ADANA ÇALIŞTAYI UZMANLAR İÇİN DE UFUK AÇICI OLMUŞTU

ALTINCI BÖLÜM
Michel Ferry Fransızdı. Uzun süredir İspanya’daki ünlü Elche Hurma ve Palmiye İstasyonunun yöneticiliğini yapıyordu. Elche, 200 bin hurma ağacıyla Avrupa’nın en itibarlı kentiydi. Michel ayrıca, başta hurma yetiştiricisi Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, palmiyeli pek çok yere çağrılan uzmandı. Bilimsel makalelerine saygı duyuluyordu. Adana Çalıştayı’nın kurgulanmasında ve uluslararası başarısında katkısı büyük oldu.
Davetli uzmanlardan Mısırlı Profesör Yousri El-Sebay bu alanda en deneyimli uzmandı. Çünkü Kırmızı Palmiye Böceği hurma ve palmiye ihracatından önemli geliri olan Mısır’da ciddi ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmıştı.
Israilli Profesör Victoria Soroker de gecesini gündüzünü palmiyelere vermiş, böcek konusunda da ciddi deneyim sahibi olmuştu.
İspanyol kadınlarının tipik görünümünü sergileuyen Susi Gomez, Michel Ferry’nin asiatanı olarak sağ kolu gibi çalıştığından önemi yadsınamayacak uzmanlardan sayılmaktaydı.
Fransız Didier Rochat da ülkesinin Güneyindeki böcek sorunuyla mücadele eden deneyimlilerdendi.
İtalyan Biagio Scannellio, Kuzay İtalya’daki belediyelerin özellikle yardımını istedikleri görmüş geçirmiş, çok yönlü bilim insanı olarak tanınıyordu…
‘ADANA ÇALIŞTAYI’ BU UZMANLARI DA EĞİTTİ
Hemen söyleyebilirim; Adana Çalıştayı ile bu uzmanların altısı ilk kez bir araya geldi. Her birinin geniş bilgi ve deneyimi olmakla beraber, çalıştay boyunca birbirlerinden çok yararlandılar. Fakat en büyük yararı Adana olarak biz aldık. Mücadele sürecinde yaptıklarımızın en önemli etaplarına buradaki kollektif çalışma ve bilgi alışverişi ile erişmiş ve bazı işlemleri de dünyada ilk kez uygulayarak sürpriz sonuç alan kent olmuştuk.
Bu noktada özellikle vurgulamak gerekir ki, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Ayzin Küden, Profesör Zerrin Söğüt, Profesör Ekrem Atakan ile Tarım Bakanlığı’nın teşvik ve katkıları Adana’yı uluslararası mücadelede en başarılı kent olarak isim yapmasının temel taşları arasındaydı.
BAŞKAN AYTAÇ DURAK’A TEŞEKKÜR YAĞIYORDU
En başta yabancı konuk uzmanlar daha sözlerinin başında böyle bir etkinliği gerçekleştirmesinden dolayı Başkan Aytaç Durak’a teşekkür ve tebriklerini iletiyorlardı. İtalya ve Fransa’da yoğun böcek istilasını, turist gelişine zarar vermemek düşüncesiyle, belediyelerin gizli tutmaya çalıştığını vurgulayan Michel ve Scannellio, mücadelede halkın farkındalığı ile ancak sonuç alınabileceğini anlattılar. Tabii ki Adana’nın değişik yerlerini dolaşırken billboardlardaki tanıtım afişlerimizi de hayranlıkla izliyorlardı.
PAZARTESİNE: ÇALIŞTAYDAN ÇOK ÖNEMLİ TEKNİK AYRINTILAR
003 PARKTA
BEŞİ BİR ARADA: Adana’ya gelen uzmanların altısı kentimize gelir gelmez incelemeye başladı. Fotoğraf Atatürk Parkı’ndaki incelemeler sırasında çekildi. Soldan sağa, Didier, Soroker, Gomez (Arkası dönük, benimle konuşan), Michel ve Scannellio. Mısırlı Profesör ise vize sorunu nedeniyle ancak ertesi gün gelebildi.
002 MİCHEL
MICHEL VE SCANNELLIO: Hipodromdaki palmiyelerin tamamına yakınında böcek vardı ve pek çoğu ölmüştü. Zaten böcekle 2003’te gelen ilk ağaçlar buraya yakın bir tesis önüne dikilmişti. Michel ve XXXXX buradaki böcek ve kozası üzerinde uzun uzun konuştular.
001 SOROKER:
İSRAİLLİ UZMAN SOROKER: Adana’ya ilk gelen Soroker oldu. Öğle vaktiydi. Yemeği birlikte yedikten sonra hiç vakit geçirmeden zarar görmüş ağaçların yanında bilgi almaya başladı.
004 AFİŞ
AFİŞLERİMİZ DİKKAT ÇEKTİ: Yabancı uzmanlar kentin her yanında asılı afişleri gördükçe “Çok iyi yapmışsınız. Halkın farkındalığı mücadelenin kapısını açar” dediler. Bu afişler sayesinde, gözden kaçmış ağaçlara da erişip müdahalede bulunmamız mümkün oldu.