Adana kebabına alternatif “ütü tost”
ADANA (İHA) – Adana’da 3 kuşaktır ‘ütü tostu’ yapan ve ‘ütü
tost’ markası ile tarifinin patentini alan aile, tablada yapmaya başladıklarını
tost ile restoran zinciri oldu. Sosyal medya sayesinde Türkiye ve dünyada
tanınan ütü tost ise Adanalılara kebaptan sonra alternatif yiyecek oldu.
Ankara’da henüz 23 yaşındayken, 1971 yılında makineyle tost yapıp satan Nedim
Şimşekyılmaz (71), elektriklerin kesilmesi nedeniyle kömürlü ütüyle tost
yapmaya başladı. İşlerini büyüttükten sonra memleketi Adana’ya gelen
Şimşekyılmaz, oğlu Cüneyt Şimşekyılmaz ve diğer aile üyeleriyle birlikte açtığı
Gökhan Büfe adlı dükkanda müşterilerine hizmet vermeye devam etti.
Adana’da 5, Mersin’de ve İstanbul’da 1’er işletmesi bulunan aile daha sonra
‘ütü tostu’ markasının tarifini ve patentini aldı.
Kebaptan önce veya sonra ütü tost
Ütü tostunun üçüncü kuşak temsilcisi torun Serhan Şimşekyılmaz (26), dedesi
Nedim Şimşekyılmaz’ın 1971 yılında elektriğin kesilmesiyle tablada kömürlü ütü
ile tost yapmaya başladığını belirterek, “Ütü tost 3 kuşaktır bizde. Bizden
sonrada bizim kuşaklarımıza bırakacağız. Türkiye genelinde ve yurt dışında
yaşayan vatandaşlarımız bunu biliyor. Tadına bakınca insanlar bunu seviyor.
Yurt dışından gelen insanlar kebaptan sonra yada kebaptan önce ütü tost yiyor
ve pişman olmuyor” diye konuştu.
“Tost çeşidini arttırmayı düşünüyoruz”
Serhan Şimşekyılmaz, 10 çeşit tost yaptıklarını söyleyerek şunları kaydetti:
“Vejetaryen olana, çok et sevene ve diyette olana bile tost çeşidimiz var. Bunu
daha da arttırmayı düşünüyoruz. Teknoloji geliştikten sonra diğer ütüleri
kullanmaya başladık ama bazı insanlar hala kömürlü ütüde tost istiyor.”
Kendilerini taklit eden merdiven altı satıcılara karşı hukuki mücadele
başlattıklarını belirten Şimşekyılmaz, “Patenti ve marka tescili bizde.
İnsanlar aradaki farkı görsün diye de kimsenin tablasını dükkanını
kapattırmıyoruz” dedi.
“Değişik bir tat”
Kente ziyaret amaçlı Almanya’dan gelen Özgür Akçam, “Adanalıyım ama yurt
dışında yaşıyorum. Gayet güzeldi. Lezzeti iyiydi. Değişik bir tat. Tavsiye
ederim” ifadelerini kullandı.
“Ütü tost” yiyen Ahmet Suat Kandemir ise “Diğer tostlara göre daha farklı. Tadı
gayet güzel. Leziz ve salaş bir yer. Adana’da lezzetin farklı yerleri var.
Burası da onlardan bir tanesi. Ütüyle yapıldığı içinde değişen bir şey yok
sonuçta yeniyor. Yendiği için sorun yok” diye konuştu.