Adana’da bayram öncesi gıda denetimi
Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kent
genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerindeki denetimlerini
sürdürüyor.
Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle daha da arttırılan gıda denetimlerine, Adana
Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin de katıldı. Tekin gıda denetim
çalışmalarının oluşturulan program çerçevesinde yürütüldüğünü, özellikle toplu
iftarların yapıldığı yerlerin yanı sıra buralara yemek sağlayan şirketler, et
ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme,
çikolata, lokum ve cezerye gibi ürünlerin imalathanelerinde de kontrollerin
sıklaştırıldığı söyledi.
Kendi çalışmalarının yanında, en iyi denetçinin tüketicinin kendisinin olduğunu
belirten Tekin, gıda ürünleri alırken etiketlerinde öncelikle Tarım ve Orman
Bakanlığının kayıt veya onay numarası ile ithal ürünün ithalat izinlerinin olup
olmadığının kontrol edilmesini, ürünün etiketi üzerindeki son tüketim tarihinin
dikkatle okunmasını ve tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satın alınmaması
gerektiğini vurguladı.
“Yılda 30 bin denetim yapıyoruz”
Denetimler hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin,
“Adana’da Ramazan Bayramı öncesi gıda üretim yerlerinde faaliyetler hızla
artmaya başladı. Buna istinaden biz gıda denetim ekiplerimizce özellikle
Ramazan Bayramında ikram edilecek şekerler lokumlar vb. yiyeceklerin denetimine
hız verdik ve bu bağlamda denetimlerimiz devam ediyor. Bayrama kadar hızlı bir
şekilde bu işimizi bitireceğiz. Biz ilimizde yaklaşık yıl boyunca 30 bin
denetim yapıyoruz. Böylesi rutin günlerin dışında da Ramazan Bayramı gibi özel
günlerde de denetim sayılarımızı arttırıyoruz. Ayrıca Bakanımızın da bu konuda
hassasiyetleri var, buna istinaden denetimlerimizi ciddi şekilde yapıp
insanlarımızın güvenilir bir gıdaya erişmesini sağlamaya çalışıyoruz. Şu an
bütün ekiplerimiz sahada, bugün bizde bir lokum, şekerleme üreten bir
tesisteyiz. Bu denetimlere bizzat katılarak denetimlerin yerinde daha iyi
yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz. Ramazan Bayramını güvenilir gıda
yiyerek geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Ayrıca vatandaşların gıda işletmelerinde gördükleri eksiklik veya sıkıntıları
Alo 174 Gıda Hattına bildirdiklerinde gerekli işlemlerinin yapıldığını ve
kendilerine bilgi verildiğini söyledi.