Adalet Partili Yılmaz, Çukurova için hazır
Adalet Partisi Çukurova Belediye Başkan adayı İlker Yılmaz, hayalindeki hizmet anlayışını Türkiye’ye örnek göstermek amacıyla göreve talip olduğunu belirterek, Ben şahsen, koltuk sevdalısı biri değilim. Tek dönem yönetim için Çukurova Belediye Başkanlığı’na talibim. Hatta bunun için Noter sözleşmesi yapmaya bile hazırım. Tek dönem çalışmayla örnek teşkil edip ardımdan gelen gençlerin önünü açma taraftarıyım’’ dedi.
***
RÖPORTAJ: YENER EKİNCİ
Önümüzdeki seçimlerde Çukurova Belediyesi’nin yönetimine talip olan en genç adaylardan Adalet Partili İlker Yılmaz, projeleri hakkında bilgi verip, göreve seçilmesi halinde uygulayacağı modelin detaylarını gazetemize açıkladı.
Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?
Adana’nın Kozan ilçesinde, 2 Haziran 1977 yılında Dünya’ya geldim. İlk ve ortaokulu Kozan’da tamamladıktan sonra ailece Adana’ya yerleştik ve burada devam eden eğitim hayatımda, İsmet İnönü Endüstri Meslek Lisesi’nin Harita Bölümü’nden mezun oldum. Halen, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Harita ve Kadastro Bölümü’nde öğrenim görmekteyim. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde, daimi işçi olarak 2004 yılında Van’da göreve başladım. 2005 yılından bu yana da Adana Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde arşiv uzmanı olarak çalışmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
Aktif siyasete girme fikri sizde nasıl oluştu ve neden Adalet Partisi saflarında yer aldınız?
Hayatım boyunca, yaptığım her işte ve aldığım her kararda dürüstlük ilkesini esas almaya özen gösterdim. Bu özelliğim ailemin, yakın çevremin ve dostlarımın beğenisini topluyor, takdirlerini kazanıyordu. Onların, siyasette benim gibi insanlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek ısrar etmeleri üzerine şehircilik, imar ve belediyecilikten yana birikimlerimi Çukurova halkından yana kullanmaya karar verdim. Zaten siyasete uzak biri de sayılmam. 90’lı yıllarda, Doğru Yol Partisi Yüreğir İlçe Gençlik Kolları Başkanı olarak görev yapmıştım. İl ve ilçe delegeliğim de oldu. Adalet Partisi ise Türk siyasal yaşamında önemli bir yere sahip siyasi kuruluştur. Ben şahsen, koltuk sevdalısı biri değilim. Tek dönem yönetim için Çukurova Belediye Başkanlığı’na talibim. Hatta bunun için Noter sözleşmesi yapmaya bile hazırım. Tek dönem çalışmayla örnek teşkil edip ardımdan gelen gençlerin önünü açma taraftarıyım.
Seçmene vaatleriniz nelerdir?
Çukurova özelinde Adana’nın diğer ilçelerine göre gelişmekte olan yeni bir ilçesi… Doğru belediyecilik ilkeleriyle ve esasen Avrupa’da bugüne kadar uygulanan modellerle Çukurova’yı Türkiye’nin en nezih, en yaşanabilir en güzel ilçesi haline getirebiliriz. Bu fırsat var. Aslında belediye başkanları Amerika’yı keşfetmeyecek. Avrupa’da bu işin nasıl yapılması gerektiği konulmuş ortaya. Bunu kolaylıkla görebiliyoruz. Ölçümüz Avrupa standardında yerele uygulanan belediye olduğunda dahi, Çukurovalı son derece yaşanabilir yeşil alanlarla donatılmış, belediye kaynaklarının doğru yerlerde kullanıldığı bir hizmet görecektir bizim yönetimimizde. Belediyelerin yönetimiyle iskana ilişkin yapılaşmalarda ve yapılaşmaların yasal statüsünde bir eksiklik yok. Uygulamada eksiklik var, kontrolde eksiklik var, ruhsatlandırmada eksiklik var. Eğer mevzuata doğru düzgün uyulsa bir tane bina çatlamaz bile. Yasalarımız uygun; ama yasalara uyacak insanların zihniyetinde bir arıza var. Bina yapılırken temelden başlayarak her aşamada yapı denetim şirketlerinin denetim zorunluluğu var, belediyenin denetim hakkı var. Maalesef kamu yönetiminde şahsi beklentiler, kamu beklentilerinin önüne geçiyor. Biz şahsi beklentiler değil, kamusal çıkarların esas olduğu bir kamu yönetimi olmasını sağlamak istiyoruz. Bunun için esasen adayım. Benim maddi anlamda veya başka anlamda hiçbir beklentim yok. Amacım doğru belediyeciliğin nasıl yapılması gerektiğini gösteren örneklerden bir tanesi olmak. Türkiye’de doğru belediyeciliği uygulayan iyi yerler var. Biz Çukurova’yı, Türkiye’nin özenle ve hayranlıkla baktığı bir ilçe haline getirebiliriz. Benim siyasette arzu ettiğim, hayal ettiğim ve uygulamak istediğim zihniyet hakkaniyetli, dürüst anlayışıyla Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarif ettiği çalışkan adam olmaktır.
Çukurova’nın temel sorunları nedir ve sizin bu sorunlara yaklaşımınız, çözüm önerleriniz hangi kapsam dahilinde olacak?
Öncelikle ‘kentleşememe’ sorununu dile getirmek istiyorum. Adana, temelde metropol olma ile küçük şehir olmak arasında kalmış bir şehir. Halk, kentleşme dönüşümünü tamamlamışken şehir olanakları bu imkânı topluma ne yazık ki sunamıyor. Şehrin kentleşmesi; ekonomik ve sosyal ilişkilerin gelişimi, sağlık, ulaşım, altyapı, aydınlatma, şehir temizliği gibi temel sorunları yok etmekle sağlanıyor. Zaten Adana halkı metropol yaşamına çoktan hazır bir topluluk. Adana’da oldukça güzel örgütlenmiş sivil toplum kuruluşları var, meslek odaları çok aktif çalışıyor, iş adamları, sendikalar içi örgütlenme şahane şekilde yapılanmış. Demir ağ gibi örülmüş bir metropol düzeni var Adana’da. Bu durum belediye başkanlarına çok güzel avantaj sağlıyor. Bu yapılanma ile belediye başkanıysanız yapacağınız tek şey destek vermek ve ayrışmış o dinamik grupları birleştirmektir. İnsanlar harekete geçmek için destek bekliyor, halkın buna ihtiyacı var. Herkesin başkanı olmayı bu yüzden istiyorum ben. Halkın bu enerjisini doğru ve yararlı kullanmak istiyorum ki küsmesinler. Bu şehre sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının yararının bilincinde olan başkanlar gelmeli. Tabii ki aynı zamanda halkın eksik kaldığı hizmetler de saymakla bitmez. Şehir engelliye ve sporseverlere yeterli imkânı sunamıyor. Mesela bakıyoruz; Adana’da engelli arkadaşlarımız için hayata geçmiş güncel projeler yok, bisiklet yolları yetersiz, bizim şehrimizde muhteşem bir bisiklet grubu var. Yaşlılar için parklar ve emekli evlerinden başka alan göremiyoruz. Yaşlıların sosyalleşip güzel vakit geçirecekleri alanlar inşa edeceğiz. Projelerimiz arasında onlara ayırdığımız büyük bir bölüm var. Ulaşım Adana içinde belirli saat sonunda bitiyor. Araçlarımız yetersiz, temizliğine dikkat edilmiyor aynı zamanda oldukça pahalı. Araçları arttırmaya yönelik girişimlerimiz elbette olacak Çukurova bölgesinde üniversiteli gençlerimiz çok fazla onlar için özellikle okul aylarında artan direk üniversitelere giden araçlar tahsis etmemiz gerekiyor. Belediye binasına ulaşım da halk için oldukça zahmetli onun da çaresine bakacağız. Çünkü halkla ne kadar temas halinde olursam o kadar iyi hizmet edebilirim. Elektrik, su, kanalizasyon gibi sorunların da hala devam ettiğinin bilincindeyim. Hala yeterince ışıklanmayan mahalleler, caddeler olduğunu da biliyorum. Yağmur yağdığında göllenme sorunuyla karşılaşıyoruz. Kaldırım ve yolların bakımsızlığını, kanalizasyon sorunlarını milletvekilliği seçimleri sırasında bizzat halktan dinledim. Bizim bu imkânları halkımıza sunamıyor oluşumuz Adana’yı geriye götürüyor. Temel sorunlardan biri daha bunu kesinlikle es geçemem; Adana’da üretim yok, işsizlik had safhada. Genç nüfusumuz var fakat istihdam alanlarımız yetersiz. Bunun için de geliştirdiğimiz ve geliştirmekte olduğumuz projelerimiz mevcut. Gençlere istihdam alanı sağlamaya çalışacağımız birçok projeyi geliştirdik ve geliştirmeye de devam edeceğiz. Başkan olduğum zaman zaten göreceksiniz.