ADANA MARKA SİGARA KAĞIDI GİBİSİ YOKMUŞ

Tarihe mal olmuş gerçektir ki, Adana Kebabı Adana´da nefistir. Belgelere bakarak konuşacak olursak da, en nefis sigara kâğıdı da “Adana” markalısıdır.  Elimizdeki belge böyle diyor. İliştirdiğim fotoğrafın üst iki satırını okuyalım:  Adana sığara kâğıdı umum kâğıdlardan nefisdir.Ne demek “umum kğıdlar?” Şu demek; karşılaşabileceğiniz kâğıtların tamamı demek.

Gelelim sigara kâğıdına… Bizim kuşak tabaka taşıyanları çok görmüştür. Parlak metalden, içine 20 sigaranın dizilebildiği metal kutu. Varlıklı olanlar, görgüleriyle ters orantılı olarak gümüş, hatta altın kaplama tabaka da kullanırdı. Çoğu kişi de, sigara değil, tütün doldurur, üstüne de bir deste sigara kâğıdını yerleştirirdi. Minyatür bir defter şeklinde hazırlanmış deste ince olduğu için kalınlığı bir milim ya da biraz daha fazla olurdu.

Kafa dumanlandığında, yani sigara tüttürme dürtüsü baş gösterdiğinde, tabaka sahibi  o desteden bir yaprak ayırıp yere paralel tuttuğu baş ve orta parmakları arasına oluk şeklinde oturtur, ardından da tütünü serip kıvırırdı. Yapıştırmak için de dilinin ucuyla kâğıdın bir kenarını ıslatıp çevirerek üretimi tamamlamış olurdu. Toplum içindeyken, tabaka, “Canı

O yıllarda, yani bundan yüz yılı aşkın bir süre önce, nikotinin ne denli zarar verdiği, içinde kaç bin zararlı madde olduğu henüz bilinmezdi. Sigara içmek, bir bakıma gösteriş falan sayılırdı. Anımsarım, dumanından, kokusundan rahatsız olan biri bile, başkaları görsün diye, toplum içine çıktığında sigara yakardı. Demek istediğim o ki; sigara kâğıdı en önemli gereksinimler arasındaydı.

Ne dedik? Adana Marka Sigara Kâğıdı dedik değil mi?

Siz de sormuşsunuzdur şimdi: Adana´da kâğıt, hem de sigara kâğıdı yapabilen fabrika mı vardı?

Yok efendim, yok!.. Ne gezeeer!.. Saimbeyli´nin ermeni tüccarı, rekabeti zor ürünleri Amerika´dan ithal edip gemilerle Mersin´e getirtir, buradan da develerle depolarına taşırdı. Saimbeyli´nin o zamanki adı Haçin´di.

Fotoğraftaki deste kapağında bulunan Osmanlıca yazıdan sonrakiler Ermenice. Bu belgeyi bize ulaştıran Gazeteci Abimiz Merhum Yusuf Ayhan, Ermenice “Kilikya´dan gelme sigara kağıdı ile yapılmıştır” denildiğini bildiriyor  ve şöyle devam ediyor, “O zaman, Adana´da bir sigara kâğıdı fabrikası olması lazım gelirdi”.  Bütün bu bilgi derlemelerinden sonra diyebiliriz ki, kâğıtlar tabaka halinde ithal edilip Adana´da kesiliyor, desteleniyor ve üstüne kapak geçiriliyordu. Sonuçta, çok tozlu tarih sayfalarında “ADANA” marka sigara kâğıdına yer ayrılmıştı. Biz de silkeleyip tozunu üfleyerek sunmak istedik.

Sürç-ü lisan ettik ise affola!..

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor