ADANA’DA KARPUZ HASATININ BAŞLAMASI İLE FİYATLARDA DEĞİŞİM YAŞANDI

ADANA (BÖLGE): Meryem Ünal
Adana’da hasadın başlaması ile marketlerde kilosu 50 liraya satılan karpuzun fiyatında değişim yaşandı. Karpuz marketlerde 15, tarlada ise 5 liradan satışa sunuldu.4 milyon ton üretimi ile Türkiye’nin yüzde 21’lik karpuz ihtiyacını karşılayan Adana’da, geçen hafta 80 bin dekar alanda hasat başladı. Hasadın başlaması ile karpuz fiyatları düşüşe geçti.
Büyük şehirlerdeki marketlerde kilosu 50 liradan satılan karpuzlar, marketlerde 15, tarlada ise 5 liraoldu.550 bin ton rekolte beklenen kentteki karpuzlar diğer ülkelere de satılması hedefleniyor. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Rusya’ya da ihraç edilecek.
“ERKEN HASAT YAPILMAMALI”
Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir,” hasadın bölgelere göre 2 ay daha devam edeceğini belirtti. İlk hasat sonrası tarlada 13 liraya satılan karpuzun 5-6 liraya düştüğünü söyleyen Cahit İncefikir, “Eskiden karpuzlar çok büyük ve lezzetli oluyordu. Kalabalık olmayan aileler bitirmekte hatta buzdolabına sığdırmakta bile zorlanıyordu. Şimdi günümüze baktığımızda ciddi oranda israflar görüyoruz. Çöplere atılmış karpuzlar görüyoruz, bu da milli servete maalesef zarar veriyor” diyerek ifade etti.
Erken hasat yapılamaması gerektiğinin altını çizerek belirten İncefikir, “Örneğin yurt dışında, İspanya’da tarlalarda karpuzları 5-6 hasada yayıyorlar. En olgunlaşmış karpuzları topluyorlar, olgunlaşmamışları bekliyorlar. Dolayısıyla tüketiciyi lezzetli olan karpuzla buluşturmak lazım.Karpuzun olgunlaşmasını sapı kurumuşsa, karpuzun rengi ve lezzetiyle ön plana çıkar. Belirli bir olgunluğa ulaşmamış karpuzu yiyen tüketici uzun bir süre satın almıyor. Ön yargı ile yaklaşıyor. Alım olmayınca çiftçi zam yapıyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.