peyniri vb. peynir çeşitleri her zaman olduğu gibi kapsam dışında tutuldu.
 -Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı aynı kaldı. Hesaplamada dikkate alınmayan bonfile kilogram fiyatı 1.900 TL’ye yükselmiştir. Balık, av mevsiminin başlamasıyla hem çeşitliliği artan hem de geçtiğimiz aylara göre fiyat nispeten fiyatı azalan ürünlerden biri oldu. Tavuk etinin kilogram fiyatında bu ay bir miktar azalma gözlemlendi. Yumurta fiyatındaki süregelen artış bu ay nispeten durdu. Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek) grubunda nohut, fasulye ve kırmızı mercimeğin fiyatı bu ay yine artış gösterirken yeşil mercimeğin fiyatı aynı kaldı.
 -Genellikle mevsim şartlarına bağlı olarak yaz aylarında meyve fiyatlarında görülen düşüş -tezgâhlarda ürün çeşitliliğinin azalmasının da etkisiyle- bu ay az da olsa mutfak harcamasını rahatlattı. Sebze fiyatlarında aynı olumlu etki görülmemiş olsa da ortalamada meyve ve sebze fiyatları bir miktar azalmış oldu. Mutfakların vazgeçilmezi patates ve soğan fiyatı bu ay sabit kaldı. Meyve-sebze fiyatlarında geçen ay olduğu gibi bu ay da sebze fiyatları artış gösterirken, meyve fiyatlarında -bir miktar-düşüş olduğu görüldü. Tezgâhlarda sebze olarak pırasa, lahana, karnabahar gibi ürünler artış gösterirken, meyve olarak ise ağırlıklı mandalina, havuç, elma gibi ürünlerin yer aldığı görüldü. Sebze ortalama (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg fiyatı 68,13 TL, ortalama meyve kg fiyatı 90 TL oldu. Hesaplamada -bu ay- 26’sı sebze ve 9’u meyve olmak üzere toplam 35 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Meyve-sebze ortalama kg fiyatı ise 71,58 TL (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı” kapsamında değerlendirilmektedir) olarak tespit edilmiştir.
 -Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmeğin fiyatı aynı kaldı. Bu harcama grubunda ekmek ve irmik dışındaki ürünlerin tamamında fiyat artışı olduğu tespit edildi. Geçen ay fiyatı sabit kalan pirinç, ürün grubu içerisinde bu ay yine en fazla artış gösteren ürün oldu.
 -Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; geçen ay artış gösteren ayçiçek yağı, tereyağı ve margarinin kilogram fiyatında bu ay yine artış olduğu gözlemlendi. Dış ticaret politikasında yaşanan istikrarsız uygulamalar zeytinyağı ihracatında düşüşe neden olmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle zeytinyağının fiyatında dalgalı bir seyir olduğu tespit edilmişti. Bu bağlamda geçen ay bir miktar düşen zeytinyağı kilogram fiyatı bu ay artış gösterdi. Siyah ve yeşil zeytinde benzer etki görülmezken kilogram fiyatlarında bu ay önemli bir değişiklik tespit edilmedi. Geçen ay %60 oranında artış olduğu görülen yağlı tohum ürünleri fiyatı bu ay nispeten aynı kaldı.
 -Son grupta yer alan gıda maddelerinden baharat ürünleri fiyatı bu ay da değişmedi. Son iki ayda olduğu gibi bu ay da çayın kilogram fiyatında artış olduğu tespit edildi. Diğer ürünlerden pekmez, reçelin kilogram fiyatı arttı. Bal ve şekerin fiyatı aynı kaldı. Salçanın kilogram fiyatında da bu ay ortalamada %5 oranında artış oldu


 
  
  
  
  
  
  
 