“Adana, sahra hastanesine ihtiyaç duyabilir!”

Tüm yurtta artan Covid-19 salgını Adana’da da büyük tedirginliğe yol açıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, çeşitli kaynaklardan edindiği bilgilere göre 30 Temmuz itibariyle Adana Yüreğir Devlet Hastanesi’nde 140’tan fazla, Seyhan Devlet Hastanesi’ndeki 6 serviste 100’e yakın, Adana Şehir Hastanesi’nde 180’den fazla, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde ise 100’den fazla Covid-19 hastası bulunduğuna yönelik duyum aldığını vurguladı.
SAHRA HASTANESİNE İHTİYAÇ DUYULABİLİR!

Adana’daki endişe verici durumu meclise taşıyan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle 11 maddelik soru önergesi sunan, hasta yoğunluğu nedeniyle Adana’da ‘Sahra Hastanesi’ne ihtiyaç duyulabileceğini vurgulayan, Dr. Şevkin, Adana’da günlük pozitif test sayısının 30 Temmuz itibariyle 190 civarında olduğunu, salgına yakalananlardan bazılarının yoğun bakım ünitelerinde tedavi altında tutulduğunu, pandemiye yakalanan içlerinde doktor, hemşire, sağlık teknisyenin de bulunduğu sağlık çalışanlarının da azımsanmayacak kadar fazla sayıda olduğunu vurguladı.
RUH SAĞLIĞI’NDA KORONAVİRÜSLÜ HASTA VAR MI?

Adana Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 30 Temmuz 2020 tarih ve 2020/91 sayılı kararı ile vatandaşların maskesiz sokağa çıkmasını yasakladığını hatırlatan Dr. Şevkin, “Normalleşmenin ardından gelen tedbirsizlikler nedeniyle artan koronavirüs vakaları nedeniyle bu yasak kararının alındığı bilinmektedir. Bahse konu hastanelerin dışında Covid-19 salgını ile hiçbir ilgisi bulunmayan Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde dahi koronavirüse yakalanmış hastaların bulunduğu kaydedilmektedir” dedi.

BÜYÜK ENDİŞE HAKİM!

Hastanelerdeki yoğunluk nedeniyle pandemiye yakalanan bazı hastaların evlerine yollandığını, bu nedenle hastaların diğer aile bireylerine ya da yakınlarına virüs bulaştırabilecekleri endişesinin hakim olduğunu ifade eden Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) son kararı ile özel hastanelere koronavirüs nedeniyle ücret farkı ödenmediği için özel hastanelere yapılan müracaatların değerlendirilmeden kamu hastanelerine sevk yapılması da ayrı bir tehlikeyi beraberinde getiriyor.  Adana Valiliği’nin Nisan 2020’de yaptığı açıklamaya göre 16’si kamu, 16’sı özel ve ikisi üniversite hastanesi olmak üzere 34 tedavi kurumunda 1412’si yoğun bakım yatağı olmak üzere 7 bin 197 yatak bulunduğu bilinmektedir.  Temmuz ayının son günlerinden bu yana  Adana ilimizde vaka sayılarının arttığı maske takmanın zorunlu hale getirilmesinden de anlaşılmaktadır. Artan vakalar nedeniyle yeni hasta yataklarına, ayrıca yaşanan bu tehlikeli süreçte iyi niyetle ve ihtiyaç duyulması halinde kullanılması öngörülen ve Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Adana Sahra Hastanesi’ne de ihtiyaç duyulabileceği öngörülmelidir.”

CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin’in, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

            SORULAR

  1. Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Adana’da kaç Covid-19 hastası bulunmaktadır?
  2. Adana ilimizde önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle salgına yakalanan doktor, hemşire, sağlık teknisyeni ve sağlık çalışanı var mıdır? Varsa hasta sayısı kaçtır?
  3. Adana’da bulunan 34 hastanedeki doluluk oranı nedir?
  4. Adana’da artan vaka oranlarına karşı ve Sonbahara doğru grip hastalığının yayılabileceği öngörüsüne dayanarak Adana Sahra Hastanesi’ne ihtiyaç duyulabileceği düşünülmüş müdür?
  5. Covid-19 ile mücadele kapsamında Adana Seyhan (Aşkım Tüfekçi) Devlet Hastanesi’nde tamirat gerçekleşecek midir?
  6. Kapatılan Adana Numune Hastanesi, eksikleri tamamlanarak hizmete açılacak mıdır?
  7. Adana ilimizde salgına yakalanan kaç sağlık personeli bulunmaktadır?
  8. Hasta yakını temaslılara test yapılıyor mu? Vaka tespitinde test yapma kriterleri nelerdir?
  9. Covid-19 testi pozitif çıkan vakaları hangi kıstaslarla evlerine gönderiyorsunuz?
  10. Sağlık çalışanlarına haklarının tam olarak ödenmesi ve sağlıkta yeni atamalar için bir açıklama yapacak mısınız?
  11. Sağlıkçılar için koruyucu ekipman eksiği var mıdır? Ekipman yeterli midir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor