“Adana’da 18 yılda en az 100 fabrika kapandı!”
(HABER MERKEZİ) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin,Adana’da son 18 yılda en az 100 fabrikanın kapısına kilit vurmak zorunda kaldığını belirtti.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a işsizlikten kırılan Adana ve ilçelerine yatırım çağrısında bulunan Dr. Şevkin, ülkenin köklü sanayicilerinin bile müteahhit veya AVM’ci olduğunu, Türkiye’nin bunu kaldıramayacağını vurguladı.
2013’de 958 milyar dolar olan milli Türkiye’nin milli gelirinin bu yıl iktidarın tahminine göre 702 milyar dolar olacağını ama bu tahminin de hayalden öteye geçmeyeceğini kaydeden Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Şevkin, “Ve belki de en önemlisi Türkiye, Uluslararası Para Fonu’nun tahminlerine göre, önümüzdeki yıl ilk 20 ekonomi arasından düşme tehdidi ile karşı karşıya” dedi.
YATIRIMCI ÜRKÜYOR
Türkiye’nin büyümesini sağlayacak yegane unsurun üretim ve istihdam olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, 2013’den bu yana tek adam parti devleti rejimine geçiş için milletin çok yorulduğunu, ardı ardına gelen seçimler, referandumlar ve hain darbe girişimi nedeniyle ekonominin dip yaptığını vurguladı.
Olumsuzlukların bahane edilerek hukuk devletinin çökertilmesi ve son iki yıldır izlenen otoriter politikaların hem içerideki, hem de dışarıdaki yatırımcıyı ürküttüğünü kaydeden Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Son iki yıldır ülkede yatırım yapılmıyor. Yatırım harcamaları reel olarak sürekli geriliyor. Benzer gelişen ve yükselen ekonomilerde yatırım harcamalarının milli gelir içindeki payı yüzde 32-33 seviyelerinde, bizde ise yüzde 25 bile değil. Benzer ekonomilerden olumsuz ayrışıyoruz. Peki, yatırım olmadan, aş iş nasıl büyüyecek? Sanayileşme olmadan Türkiye nasıl kalkınacak? Buna Sayın Bakan’dan bir cevap bekliyoruz. 18 yıldır izlenen yanlış politikalar ülkemizi “erken sanayisizleşme tuzağına” düşürdü. Ülkenin köklü sanayicileri bile müteahhit veya AVM’ci oldu. Türkiye, bunu kaldıramaz. Dünya Bankası verilerine göre sanayi katma değerinin milli gelirimiz içindeki payı yüzde 27 civarında. Meksika’da aynı oran yüzde 30, Kore’de yüzde 33, Endonezya’da yüzde 38. Çin’de yüzde 39. Tüm bu ülkeler bizim rakiplerimiz. Türkiye’de de aynı oran 2000’lerin başına kadar hep yüzde 30’un üzerindeydi.”
ADANA’DA 100 FABRİKA KAPANDI
Adana’nın erken sanayisizleşme sorunu nedeniyle en çok acı çeken illerden biri konumunda olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “En son TEMSA gibi bir markayı kaybetmek üzereydik. Yerel yönetimimiz ve tüm Adana’nın devreye girmesiyle bu sorun şimdilik aşıldı” dedi.
Buna karşılık Adana’nın kaybettiği çok büyük tesislerin, markaların olduğuna işaret eden CHP’li Dr. Şevkin, “Bu markaları nereye koyacağız? Binlerce işçi çalıştıran Çukobirlik, Sümer Holding, Adana Çırçır İşletmesi, Paktaş, Milli Mensucat, Garip Tavukçuluk, Güney Sanayi ve TEKEL dünyanın tanıdığı ve Adana ekonomisinin can damarı konumundayken ne yazık ki kapanıp gittiler” diye konuştu.
Adana’da son 18 yılda en az 100 fabrikanın kapısına kilit vurduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, Kâğıttan peçeteye, tekstilden ipliğe, tarımdan hammadde ve ara mamüle, yumurtadan pilice kadar çeşitli alanlarda üretim yapan bu işletmelerde on binlerce işçinin çalıştığını hatırlattı. Şimdi bu işçilerin aileleriyle birlikte açlığa mahkum edildiğine vurgu yaptı.
15 İLÇEYE BÜTÇE VE YATIRIM İSTEDİ
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, şöyle konuştu:
“Adana ‘da binlerce işçi çalıştıran 100’e yakın fabrika varken şimdi bin ve üzerinde işçi çalıştıran firma sayısı sadece 10’dur. 100 ve üzeri işçi çalıştıran firma sayısı ise sadece 345. Türk sanayi ve tarım devrimine büyük katkı sunmuş Adanamızın merkezi gibi günümüzde işsizlikten kırılan ilçelerimiz Aladağ, Ceyhan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir’e de merkezi idare bütçesinden pay ayrılmalı, üretim ve istihdama dönük yeni yatırımlar gerçekleştirilmelidir. Türkiye büyüyecekse, Türkiye iş ve istihdam yaratacaksa, bunu sanayiyi ve elbette tarımı yok sayarak yapamaz. Büyüme ve istihdam yaratma da belli bir planlamayı ve vizyonu gerektiriyor. İşte biz bunun için, CHP olarak Stratejik Planlama Teşkilatı kurulması gerektiğine inanıyoruz.”
47 MİLYON DOLAR ÇÖPE ATILDI!
Bakan Varank’aSanayileşme İcra Komitesi’nin tam olarak görevini de soran Dr. Şevkin, gereksiz işlerle, gösterişli kurul adlarıyla göz boyandığını söyledi. Yerli otomobil projesinde 47 milyon doların çöpe atılıp şimdi 5 babayiğitle TOGG projesine başlayanların görevlerini unuttuğunu, şimdi yerli üretim için ek kurul kurmaya gayret ettiğini söyleyen Dr. Şevkin, Varank’ın yerli oto TOGG için gelinen aşama, TOGG projesi için ayrılan kamu kaynağı, bugüne kadar kamu ve özel sektör bakımından TOGG için alınan ön sipariş adetlerine yanıt vermesini istedi.
Dr. Şevkin, ayrıca 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın bugüne kadar ne iş yaptığını, bütçeden ne kadar pay ayrıldığını, 2 yılda ajansa harcanan parayı da sorguladı.