ADANA’DA AHİLİK HAFTASI COŞKUSU YAŞANDI

(HABER MERKEZİ)-37. Ahilik Haftası Kutlama töreni, Büyüksaat Ziyapaşa Parkı’nda gerçekleştirildi. Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından bu yıl 37’incisi düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları büyük bir coşkuya sahne oldu.

Törene başta Adana Valisi Yavuz Selim Köşger olmak üzere, Adana Milletvekili Sunay Karamık, Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Yiğit, Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci, il müdürleri, oda başkanları, esnaflar ve ilgililer katıldı.
Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi anmak, ahilik ilkelerini yaşatmak ve tanıtmak amacıyla her yıl düzenlenen “Ahilik Haftası” etkinliklerinde, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göğer’in konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Vali Köşger; “Bugün burada, bu tarihî meydanda, Ulucami’nin gölgesinde Ulucami’den de belki daha kadim bir geleneğin, ahilik geleneğinin son dönemde ihya edilmesi sebebiyle 37. sini kutladığımız Ahilik Haftası vesilesiyle bir aradayız.” ifadelerini kullandı.
Adana’da altmış bini aşkın esnafımızın olduğunu söyleyen Vali Köşger, “Esnaf dediğimiz şey aslında toplumun orta direği, toplumun bel kemiğidir. İnsan hayatıyla ilgili ne varsa; yani insanı insan yapan, insanın yaşamasını mümkün kılan ne varsa esnaf kardeşlerimizin sayesinde olmaktadır. Bizi yediren, içiren, giydiren tepeden tırnağa gündelik hayatımızda kullandığımız birçok eşyayı imal eden, satan kişiler esnaftır. Kuaför, berber, terzi, bakkal, fırıncı, lokantacı yani hayata dair ne varsa esnaf kardeşlerimizin elinde. Onlar olmasa hayatın devamı, temadisi imkansız bir şey. Dolayısıyla onlara çok şey borçluyuz.” dedi.
Bir yeri kılıçla fethedersiniz ancak orada devamlılığınız adaletle ve insanların hayatını, insanca yaşamalarını mümkün kılan bir ekonomik sistemle mümkün olur diyen Vali Köşger,  “İnsanların gündelik yaşantılarını adaletle, hakkaniyetle, rahat ve huzur içinde, esenlik içinde sürdürmesini mümkün kılan bir sistem kurarsanız kalıcılığınız mümkün olur. Ecdadımızın 600 yıl bir imparatorluğa hükmetmesinin arkasında kılıçla fethetmesinden sonra kurduğu bir ekonomik sistem, ekonomik sistemin temelinde de ahilik sistemi var. Ahi Evran-ı Veli, esnafların piri, bir mekanizma, bir sistem kurmuş, o sistemle esnafımızı sadece kalite standartları açısından değil; onun ötesinde ahlaken dürüst, güvenilir ve zor zamanda da birbiriyle dayanışma içerisinde, yani darda kaldığında birine imdat edecek, ona sıkıntıda olunca elini uzatacak bir mekanizma oluşturmuş. Bunun günümüz koşullarına uygulanarak tekrar hayatımızda neşvünema bulması lazım. Evet dünya çok değişik bir konjonktürden geçiyor, ülkemiz çok sıkıntılı bir konjonktürden geçiyor. Esnaf kardeşlerimiz, iş insanlarımız, ticaret adamlarımız zaman zaman durumundan şikayet ediyor. Ama esas olan kolay zamanda dayanışma değil, kolay zamanda birlik ve beraberlik değil; zor zamanları birlikte aşmak, omuz omuza beraberce sıkıntıları aşmak, ekonomik koşulların daha iyi hale gelmesi için hep birlikte çalışmak ve ülkeyi daha yaşanabilir bir hale getirmek için birlikte hareket etmektir. Esnaflarımıza bu anlamda çok büyük vazifeler düşüyor, çok büyük işlevler düşüyor. Onu da Adana’daki esnaf kardeşlerimizin en iyi şekilde ifa ettiğinden, icra ettiğinden en ufak bir şüphem yok. Adana’ya dışardan gelen vatandaşlarımızın bizlere yansıttığına göre esnaflarımız, Ahi Evran’ın koyduğu kurallar çerçevesinde hoşgörüyle, güler yüzle ve bir ahlaki çerçevede müşterisini karşılıyor, müşteri memnuniyetini esas alıyor ve güler yüzle de onu herhangi bir şüpheye düşmeden günlük rayiç değeriyle, kendi aralarında da danışarak ticaretini sürdürüyor, ben böyle olmasını temenni ediyorum, böyle olması lazım. Adana’nın dışarıdaki esnaf imajının bu olması gerekiyor. Adana’ya yakışan da bu. Bu anlamda tüm esnaflarımızın bugünlerini kutluyor, önümüzdeki günlerinin bundan daha iyi olmasını temenni ediyorum. Esnafların piri Ahi Evran başta olmak üzere ebediyete irtihal etmiş tüm esnaflarımızı hayırla, rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Bütün esnafımıza ticari hayatlarında bol ve bereketli kazançlar diliyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Vali Köşger’in yaptığı konuşmanın ardından gerçekleştirilen kaftan giyme töreniyle Saatçi Ustası İsmail Isınır’a Vali Köşger tarafından kaftan giydirildi.
Program; ödül töreni, ahi yemeği ikramı ile mesleki gösterilerin gerçekleştirilmesinin ardından son buldu.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor