Adana’da buğday yerini ‘sarı altın’a bırakıyor
ADANA (İHA) – Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun
karşılandığı Adana’da ayçiçeği tarlaları görsel bir şölen oluşturdu. Adana
Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Ayçiçeği üretimi geçen yıl 600 bin
dekar alanda yapılırken, bu yıl yaklaşık 800 bin dekara ulaşmış durumda. Bu da
bizim için 300 bin ton ayçiçeği üretimi anlamına geliyor” dedi.
Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun karşılandığı Adana’da, ayçiçeği
yüzünü gösterdi. Ayçiçeği üretimi yapılan bölgelerde tarlalar sarıya bürününce
adeta görsel bir şölen oluşturdu. Özellikle Ceyhan ve İmamoğlu ilçelerinde
üretimi yapılan ve sarı altın olarak da adlandırılan ayçiçeğinde, rekoltenin
yüksek olması bekleniyor.
Ayçiçeği üretiminde Trakya Bölgesinden sonra Adana’nın geldiğini belirten Adana
Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da sulanamayan alanlarda ekilen
ayçiçeğinin, buğdayın yerini aldığını söyledi. Ayçiçeği ekim alanlarının yıldan
yıla arttığını kaydeden Tekin, “Geçen yıl 600 bin dekarda üretimimiz varken, bu
yıl yaklaşık 800 bin dekara ulaşmış durumda. Bu da bizim için 300 bin ton
ayçiçeği üretimi demektir. Buğday ekili alanlarda ayçiçeğinin gelirinin daha
yüksek olmasından dolayı çiftçimiz ayçiçeği ekimine yöneliyor” dedi.
Ayçiçeğinin diğer ürünlere göre yağ veriminin yüksek olmasından dolayı tercih
edilen bir ürün olduğuna dikkat çeken Tekin, “Örneğin pamuktan yüzde 20
oranında yağ elde edilirken, ayçiçeğinde bu oran yüzde 42’dir. Bu da hem ham
yağ üretiminde hem de ayçiçek yağı üretiminde ilimizi ön plana çıkarıyor.
Geçmişten günümüze tarımda güçlü olan ilimiz, bu sayede yağ sanayisini de
geliştirerek Türkiye’de söz sahibi bir il haline geliyor” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayçiçeği üreticilerine sağladığı kilogram başına
40 kuruş, mazot ve gübre destekleriyle katkıda bulunduğunu dile getiren Tekin,
çiftçinin bu desteklerle birlikte dekar başına 400 lira kar elde ettiğini
sözlerine ekledi.