ADANA İL İNSAN HAKLARI İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

Adana İl İnsan Hakları İstişare Toplantısı yapıldı. Toplantı Yüreğir Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlendi. toplantıya birçok kişi katıldı.
HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY
ADANA (BÖLGE)-Adana İl İnsan Hakları İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Dr. Süleyman Elban başta olmak üzere, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Çukurova Üniversitesi Rektörü Meryem Tuncel, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sosyal ve mesleki kuruluşlar, yükseköğretim kurumları, basın yayın kuruluşları, ve araştırmacıları ve birçok kişi katıldı.
İnsan hakları sorunlarını tartışmak ve insan hakları konularında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen Adana İl İnsan Hakları İstişare Toplantısı’nda konuşma yapan Vali Süleyman Elban, “Dünya kurulduğundan beri insanların geleneksel kuralları, aile yapıları, bulundukları sosyal yapıları, inanışları gereği hep birileri birilerini diğerinden daha aşağıda ya da yukarıda görme eğilimi içindedir. Hatta bu durum bazen sözlü ya da fiili olarak aşağılamalara ya da farklı uygulamalara neden olmuştur” dedi. Bu davranışı sergileyenlerin bir kısmının bilerek yapmış olduğunu bir kısmının ise doğduğu günden itibaren böyle bir ayrımcılığın, yanlışlığının içinde durumun farkına varmadan büyümüş olduğunu vurgulayan Vali Elban, “Aslında bütün hak dinlerde Allah katında insanların eşit olduğuna dair ilahi emirler ve düzenlemelerin olmasına rağmen insanlar en başta kendi dinleri açısından bir ayrım içine girmiş ve diğer insanları farklı görme eğiliminde olmuştur” diye de belirtti.
“Dünyada devletlerin arasında keskin mücadeleler başladı ve tüm dünyadaki insanlar da bu duruma uyum sağladı” diye vurgulayan Vali Elban, “Tüm bunları kabul ediyoruz ve bu uygulamaların hepsinin adil olduğunu, uygulamaların eşit olduğunu, kimseyi rahatsız edecek bir şey olmadığını hakim olan kültür ve tutumların hakim olamayanlar tarafından bu şekilde kabul edilegelmiş maalesef. Ancak bu yanlışlık, bu durumlardan rahatsızlık duyan insanlar tarafından dile getirilmeye başlandı. Bunun önlenmesiyle ilgili birçok uluslararası metin, evrensel bildirgeler, ulusal ve uluslararası mekanizmalar gündeme geldi” dedi.
Vali Elban sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Özellikle de bizim hukukumuzda da pek çok ülkenin hukukunda da ayrımcılıkla ilgili birçok konu suç kapsamına girdi. Suç kapsamına girenler Ceza Hukuku’nun gündeminde. Bazı konular var ki Ceza Hukuku bakımından suç olarak tanımlanmayan ancak uygulamada insanları rahatsız eden eşit olmayan birini diğerinden farklı tutan uygulama, tutum, davranış, inanış ve gelenek görenekler mevcut. Bunların giderilmesi ve bazı tespitlerin yapılması için bir mekanizmaya ihtiyaç duyuldu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruldu. Kurulduğu günden beri de çok önemli görevleri yerine getirdi.”
Vali Elban konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Toplantı vasıtasıyla özellikle de yapılan davranışların yanlışlığı konusundaki davranışlarımızın geliştirilmesi konusunda birçok faydalı bilgi elde edeceğimizi düşünüyorum. İnsan olmanın gereği hepimiz eşit olduğumuza göre bu toplantımızın yaygın yanlış davranışlarımızın giderilmesine destek olmasını temenni ediyorum. Toplantının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” sözleriyle tamamladı.”
Toplantı, yapılan konuşmaların ardından yapılan değerlendirmelerle devam etti.