ADANALI ÜNLÜ SANATÇI FERDİ TAYFUR HAYATINI KAYBETTİ

(HABER MERKEZİ)- Antalya’da tedavi görmekte olan Adanalı tanınmış sanatçı Ferdi Tayfur hayatını kaybetti. Ferdi Tayfur için bugün AKM’de cenaze töreni düzenlendikten sonra ikindi vakti Emirgan Çınaraltı Camisi’nde cenaze namazı kılındıktan sonra Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki evinde geçen hafta rahatsızlanan ve yoğun bakıma kaldırılan ünlü sanatçı Ferdi Tayfur, ilk tedavisinin ardından Muğla’dan Antalya’daki hastaneye sevk edilmişti.

Kökeni Yüreğir’in Taşçı Köyü olan Ferdi Tayfur, 1945 yılında Adana Hürriyet Mahallesi’nde dünyaya geldi.
Ünlü tiyatro ve dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur hayranı olan baba Cumali Turanbayburt, en küçük oğluna Ferdi Tayfur adını koymuştur.Babası Cumali Turanbayburt bey tarafında sanatçısı Ferdi Tayfur hayranlığından dolayı en küçük oğluna Ferdi Tayfur adını vermiştir..Babasının en büyük isteği Ferdi”nin iyi bir tahsil görmesidir. Ancak, babasının öldürülmesi, Ferdi”nin okul hayatının yarıda kesilmesine neden olur. Okulu bırakmak zorunda kalan Ferdi, çiftlikte çalışarak ailesinin geçimine katkıda bulunur. Genç Ferdi daha 16 yaşındayken Şarkıcı olmak hayaliyle Adana’dan İstanbul’a gider. O yıllarda çocuk şarkıcılara pek rağbet bulunmadığından, kendini ispatlayamayan Ferdi Tayfur, tekrar Adana’ya döner ve çiftlikte traktör şöförlüğüne devam eder.
1968 yılında tekrar İstanbul’a gelir ve Seda Plak ile iki plaklık anlaşma yapar. Ancak yaptığı iki 45’lik de tutmaz. Yeniden Adana’ya döner ve çiftlikteki işlerin başına geçer. Aradan üç yıl geçtikten sonra yaptığı ‘Huzurum Kalmadı’ adlı plak da satılmaz.Ferdi Tayfur birçok albüm çalışmasına imza atmıştır. Seni Dilendim, Gönül Yorgunu, Sevda Yelleri, Emmoğlu, Çeşme, Geçen Yıl, Her Saat Başında, Sanma Sana Dönerim, Merak Etme Sen, Ben de Özledim, Yıldızlarda Kayar, Huzurum Kalmadı gibi şarkıları ile ünlenmiştir.
50 kaset ve 34’un üzerinde film yaptı. 9 kez Altın Plak Ödülü aldı. 1982 yılında kendi adına Ferdifon Plakçılık şirketini kurdu. 2009’da inşaat sektörüne de girmiştir.

Önceki gece vefat eden Adana’nın has evladı Ferdi Tayfur’un aynı zamanda üç kitap kaleme aldığını biliyor muydunuz?
Şekerci Çırağı, Paraşütteki Çocuk ve Bir Zamanlar Ağaçtım.

“Bir Zamanlar Ağaçtım” kitabıyla ilgili Uçuş Noktası Dergisi’nden Berrin Karakaş’a 2013 yılında konuşan usta sanatçı Ferdi Tayfur, hayatı ve hayata bakışıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
‘Babam beni okutsa Deniz Gezmiş olurum’ diyen Tayfur, Yılmaz Güney’le çekilmiş fotoğrafının dönemin gazetelerinde yer almasıyla ilgili tartışmalara da değiniyor.

‘BİR GARİP FERDİ TAYFUR’UM’
‘Bir garip Ferdi Tayfur’um işte, felsefem bu’ diyen Ferdi Tayfur, yeni kitabı ‘Bir Zamanlar Ağaçtım’da Sartre’dan Çiçero’dan alıntılar da yapıyor. ‘Yazmak yaratılış meselesi’ diyen Tayfur ekliyor, ‘Öyle götürüyor insanı.. Yazıyor, yazıyor, yazıyorsun..’
‘Babam beni okutsaydı asılırdım’ diye yazıyorsunuz kitabınızda. Ne yapar da asılırdınız mesela?
Yalanı sevmiyorum ben. Niye yani yalan söylüyor insan, sebep ne? Kendime güvenen bir insansam ben, niye yalan söyleyeyim? Değerli bir arkadaşım geçen gün şöyle dedi: ” İstanbul ‘un yarısı yarısından geçiniyor.” Düşün yani. Ne kadar tuhaf bir şey.
Asılmak deyince benim aklıma Deniz Gezmiş geliyor, Erdal Eren geliyor mesela…
Olabilirdim. Bir Deniz Gezmiş olabilirdim; yalan söylemeyi sevmiyorum. Eğri oturup doğru konuşmamız gerekiyor.

YILMAZ GÜNEY’LE FOTOĞRAF

Yılmaz Güney’in hapisten izinli çıktığı oğlunun sünnet düğününde çekilmiş bir fotoğraf koymuşlar. Yılmaz Güney elini omzuma atmış. Yazmışlar işte, ‘Ferdi Tayfur Yılmaz Güney’e yaklaşmakla davaya ihanet mi etti?

Geçmişte eli silahlı militandı’ diye. Hep uydurma. Ne yapabilirsiniz şimdi? Tekzip ettiler sonra tabii…’
BANA OKUMAYI BİR HAMAL ÖĞRETTİ
Bence okumak bir yere kadar devlet politikası olmalı. Devletin okutmasının mecburi olması lazım. En az liseye kadar. Ben dışarıdan bitirdim okulları. Babamı öldürdüler kalakaldım. Ama okumayı çok seviyordum. Hatta mahalledeki çocuklara ders veriyordum. Şekercide çalışırken bir hamal bana öğretti okumayı. İlk okuduğum kelime de Adana’dır. Ama okusaydım sanıyorum sanatçı olmazdım!.
BABAM BENDEKİ YILDIZI GÖRMÜŞ

Politikacı olurdum herhalde. Babam paşa olacağımı söylermiş. Alnımızdaki yıldızı gördü herhalde. O yıldız çocuklarda belli oluyor çünkü. “Gerekirse ceketimi satacağım, bu çocuğu okutacağım çünkü paşa olacak” dermiş. Ama olmadı..

DEVLET BAHÇELİ: EMMİOĞLU ŞİMDİ YETİM KALDI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sanatçı Ferdi Tayfur’un vefatının ardından sosyal medya hesabından bir mesaj yayınladı.

Devlet Bahçeli “Mübarek Üç Aylar ile Regaib Kandilini idrak ettiğimiz şu günlerde Cenab-ı Allah’ın rahmet, merhamet ve mağfiretine müstahak olabilmeyi niyaz ettiğim bir günde, Türk halk ve arabesk müziğinin müstesna sanatçısı Ferdi Tayfur’u kaybettik” diyen Bahçeli, “O kardeşimdi, gönül diyarıma tercüman olan ses ve söz ustasıydı. Adana’nın pamuk tarlalarında döktüğü teriyle helal rızkını kazanan, ardından da Türk müziğinin zirvelerine tırmanıp milyonların kalbine taht kuran cefakar, fedakar ve vatan sevdalısı bir sanatçımızdı” ifadelerini kullandı.

Tayfur’a rahmet dileyen Bahçeli, “Emmioğlu şimdi yetim kaldı. Meleşir kuzuların sesiyle ölen bir garibin yasına gelen Çukurova’nın yanık ve yakıcı sesi ne yazık ki sevenlerini hüzne boğdu. Hakikaten kelimeler boğazıma düğümleniyor. Üzüntümü tarif ve telif edecek kelime bulamıyorum. Ferdi Tayfur’un vefatı bir parçamı alıp götürdü. Yerinde huzur bulsun. Mekanı cennet olsun. Cenab-ı Allah rahmetiyle muamele etsin. Aziz milletimizin, sevdalılarının ve hepimizin başı sağ olsun” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor