ADANALI AZİZ HALASKAR’I KARŞILAMAYA KOŞMUŞTU
Mustafa Kemal Paşa’nın halk arasında hızla yayılan bir diğer namı da “Halaskar” olmuştu. “Kurtarıcı” demekti. Genç-yaşlı, denilebilir ki yürüyebilecek gücü olan herkes İstasyon Meydanını mahşer yerine benzetmişti. Ayrıca, geçeceği yol da iki yandan hınca hınç doldurulmuştu. Güzergah üzerindeki taklar, inanılmaz coşkunun somut simgeleri halindeydi.
Paşa, daha trenden inerken gördüğü sevgi gösterileri karşısında otomobile binmeyi reddetti ve yanında Latife Hanım da olmak üzere yürümeye başladı. Sular kavşağına gelindiğinde, sol tarafta, karalar giymiş, elleri siyah bayraklı bir grup dikkatini çekince o yana yöneldi. Gençlerden bazıları ağlıyordu. Grubu, Hatay’dan gelen gençler oluşturmuştu. Anlaşılan, Zamir Bey’in dün bahsettiğimiz telgrafı ile, Tayfur Bey amacına ulaşmıştı. Nitekim, 15-16 yaşlarında ve siyah tüller içinde gencecik iki kız Paşa’nın önüne fırlayıp selamladılar. Biri Antakya, diğeri İskenderun yazılı levha taşıyordu. Dokunaklı ses ve ifade ile konuşmaya başladılar: “Selam sana ey Doğunun güneşi, büyük halaskarımız. Hürmet sana ey İslamlığı kurtaran Büyük Gazimiz. Ey zulümleri yıkan, ezilenleri kurtaran Türk Kahramanı. Ey ağlayan masum gözlerin, sızlayan Türk yüreklerinin dermanı…”
Biri hıçkırıklarla tıkanırken sözü diğeri alıyordu. Fransızların idaresi altında kalan Türklerin anavatandan ayrı kalmasından doğan üzüntüyü ve gördükleri zulmü ifade ediyorlardı. “Bizi de kurtar Paşam!..” diye haykırdıkça, çevredekiler de göz yaşlarını tutamaz olmuştu. Paşa da duygulanmıştı. Bir süre sessiz kaldı. Çevredekiler de bu hüzünlü anları kesin bir sessizlikle takip ediyorlardı. Derken, Ulu Önder gür bir sesle, “Türk’ün asırlarca yaşadığı öz yurt düşman elinde kalamaz. Müsterih olunuz” dedi. Devlet Reisi olarak Adana’ya geldiği ilk gün ağzından çıkan bu söz, 15 yıl sonra, 24 Mayıs 1938’deki son ziyaretiyle yerine getirilecekti.
Bir süre daha yürüdükten sonra otomobile binerek kendilerine tahsis edilen Suphi Paşa Konağında dinlenmeye çekildiler. Seyhan Nehri kenarında, Taşköprü yakınlarındaki konak bugün Atatürk Müzesi olarak hizmet vermektedir
PAZARTESİ: KADIKÖYLÜ RAMAZAN AĞA VE TEMASLAR