ADANAGİAD üyelerine kriptopara sunumu

HABER: AYŞE TOPAK

ADANA (BÖLGE)-Adana Genç İş İnsanları Derneği’nin (ADANAGİAD) üyeleri pandemi nedeniyle uzun bir aranın ardından ‘Kriptoparalar, Blokzincir ve Merkeziyetsiz Finans’ konularıyla ilgili toplantıda buluştu. Erkin Şahinöz Akademi Kurucu Ortağı ve ABD Merkez Bankası (FED) Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz’ü dinleyen ADANAGİAD üyeleri, merak ettiklerini sorup özellikle yatırım konusunda görüş alışverişinde bulundu.

1.5 YIL SONRA BİR ARADALAR

Adana Genç İş İnsanları Derneği (ADANAGİAD) üyeleri pandemi nedeniyle verilen 1.5 yıllık zorunlu aranın ardından buluşmanın heyecanını yaşadı. ADANAGİAD’ın davetiyle Adana Sheraton Oteli’nde Erkin Şahinöz Akademi Kurucu Ortağı ve ABD Merkez Bankası (FED) Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz’ü dinlemek için bir araya gelen iş dünyasının genç temsilcileri, geçmiş dönem ADANAGİAD Başkanları ve mevcut yönetim kurulu üyeleri, hem sohbet etti hem de hasret giderdi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ADANAGİAD Başkanı Halid Milli, herkesi selamladı ve uzun bir aranın ardından bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. ADANAGİAD’ın pandemi dönemindeki çalışmaları ve yaşama geçirdiği uygulamalarından kısaca söz eden Halid Milli, “Dernek üyelerimizle bir arada olmanın heyecanını yaşarken yeni dönemde yapılması beklenen çalışmalar ve istenen konularda bizlere ulaşmanızı diliyoruz. Öneri, arzu ve talepleriniz konusunda her zaman olduğu gibi elimizden gelen gayreti göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz. Yeni etkinliklerde buluşmak dileğiyle herkesi selamlıyoruz” dedi.

SUNUM İLGİ ÇEKTİ

Oldukça keyifli bir ortamda farklı anlatım biçimiyle dikkat çeken Erkin Şahinöz Akademi Kurucu Ortağı ve ABD Merkez Bankası (FED) Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz, ‘Kriptoparalar, Blokzincir ve Merkeziyetsiz Finans’ başlığıyla renkli bir sunum gerçekleştirdi. İnsanlığın tarih boyunca arzı sınırlı olmak kaydıyla altın ve deniz kabuğunu bile değişim aracı olarak kullandığını aktaran Şahinöz, “Günümüzde bunların arasına kriptopara ve blokzincir gibi kavramlar da katıldı. Altının arkasında herhangi bir devlet yok ama insanlık para olarak kullanmış. İnsanlık tarihte deniz kabuğunu bile para olarak kullanmış ama denize kıyısı olmayan yerlerde, yani arzının sınırlı olmasına dikkat etmiş. Altının da arzı sınırlı, deniz kabuğunun da arzı sınırlı. Şimdi Bitcoin’in de arzı sınırlı. Dünyada bütün kriptoparaların büyüklüğü 1-1.5 trilyon dolar civarında” diye konuştu.

SÜRECİ ANLATTI

Satoshi Nakamoto’nun da aralarında bulunduğu Siber Punk Grubu tarafından 1985’ten beri çalışılan projenin sonucu kriptoparaların ortaya çıktığını anımsatan Şahinöz, finansal sistemde yeni bir dönem başlatan bu uygulamalar için dünyanın en iyi yazılımcıları, matematikçileri ve şifre uzmanlarının çalıştığını aktardı. Kriptoparaların klasik banka sisteminden farkıyla ilgili konuşan Şahinöz, “Burada kayıtları bir banka, devlet ya da noter tutmuyor, herkes tutuyor. Herşey kayıtlı ama sadece bu hesabın kime ait olduğunu bilmiyoruz. Şu anda dünyada kriptopara kayıt defteri tutanların sayısı 11 bin 600” şeklinde konuştu.

SORULARA DA YANIT VERDİ

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Şahinöz, finansın geleceğinde, şirketlerin ve devletlerin paralarına ek olarak arkasında herhangi bir şirket olmayan bitcoinlerin paralarının da olacağını da belirterek şunları kaydetti:

“Bu üçü uzun bir süre bir arada olacak. Hangisinin ipi göğüsleyeceğine insanın bizzat kendisi karar verecek. Ayrıca bütün bu kriptoparaların çok azı ayakta kalacak ama ayakta kalacaklar arasında yarının Google’ları Amazon’ları çıkacak. İçinde bulunduğumuz dönemde blokzincir dostu olmamız gerek. Turizm istiyoruz mesela.  İzmir’imiz, Çeşme’miz, Antalya’mız var ama artık doldu taştı, kişi başına 650 dolar harcayan turist geliyor, bin 200 dolar harcayan turist gelmiyor. Bu ünlü yerlerimizden birisini bitcoin ya da kriptopara merkezi yapalım. Şu anda dünyada 150 milyon insanın kriptopara cüzdanı var. Alanya’da sadece kriptoparalar ile alışveriş yapabilirsiniz desek, bu insanların sadece yüzde 1’i turist olarak gelse, ortaya farklı bir durum çıkar. Yani ne kadar blokzincir dostu ya da düşmanı olduğumuz çok önemli. Çünkü dünyanın en iyi yazılımcıları, en iyi kripto uzmanları, en iyi matematikçileri şu anda bu dünyada çalışıyor. Bu zeka, bu sermaye nereye gidecek? Bu işe yatırım yapan, bu işe sıcak bakan, blokzincir dostu olan ülkelere gidecek. Devletin kripto para borsası kurulumu konusunda mutlaka lisanslamaya gitmesi gerek. Yatırım açısından sorulara gelirsek, tasarrufun yüzde 5’inden fazlasını düşünmemek gerek. Bunu da soğuk cüzdan hesaplarında saklama gerekiyor.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor