ADANA’DA TOPLU TAŞIMAYA YÜZDE 43 ZAM YAPILDI

Adana’da, şehir için ulaşım ücretlerine zam yapılması uzun zamandır bekleniyordu; ancak Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında belirlenen oran, hiç de tahmin edilmeyen bir tarife ortaya çıkardı. Toplu taşıma ücretlerine, yüzde 43 oranında artış verildi.

1 HAZİRAN’DAN İTİBAREN GEÇERLİ

Yeni tarifenin, 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacağı belirtildi. Buna göre; Dolmuş:  Sivil 25 TL, Öğrenci: 14.50 TL… Belediye Otobüsü ve Metro: Sivil: 21.50 TL, Öğretmen: 19 TL, Öğrenci: 10 TL… Özel Halk Otobüsleri: Sivil 24.50 TL, Öğretmen: 20 TL, Öğrenci: 14.00TL şeklinde düzenlendi.  Bunun yanı sıra, 2015 model altında yer alan dolmuşlar, 2025 yılının ocak ayından sonra ‘çalışma ruhsatnamesi’ alamayacak. Karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçerken, araçlarının bağlanma riski bulunan ulaşım esnafı ise prosedürde esneklik istiyor.

‘’ZAM ÇÖZÜM DEĞİL; AMA MECBURUZ’’

Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, ‘’İstiyoruz ki enflasyon gerilesin ya da yerinde dursun ve hiçbir şeye zam yapılmak zorunda kalınmasın. Zam çözüm değil; ama şu an buna mecburuz. Tarifeye eklenen zamlarla ilgili şu an detaylı beyanat vermem yanlış olur’’ dedi.  Sözütek, çalışma ruhsatnamesi ile ilgili olarak, ‘’Bizler de araçlarımızı yenilemek isteriz. Lakin bu koşullarda esnafımız bırakın aracını yenilemeyi, var olan araçlarını dahi ayakta tutmakta zorlanıyorlar. Bu konuda esneklik istiyoruz. Bizi sıkboğaz etmesinler’’ dedi.

***

HABER: YENER EKİNCİ

Adana’da, toplu taşıma ücretlerine yüzde 43’lük oranda zam yapıldı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi  tarafından tarifelere eklenen 5 liralık artış, 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak. Bunun yanı sıra, 2015 model altında yer alan dolmuşlar, 2025 yılının ocak ayından sonra ‘çalışma ruhsatnamesi’ alamayacak. Karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçerken, ulaşım esnafı prosedürde esneklik istiyor.

‘’İSTİYORUZ Kİ HİÇBİR ŞEYE ZAM GELMESİN’’

Taşıma zammı ve uygulamalarla ilgili görüşlerini aldığımız Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, ekonomik krizden her kesimin olduğu kadar minibüsçü esnafının da olumsuz etkilendiğini belirtti. Sözütek, ‘’İstiyoruz ki enflasyon gerilesin ya da yerinde dursun ve hiçbir şeye zam yapılmak zorunda kalınmasın. Zam çözüm değil; ama şu an buna mecburuz. Tarifeye eklenen zamlarla ilgili şu an detaylı beyanat vermem yanlış olur. Değerlendirmeyi, Büyükşehir Belediyesi’nden resmi açıklama geldikten sonra yapacağız’’ dedi.

‘’YENİ ARAÇ ALABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL’’

Ocak ayından sonra 2015 model altında yer alan araçlara ‘çalışma ruhsatnamesi’ verilmeyecek olmasının kendilerini zor duruma düşürdüğünü söyleyen Sözütek, ‘’Bizler de araçlarımızı yenilemek isteriz. Lakin bu koşullarda esnafımız bırakın aracını yenilemeyi, var olan araçlarını dahi ayakta tutmakta zorlanıyorlar’’ dedi. Mazot, yedek parça fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşmasına rağmen hala  yükselmeye devam ettiğini vurgulayan, vergi ve şoför giderlerinin de ayrı birer kalem olduğunu hatırlatan Başkan Sözütek, ‘’Çalışma ruhsatnamesi için sıkboğaz edilmek istenmiyoruz’’ dedi. Sözütek, ‘’Aracın güvenli olup olmadığı incelensin. Eksikleri varsa tespit edilip bunların giderilmesi istensin; ama yüksek model olması ekonomi düzelene kadar zorunlu olmaktan çıkarılsın’’ ifadelerini kullandı.

‘’50 YAŞINDA ÖĞRENCİ ÜCRETİ ÖDÜYORLAR’’

Esnafın yaşadığı bir diğer soruna da değinen Sözütek, açık öğretime kayıtlı öğrencilerin öğrenci fiyatı üzerinden taşınmasının kendilerinde büyük sıkıntılar yarattığını söyledi. Sözütek,  ‘’55-60 yaşındaki kişi, açık öğretime kayıt yaptırıp öğrenci belgesi alarak öğrenci ücreti fiyatından araçlarımızdan yararlanıyor. Bu konu esnafta rahatsızlık yaratıyor. Açık öğretim öğrencilerine yaş sınırı getirilip 25 yaşın üstündeki açık öğretim öğrencilerinin tam bilet uygulaması ile araçlarımızdan faydalanmasını istiyoruz. İyi niyetimizin de suistimal edilmesini istemiyoruz’’ dedi.

İŞTE YENİ ULAŞIM TARİFESİ

Yapılan zam miktarının ardından yeni ücretler şöyle olacak; Dolmuş:  Sivil 25 TL, Öğrenci: 14.50 TL… Belediye otobüsü ve metro: Sivil: 21.50 TL, Öğretmen: 19 TL, Öğrenci: 10 TL… Özel Halk Otobüsleri: Sivil 24.50 TL, Öğretmen: 20 TL, Öğrenci: 14.00TL…

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor