ADANA’DA KAZ VADİSİ

İşletmeci Etem Aydoğdu, “Biz önce kardeşimle birlikte  hobi bahçesi kurmaya karar vermiştik.Ancak Türk halkının yılda 5 milyon kaz tüketimine ihtiyacı olduğunu, ancak bunun iki milyonunun bile karşılanmadığını öğrendik. O nedenle hobi bahçesinden vazgeçip kaz çiftliği kurduk. Böylece hem iç tüketime, hem de ihracata yönelik olsun diye Adana’nın Karaisalı ilçesinde kaz üretimine yatkın nehir yatağının yanında bir çiftlik kurduk” dedi.

Çatalan nehrinin kıyısında modern bir tesis kuran Etem Aydoğdu, burada binlerce kaz üretiyor, iç ve dış piyasaya dağıtıyor.

HABER: NEVZAT UÇAK

ADANA (BÖLGE)-Adana’dan yola çıkıyoruz.. Dağlar, tepeler, ova, ormanlık alan ve mis gibi kokulardan Çatalan kıyısına varıyoruz.. Modern bir tesis.. Binlerce kaz sesi geliyor, bir o tarafa bir bu tarafa sürüler halinde koşuşturuyorlar ses çıkararak.. İşletmeci Etem Aydoğdu tesisleri gezdiriyor, kesim yeri, paketleme yeri son derece çağdaş.. Bir de çiftlik evi kurmuş havuzlu..

Vadi şeklindeki alana gidiyoruz, binlerce kaz bizi görünce bir ileriye bir geriye gidiyor ses çıkararak.. Etem Aydoğdu’ya neden kaz çiftliği kurduğunu soruyoruz ilginç biri cevap veriyor “Aslında böyle bir düşüncemiz hiç yoktu.. Hobi bahçesi kurmaktı amacımız.. Ancak haberleri dinlerken, Türkiye”nin her yıl 5 milyon kaza ihtiyacı olduğunu, ancak üretimin azlığı nedeniyle ancak iki milyonunun karşılandığını öğrenince,kardeşimle beraber hobi bahçesinden vazgeçip kaz çiftliği kurmaya karar verdik” diyor.

Tam da Çatalan gölünün yamacında.. Tam bir vadi.. Buz gibi su.. Hava olağanüstü sıcak ama Çatalan”ın akan suyu serinletiyor.

Etem Aydoğlu, kaz çiftliğini şöyle anlatıyor; “Ciftliğimiz içinde kaz türlerinin başarılı yaşam sürebilmeleri adına doğal havuzumuz ve otlak alanlarımız mevcuttur. Sürekli havuzda zaman geçiriyorlar. Kazlarımız arazinin etrafında meralarda doğal koşullarda dağda, ve yeşillikler arasında otlayarak besleniyorlar. Doğal beslendiği için eti lezzetlidir. Çiftliğimizde yumurta ürtetimi yapıyoruz. Kuluçka makinalarından çıkartıyoruz. Kaz civcivi satışları yapıyoruz. Linda ve çin kazlarımız da mevcuttur.”

Etem Aydoğdu, Kaz etinin insan sağlığına çok yararlı olduğunu da şöyle ifade ediyor.

“Kaz eti’nin besin değeri cok yüksektir. Kaz eti kuzu eti kadar lezzetlidir. Kaz yağı kahvaltılarda da kullanılabilir. Yemeklerde de kullanılabilir.Özellikle çoçuklara yedirilir. Hiçbir kokusu yoktur. İnsan sağlığına çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Kaz yağı tereyağı gibi vucut ısısında eriyebiliyor. Kaz ciğerinin de besin değeri çok yüksektir.

Kazın etinden yağından karaciğerinden tüyünden yararlanılır. Bu anlamda üretimi de çok önemlidir.Özellikle organik beslendiği için insan sağlığına çok faydalıdır. Kollestrol oranı sıfıra yakıdır. Bir kere yiyen mutlaka çok beğeniyor.

Kaz eti genellikle otellerde ve restoranlarda kullanılıyor. Bunun yanı sıra isteğe göre kesilmiş temizlenmiş satışlarımız mevcuttur.”

Adana”da bir kaz vadisi Çatalan nehrinin tam kıyısında.. Sürülerken giden, sürülerle dönen bir kaz ordusu ve çıkardıkları seslerle müzik ziyafeti çeken kaz sesleri.. Doyumsuz güzelliklerle dolu Adana’daki KAZ VADİSİ..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor