Adana, yılda 1 milyon ton karpuz üretiyor
ADANA (İHA) – Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı
Adana’da, turfanda karpuz hasadı devam ediyor.
Karataş ilçesindeki Bahçe Mahallesi’nde kumsal topraklarda yetişen ve kilosu
2-2,5 TL’den satılan karpuzun hasadına Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana
Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de katıldı.
Adana’da karpuz hasadına başlanıldığını ifade eden Vali Demirtaş, “Adana’da
yaklaşık 145 bin dekar alanda karpuz yetiştiriliyor ve yaklaşık 1 milyon
civarında karpuz elde ediyoruz. Türkiye’de toplam yılda 4 milyon ton civarında
karpuz üretimi yapılmakta bunun 1 milyon tonu yüzde 25’ini Adana’da üretiyoruz.
Adana’nın çeşitli yerlerine gidiyor. İhracatı da yapılıyor. Şuanda verimin iyi
olduğunu düşünüyoruz. Aroması çok güzel ve lezzetli bir karpuz. Türkiye’de
turfanda karpuz Adana’da yetişiyor. Kilosu 2-2,5 TL civarında. Karpuzla ilgili
müracaatımız oldu bu sene bu işi sonuçlandıracağız ve Adana karpuzunu
markalaştıracağız” dedi.
Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Karpuz ekim alanında çok büyük bir
değişiklik olmadığını belirterek, “Adana’da karpuz ekilecek alanlar belli.
Özellikle Karataş, Yumurtalık, Ceyhan bölgesi karpuzla özdeşleşmiş. Bundan
sonrada büyük bir değişkenlik olmaz. Mecburuz aslında karpuz ekmeye. Adana’da
bu durum sektör haline gelmiş. Karpuz iç piyasaya yetecek düzeyde şuan hasada
yeni başladık yavaş yavaş diğer köylerde de hasat başlayacak. Temmuz ayı sonuna
kadar biz karpuz üretimine devam edeceğiz” diye konuştu.
Tekin, Adana karpuzunun şuanda taze olduğunu İran’dan gelen karpuzların
saplarının kuruduğunu vatandaşların buna baktıkları zaman taze olan Adana
karpuzunu anlayacaklarını söyledi.
Demirtaş ve Tekin açıklamaların ardından tarladaki işçilerle sohbet edip
incelemelerde bulundu.