ADANA’NIN YENİ YILDIZI

Son zamanlarda Adana’nın hemen hemen her noktasında bir inşaat topluluğudur almış gidiyor. Her yerde binalar yıkılıyor. Yerlerine vakit geçirmeden yenileri yapılıyor. Adana’nın en merkezi yerlerinde devam eden bu inşaatların yanı sıra çok fazla binası ve apartmanı olmayan Sarıçam ilçesinde de büyük bir hızla binalar yükselmeye başladı ve son sürat da devam ediyor.

Sarıçam’da bir anda yapımı başlayan binaların yanı sıra dev bir şehir stadyumunun yapılıyor olması ve bu noktada aynı zamanda önemli bir üniversitenin eğitim hayatına başlamasıyla daha önce pek de duyulmayan Sarıçam’ın adı her yerde duyulur oldu.

Buranın yani Sarıçam’ın şöyle bir avantajı var. Burada Kenan Bulvarı’ndaki, Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki, Turgut Özal Bulvarı’ndaki ve diğer pek çok canlı noktadaki hızlı ve hareketli hayatı bulamayabilirsiniz. Bu bahsettiğim yerlerdeki market, alışveriş noktaları ve birçok şeyi burada bulamayabilirsiniz.

Ancak şehrin merkezi noktalarındaki gürültü ve keşmekeş burada yok. Doğa ve yeşil ile sakin bir yaşam alanı sunan Sarıçam’ın yeni yapılan konutları birçok insanın dikkatini çekiyor. Aynı zamanda şuanda yeni yapılan bu binaların fiyatları ise şehrin merkezi noktalarındaki dairelerin neredeyse yarı fiyatı.

İnsanların aklını kurcalayan soruların en başında şüphesiz ki Sarıçam’ın yeni yapılan site ve binalarının olduğu yerde bulunan Çöp Arıtma Tesisi’nin çevreye yaydığı kötü koku geliyor. İnsanlar bu tesis kalkacak mı yada ne zaman kalkacağı konusunda herhangi bir bilgi sahibi olmadıkları için buralardan ev satın almaya pek sıcak bakmıyorlar. Zaten ev fiyatlarının da şuanda düşük olmasının nedenlerinin başında da çöp arıtma tesisi geliyor. Ancak er yada geç bu tesis buradan kalkacak. Bu ne zaman olur bilemem belki 5 yıl sonra belki 20 yıl sonra belki de 2 yıl sonra ama kalkacak. Sonrasında ise siz düşünün bu evlerin fiyatlarını.

Bir şehrin bir ilçenin kalkınmasında bana göre en önemli yatırım turizme yapılan yatırım ve üniversitelere yapılan yatırımdır. Bir yere üniversite kurulması orada yeni yaşam alanları ve sosyal alanların oluşmasına neden olur. Hayat daha canlı ve akıcı olur. Bakın sınırlı sayıda otobüsün geçtiği Sarıçam’a şuanda BTÜ’ye kadar birçok otobüs gelmeye başladı.

Ancak burada şöyle bir sorun var. Adana’nın birçok noktasından şehir merkezine ve başta Barajyolu olmak üzere bilindik birçok noktaya tek vasıta ile gidilebilirken, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknololoji Üniversitesi ile Kozanyolu kavşağı arasındaki yol adeta bir mahrum bölge olmuş durumda. O ara noktada oturan vatandaşlar örneğin Barajyolu gitmek isterlerse ya tek vasıta olan 124 nolu otobüse binecekler Çukurova Üniversitesine gidecekler oradan da 2.bir vasıta ile yollarına devam edecekler. 2.bir şık olarak da BTÜ’nün kapısına kadar yürüyecekler ki özellikle sabahın erken saatlerinde yola çıkanlar için bölgede sokak köpeklerinin sayıca fazla olması, malum kış mevsimine girmemiz nedeni ile havaların soğuması hem de mesafenin biraz fazla olması nedenlerinden ötürü yürüme ile ulaşım gerçekten çok zor. 3.şık olarak da hiç üniversiteler tarafına dönmeyeceksiniz direkt çarşıya gidip oradan da yine 2.bir vasıta yaparak gideceksiniz. Bu kadar araç bolluğunda bu ne kadar saçma değil mi?

En mantıklı, akla en yakın olanı BTÜ kapısına gelen ve Adana’nın birçok noktasına tek otobüs ile ulaşım sağlayan otobüsler, çok az bir yol daha yaparak Kozan yolu kavşağına kadar gidip oradaki kavşaktan dönmelidir. Çünkü kozan yolu da bilindiği üzere birçok yerin bağlantı noktasıdır ve önemi çok fazla olan bir yoldur. Burada yaşayan insanların en büyük sıkıntısı bu ve sadece en azından BTÜ kapısına gelen bir otobüs Kozan yolu kavşağına kadar gidebilsin. Bu noktada yaşayanlara yapılmış en büyük iyilik bu olur kanaatimce.

Öte yandan yapımı son hızla devam devasa stadyumda da artık yavaş yavaş sona gelindi. Bu stat tam olarak faaliyete geçtiğinde, müsabakalar oynanmaya başlandığında da beraberinde bir canlılık getirecektir.

Sarıçam’da ev sahibi olmayı tedirgin eden soruların bir diğeri de şuanda doğru düzgün hiçbir alışveriş yapacak yerin olmaması, kafe, restoran gibi sosyal alanların bulunmamasıdır. İnsanlar haklı olarak bunların buraya gelmesinin yıllar yıllar süreceğini bu sürede burada ne yapacaklarını ifade ediyorlar. Ancak benim kanaatimce biraz daha sabırla beklenirse bunlara kavuşmak çok da uzak durmuyor. Bir sürü site yapılmış hali hazırda devam onlarca proje var ve hayata geçmeyi bekleyen de onlarca proje var.

Yeni yerleşim olan yerlerin büyüyüp gelişmesi daha kolaydır. O yüzden biraz daha sabırla beklenirse Adana’nın yeni gözdesi ve yeni cazibe merkezinin Sarıçam da olacağı görülecektir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor