ADANA’NIN KUZEY’İ ÇOK KIZARDI!
(HABER MERKEZİ)-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 27 Mart-2 Nisan arasında illere göre her 100 bin kişide görülen koronavirüs vaka sayılarını açıkladığında Adana’nın kırmızı (çok yüksek riskli) kategoriye dahil olduğu görüldü.
Vaka sayısı her 100 bin kişide Adana’da 111.3’e, İstanbul’da 401.61’den 591.45’e, Ankara’da 184.29’dan 272.79’a İzmir’de 156.48’den 218.88’e yükseldi.
Adana iki aylık dönemed 3.5 kat oranında vaka artışına tanklık etti. Buna göre Adana’nın kızarmasındaki en büyük etken hijyen, maske ve mesafe kuralına çok az uyulmuş olması. Kurallara dikkat edilmesi ve yasaklara uyulması halinde Adana’nın daha aşağı risk seviyelerine inmesi (sınırın biraz üzerinde olduğu) mümkün görülüyor.
Bu arada kentin özellikle kuzey kesimlerindeki koronavirüs vakasındaki yoğunlik dikkati çekiyor. Bilindiği üzere haftalık vaka sayısı 100 binde 10’un altındaki iller ‘düşük riskli’, 11-35 arası ‘orta riskli’, 36-100 arası ‘yüksek riskli’, 100’ün üstündeki iller ise ‘çok yüksek riskli’ sayılıyor.
TÜRKİYE’DE VAKA SAYISI 50 BİNE YAKLAŞTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün açıkladığı 6 Nisan tarihli koronavirüs sayısının 50 bine dayandığı görülürken, ağır hasta 2 bin 477 oldu, 28 bin 498 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 159 bin 475’e yükseldi.
Tabloya göre 271 bin 547 Kovid-19 testi yapıldı, 49 bin 584 kişinin testi pozitif çıktı, 211 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta 2 bin 477 oldu, 28 bin 498 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 159 bin 475’e yükseldi.
DÜNYADA ÖLÜ SAYISI 3 MİLYONU GEÇTİ
Corona virüsü salgınında kritik bir eşik daha aşıldı. Reuters’in derlediği verilere göre dünya genelinde corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyonu geçti. Son 3 ayda 1 milyon kişinin hayatını kaybetmesi, virüsün yayılma hızını gözler önüne serdi.
Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde başlayan corona virüsü salgını dünya genelinde etkisini sürdürüyor. Reuters’ın dayandırdığı kaynaklara göre salgında kritik bir eşik daha geride kaldı.
Salgın başladığından bu yana corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyonu geçti. Reuters’ın aktardığı verilere göre salgında 2 milyon can kaybına ulaşmak bir yıldan fazla sürmüştü. Ancak 1 milyon kişinin daha hayatını kaybederek 3 milyona ulaşmak yalnızca üç ay sürdü.
Uzmanlar bunun sebebini Brezilya ve Hindistan gibi salgından en ağır yarayı alan ülkelerdeki hızlı vaka ve ölüm artışına bağlıyor. Öte yandan ortaya çıkan mutasyonlar da devreye giren başka bir etken. Özellikle İngiliz ve Güney Afrika mutasyonları pek çok ülkede görülmemiş bir hızla yayıldı.
BREZİLYA ALARM VERİYORBrezilya günlük ölüm ortalamasında dünyada ilk sırada yer alıyor. Her gün kayıtlara geçen her dört ölümden biri Brezilya’da meydana geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkedeki sağlık sisteminin üzerinde aşırı yük olduğuna dikkat çekiyor. DSÖ’den Maria Van Kerkhove, “Brezilya’da çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Pek çok eyalette durum kritik. Hastanelerin yoğun bakım üniteleri yüzde 90’ın üzerinde dolu” dedi.
AVRUPA’DA AĞIRLIK BEŞ ÜLKEDEHindistan dün vaka sayılarında yeni bir rekor kırdı. Ülke, ilk kez 100 bin günlük vaka sayısını geçti. Hindistan, ABD’den sonra bu durumun yaşandığı ikinci ülke oldu. Salgının en çok etkilediği Maharashtra eyaletinde alışveriş merkezleri, sinemalar, barlar, restoranlar kapatıldı.
Avrupa, 51 ülkenin rakamları dahil edildiğinde 1.1 milyon ölü sayısıyla en yüksek sayıya ulaşan bölge. Birleşik Krallık, Rusya, Fransa, İtalya ve Almanya, Avrupa’daki ölümlerin yüzde 60’ını oluşturuyor.
TÜM ÖLÜMLERİN YÜZDE 19’U ABD’DECorona virüsü nedeniyle en çok hayatını kaybeden insan 555 binle ABD’de kayıtlara geçti. Bu, tüm ölümlerin yüzde 19’luk bir kısmına denk geliyor. Son üç haftada ülkedeki vaka sayıları artış eğilimi gösterse de, uzmanlar giderek hızlanan aşılama kampanyası sayesinde ölüm oranlarında artış yaşanmayacağını umuyor. Ülke nufüsunun yaklaşık üçte biri aşılanmış durumda.