ADANA TARIM VE SERA BAHÇELERİ FUARI AÇILDI

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-15. Adana Uluslararası Tarım Fuarı ve Adana Sera-Bahçe Fuarı’nın açılışı yapıldı. Açılışa Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’de katıldı.

Bu sene 15.’si düzenlenen Adana Uluslararası Tarım Fuarı ve Adana Sera-Bahçe Fuarı’nın açılışı Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin katılımıyla yapıldı. Adana Tarım Fuarı ve Adana Sera-Bahçe Fuarı’na ilk defa katılan Bakan Kirişci’nin yanı sıra fuarda; Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ve birçok kişi yer aldı.

Tarımın başkenti Adana’da böyle bir fuarın düzenlenmesinin işin doğası gereği olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Vali Elban; iklimi, verimli arazileri, geniş tarım alanları açısından Adana’nın çiftçilik yapmak için çok uygun bir şehir olduğunu, çiftçilik için gerekli tüm atmosferin Adana’da bulunduğunu dile getirdi.

Geçmişten günümüze tarım cenneti olan kentimizde, çiftçilerimizin hem ülkemizdeki hem de dünyadaki tarımsal gelişmeleri; fuarlar ve enstitüler sayesinde yakinen takip ettiğini belirten Vali Elban, “Dolayısıyla bu fuarı da sadece ülkemizin çeşitli şehirlerinden ya da yurtdışından gelen misafirlerimiz değil Adanalı çiftçilerimiz de çok dikkatle takip ediyor, yaralanıyor. Çünkü tarımla ilgili yeni ne çıkmışsa Adanalı çiftçimiz bunu kullanmak için büyük bir heyecan duyuyor. Bu fuarlarla birlikte hep yeni olan şeyler kısa sürede Çukurova’mızda alınıp kullanılarak tatbik ediliyor.” dedi.

Bölgede, Türkiye’de ve dünyada sürekli hale gelen ve bilinirliği olan bu güzel fuarın hazırlanmasında emeği geçen TÜYAP başta olmak üzere fuara destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiğini söyleyen Vali Elban, katılımları için Sayın Bakanımıza da şükranlarını sunduğunu belirterek sözlerini noktaladı.

Yaptığı konuşmada küresel ısınma, Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi gelişmelerin tarımın öneminin fark edilmesini sağladığını dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci ise tarımın stratejik ve vazgeçilmez bir sektör olduğunu belirtti.

Tarımın ülkede kat ettiği mesafeyi göstermesi açısından bu tür etkinliklerin de çok önemli olduğunu söyleyen Bakan Kirişci, “Arazi toplulaştırmasından sulanabilir alanlara, tarımsal mekanizasyondan üretilen ürünlerin katma değerli hale getirilmesine, kırsal turizmden tarımla ilgili bütün faaliyetlere sürekli destek verdik. 2002’den beri verilen destek miktarı 1,8 milyar lira, bu yılın sonu itibarıyla 39,2 milyar lira. Bu yıl, Toprak Mahsulleri Ofisimiz yaklaşık 50 milyar liralık alım yaptı. Buğdayından arpasına, mercimeğinden nohuduna, Karadeniz bölgesi için fındığı, Ege bölgesi için üzümü alıp üreticilerimize bu konularda yardımcı olmanın gayreti içerisinde olduk. Gayri safi milli hasıla içerisinde tarımsal hasılamız önemli bir tırmanış gösterdi. Şu anda Avrupa’da birinci, dünyada da 4’üncü sıradayız. Bu yönü itibarıyla da tarım, bu ülkede asla ihmal edilmedi, bundan sonra da edilmeyecektir.”

Tarım kanunu ve Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) değinen Bakan Kirişci, “Bu ülkede TARSİM’i, tarım sigortacılığını hayata geçirdik. Bu ülkede, tıpkı Adana’da olduğu gibi tarım vardı ama kanunu yoktu. Kanun yapmak para pul isteyen bir iş değil, ama vizyon işidir. O vizyonu Sayın Cumhurbaşkanı’mızın riyasetinde ortaya koyduk ve 2006 yılında bu ülke tarım kanununa kavuştu.” diye konuştu.

Kentten kırsala dönüş için yaptıkları çalışmalara değinen Bakan Kirişci, yüzde 75’e varan sübvansiyonlarla verdikleri tohumluk desteğiyle ekilmeyen alanların ekimini teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye’de tedarik sıkıntısının bulunmadığına işaret eden Bakan Kirişci, “Bugün, Türkiye’de pandemiye, küresel ısınmaya, Rusya-Ukrayna Savaşı’na rağmen tek bir ürünün rafta yokluğu hissedilmiyorsa bunu bu ülkenin üreticisine, onlara bu çalışma imkanını sunan Devletimize borçluyuz. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza borçluyuz. Sayın Cumhurbaşkanımız bir an olsun tarımdan desteğini Allah razı olsun esirgemedi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2002’de 65 milyon olan nüfusunun bugün 85 milyona ulaştığını aktaran Bakan Kirişci, refah seviyesi yükseldikçe sofradaki zenginliğin de arttığını, o günlerde 3 bin 600 dolar olan kişi başı milli gelirin 12 bin dolara kadar çıktığını, şu anda 10 dolarlar mertebesinde olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları “Köy Yaşam Merkezleri Projesi İşbirliği Protokolü”ne değinen Bakan Kirişci, 2023 ile başlayan Türkiye Yüzyılı’nda tarımı, gıdayı, suyu ve gençleri merkeze aldıklarını belirtti.

İstanbul’a 76 ilden yaş meyve ve sebze geldiğini, Türkiye’de üretilen yaş meyve sebzenin yüzde 25’inin İstanbul’da tüketildiğini aktaran Bakan Kirişci, Kent Tarımı uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını söyleyerek tarımı, çiftçiyi önemsemeye ve destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Bakan Kirişci, Vali Elban ve protokol üyeleri fuarın açılış kurdelesini kestiler. Tören, stantların gezilmesiyle devam etti.

20’nin üzerinde ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçiyi ağırlayacak olan fuar 1-5 Kasım tarihleri arasında açık olacak.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor