ADANA’DA KADINLAR KONUŞTU

(HABER MERKEZİ)-Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2020 – 2021 sezonunu; Akdeniz Üniversitesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr.  Birgül Yeşiloğlu Güler’in yazıp, Tüm Sanatçılar Birliği Başkanı Tahsin Murat Demirbaş ‘ın yönettiği ‘Kadınlar Konuşursa’ adlı oyunla yaptı.

Oyunun dramaturğluğunu Kurtuluş Bilgilioğlu, müzik tasarımını Göray Çakar, dekor tasarımını Hakan Dündar, ışık tasarımını Cahit Kuşdemir yaptığı oyunun oyuncuları Merve Giritlioğlu, Yeşil Nimet, Görkem Kayar, Kübra Teke Serper, Özlem Buluttekin  ve Özel Şendal Yıldız’dı.

Açılış konuşmasını Adana Şehir tiyatrosu sanatçısı Önder Özcan’ın yaptığı gecede çok yakın zamanda vefat eden tiyatro emekçisi Seyfi Üzelgök ve Mahmut Hazım Kısakürek anıldı.

Anma konuşmasını yapan Adana Şehir tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Tamer Gözüdeli “Bu zor günlerde bizleri yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ederiz”diyerek oyunu izlemeye gelenlere teşekkür etti.

Oyun Değil Gerçek Yaşam Hikayeleri

Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler’in yazıp T. Murat Demirbaş’ın yönettiği; yaşanmış ve gazete kupürlerinde kalmış kadın öykülerinden yola çıkarak yazılmış olan “Kadınlar Konuşursa” kadınların iç dünyalarını, psikolojik derinliklerini gözler önüne seriyor.

Yeşiloğlu Güler, oyun için şöyle diyor: “ Oyunda anlatılan kadın hikâyelerinin tamamı -maalesef ki- gerçek yaşamdan alınmıştır! Üçüncü sayfa gazete haberleri olarak okuduğumuz ama üzerinde hiç düşünmediğimiz ve -ne acıdır ki- artık kanıksadığımız üç kadının, üç yürek burkan hikâyesidir bu oyunda anlatılan!

“Kadınların acılarını gördükçe onların savaşçı ruhunu oyunlarımda yansıtmak istiyorum. Hafızamda yer eden mekanlar ve tamamlanmayı bekleyen ‘ucu açık sözler’, yazarlıktaki en önemli çıkış noktam…” Aykırı görüntüler ve havada asılı kalmış cümleler beni çok etkiliyor. Ayrıca mekanlar olmazsa olmazım. ‘Kadınlar Konuşursa’ oyunumun çıkış noktası yolda gördüğüm, üzerinde ‘Kimsesizler mezarlığı’ yazan bir yön tabelasıydı… Ve bir gün kendime söylediğim bir cümlede hayat buldu. Kimdir kimsesiz olan?

Suç Kimin

Evet, değerli yazarımızın “Kimdir kimsesiz olan?” cümlesini “Kadınlar Konuşursa” oyununun her dakikasında hissettik. Kalabalıklar arasında ne çok “kimsesiz” olduğunu daha derinden duyumsadık. Kadın; kadınlar tabi ki hayat mücadelesinde kendini daha çaresiz hisseden ve de ekonomik, sosyal her türlü zorlukta acıyı daha çok çeken… Amma velakin sistemin çarklarını, kapitalizmin, ülkelerin sınırlarını, emperyalizmin, milliyetçi olmayan hükümetlerin yönetiminde de halkların yaşantısında kadın, erkek, çocuk bütün insanların çektiğini, çekilen acının insanları birbirinden kopardığını, yalnızlaştırdığını hatta bencilleştirdiğini hak vermesek de kabul ettik.  

Oyunun bitiminde yazar, yönetmen ve oyunun sahnelenmesinde emeği geçenlere teşekkür etmek için sahneye gelen Adana Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Mahmut Göğebakan da vefat eden iki değerli tiyatrocunun kaybından duyduğu üzüntüyü ifade ettikten sonra Sayın Yeşiloğlu Güler’e, Sayın Demirbaş’a, Dramatuğ Sayın Kurtuluş Bilgilioğluna ve oyunculara çiçek sundu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor