Adana dünya kenti oluyor
ADANA (İHA) – Adana 2019 UNESCO Gastronomi Şehri
Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Adana’nın ‘Gastronomi Şehri’ olması için
yapılan çalışmaların anlatıldığı toplantıda, kentin kendine has lezzetlerinin
tanıtımı için izlenecek yol haritası kamuoyu ile paylaşıldı.Adana Valisi Mahmut
Demirtaş, gastronomi turizminin günümüzde turizmin yükselen eğilimleri arasında
yer aldığına dikkat çekerek, “Adana’nın yerel ve geleneksel mutfağı,
gastronomi turizmi için tüm özellikleri bünyesinde taşımaktadır” dedi.
Adana 2019 UNESCO Gastronomi Şehri Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Adana’nın
‘Gastronomi Şehri’ olması için yapılan çalışmaların anlatıldığı toplantıda,
kentin kendine has lezzetlerinin tanıtımı için izlenecek yol haritası kamuoyu
ile paylaşıldı.
Adana’nın ‘Gastronomi Şehri’ olabilmesi için yapılan çalışmaları aktaran
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, projenin ilk aşamasının kabul
edilmesinde Adana Lezzet Festivali, Altın Koza Film Festivali, Şalgam ve Kebap
Festivali ile Portakal Çiçeği Festivalinin etkisinin büyük olduğunu söyledi.
Vali Mahmut Demirtaş’ın şehre geldiği ilk günden itibaren Adana için büyük bir
emek sarf ettiğini kaydeden Karalar, “Adana’aı sınıf atlatacak bu proje için
bundan sonra da büyük gayret göstermemiz gerekiyor. Projenin ön onay aşamadan
geçip Paris’e gitmesi Adana’ya 2 yıl kazandırdı” diye konuştu.
Vali Mahmut Demirtaş ise Adana’nın tarihi, coğrafi ve stratejik konumuyla
Hititlerden Osmanlılara pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti.
Adana’nın, Anadolu’nun ve dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri
olduğunu ifade eden Demirtaş, “Adana’nın bu tarihi ve kültürel derinliği,
Ortadoğu ve Doğu Akdeniz arasındaki köprü konumu, doğal güzellikleri,
misafirperver insanları, gelişmiş ulaşım ve konaklama imkanları, bugün turizmde
bu yüksek potansiyelin harekete geçirilmesi gerekliliğini de beraberinde
getirmektedir. Gastronomi turizmi de günümüzde turizmin yükselen eğilimleri
arasında yer almaktadır. Sadece bu yönüyle değerlendirdiğimizde dahi malzeme
çeşitliliği, kalitesi ve zenginliği ile geleneksel Türk mutfağının önemli
merkezlerinden biri olan Adana’nın yerel ve geleneksel mutfağı, gastronomi
turizmi için tüm özellikleri bünyesinde taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Dünyada 26 tane bulunan, Türkiye’den Hatay ve Gaziantep’in yer aldığı
‘Gastronomi Şehirleri’ listesinde Adana’nın yer alabilmesi için Adana
Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Haziran’da başvuruda bulunuldu. Temmuz ayı
içerisinde UNESCO Paris Sekreteryasının yapacağı teknik ön taramayla başvurunun
uygunluğu incelenecek. Ağustos ve eylül aylarında UNESCO tarafından atanan
bağımsız uzmanların Adana’da incelemelerde bulunmasından sonra ekim ayında
yapılacak toplantıda kesin kararın verilmesi bekleniyor. UNESCO, alınan kararın
duyurusunu tüm dünyayla kasım ayında paylaşacak.