Adana’da “su” uyarısı
ADANA (İHA) – Adana’da, toplum sağlığının korunması, sel ve
benzeri olağanüstü hallerde su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol
açmaması ve salgınların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler ve dikkat
edilmesi gerekenler konusunda vatandaşlar uyarıldı.
Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, mevzuat gereğince içme-kullanma
sularının insan sağlığını tehdit edecek düzeyde mikroorganizma içermemesi
gerektiği, yaz döneminde, özellikle yoğun yağış alan illerimizde sel sularının
etkisi veya kuraklık nedeniyle içme-kullanma suyu kalitesinin olumsuz yönde
etkilenebildiği belirtildi. Ayrıca şebeke sisteminde meydana gelebilecek
arızalar nedeniyle su kesintileri yaşanabileceği, insanların bu durumda şebeke
suyuna alternatif olarak dere, nehir, göl ve baraj suyu gibi yüzeysel su
kaynakları ile kuyu gibi denetimsiz ve kontrolsüz su kaynaklarından su
ihtiyaçlarını karşılamaya yönelebileceği ifade edildi.
Toplum sağlığının korunması, sel ve benzeri olağanüstü hallerde su
kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması ve salgınların
yaşanmaması için vatandaşlarca alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi
gerekenler şöyle sıralandı:
“- Bina ve konutlarda kullanılan su depoları belirli periyotlarla (kesinti
olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve
bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
– Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin
edilmemelidir.
– Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular
ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir.
Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu
bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.
– Kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında,
kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su
berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak
kullanılmalıdır.
– Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze
ve meyve, yıkandıktan sonra yüzde 1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30
damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. (yüzde 1’lik klor solüsyonu 1
bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı
maddesi içermemeli ve yüzde 10 aktif klor “sodyum hipoklorit”
içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak
bilgi alınmalıdır.)
– Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık
Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesine
‘cevresagligi.saglik.gov.tr’ adresinden ulaşılabilmektedir.
– Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir yüzde 1’lik
klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden yüzde 1’lik klor
solüsyonu geçirilmelidir.
– Su kesintisi, arıza, açıkta su satılması gibi hususlar belediyelerin ilgili
birimlerine iletilmelidir.”