“Adana’ya İstiklal Madalyası istiyoruz”

ADANA (BÖLGE)-İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılıolarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına gerekçesi ile sunmuştur.

Koncuk, “1915’te Türk askeri Çanakkale’de Dünya ecdadına diz çöktürürken Adanalılar savaş esnasında bir bayırda konuşlanarak siperlerine küçük mavi bir plaket takmışlardı. Adanalılar savaştığı bayır boyunca siperlerinde mavi plaketin bulunduğu bu askerlerin olağanüstü şekilde kendi askerlerini öldürerek kendilerine gözdağı verdiğini fark ederek şoke oldular. Hal böyleyken, Adanalı askerlerin bulunduğu sipere yaklaşmaya korkan düşman, “O tarafa sakın gitmeyin, onlar Tanrı’nın adamları” diyerek geri çekilmeye başladılar. O gün 900 Adanalı asker kahramanca şehit olmuş, bayırın adı “Adana Bayırı” olarak anılmış, bu efsane de yıllar boyunca dilden dile anlatılarak, “Tanrı’nın Adamları” sözü Türkçemize “Adanalılar Allah’ın adamları” şeklinde uyarlanmıştır. Adana Bayırı “Çanakkale dolaylarında il ismiyle anılan ilk ve tek yer olarak tarihe geçer. Çanakkale’de Adana Bayırı 900 Adanalı şehidin kanı ile yazılmış bir kahramanlık destandır.” dedi.

Koncuk,  “Çanakkale Savaşı’ndaki ruh Kurtuluş Savaşı döneminde Adana’da canlanmış, Adanalı esaret altında kalmayı reddederek, yapılan bütün zulümlere başkaldırıp, 5 Ocak günü düşmana karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesini de kazanmıştır.”

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde, Adana’nın ve Adanalının çok önemli bir yeri  olduğu aşikârdır. Atatürk’ün de, “Bende kurtuluş mücadelesinin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette vücut bulmuştur” sözünü hatırlatarak, Adana ilimize Çanakkale´de ve Kurtuluş Savaşı döneminde verdiği üstün mücadele ve kahramanlıklara istinaden “istiklal madalyası”  alması gerektiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay vermeyi düşünüyor musunuz?” dedi. Bu konunun takipçisi olacağını belirtti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor