Adana’ya modern yüzmeyi getiren Halil ve Mahmut Dalhan kardeşler

Anadolu’nun ilk olimpik ölçülerde yüzme havuzu 1938 yılında dönemin başarılı ve spor dostu Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker tarafından yaptırıldı. Aynı dönemin çağdaş Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray’ın girişimleriyle Galatasaray Kulübü’nde yetişen Halil ve Mahmut Dalhan kardeşlerin Adana’ya gelmesi sağlandı.

Eski Milli Atlet ve Karataşspor Kulübü Başkanı Ökkeş Koşkun ile efsane sporcu Muharrem Gülergin, sulama kanallarında akıntıya karşı yüzen gençleri havuza getirerek özellikle Halil Dalhan’a teslim ettiler. Dalhan, yüzerek ve sutopu oynayarak model oldu. Genç sporculara depar, dönüş, serbest, sırt, kurbağalama ve kelebek yüzme stillerini öğreterek onların rekorlar karmışını ve milli takımlara kazandırılmasını sağladı.

HAZIRLAYAN: Ramnazan ŞANIVAR

Adana’da yüzmenin kıvılcımlarını atanların başında 1938 yılında Anadolu’nun ilk çağdaş ve olimpik ölçülerde havuzunun yapılmasını sağlayan Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker, dönemin Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray, İstanbul’dan sporcu ve antrenör olarak 1941 yılında Adana’ya getirilen Halil ve Mahmut Dalhan kardeşler…. Elbette burada efsane komple sporcu Muharrem Gülergin’i de unutmamak gerekir.

1915 doğumlu olan Halil ve 1921 doğumlu olan kardeşi Mahmut Dalhan, özellikle o dönemlerde sulama kanallarından getirilen dar gelirli aile çocuklarına depar (çıkış), dönüş, serbest, sırt kelebek ve kurbağalama konusunda teknik ve sitil öğreterek yarışmalara hazırlanmalarını sağlamışlar.

-YENİLMEZ ARMADA TAKIMININ HEM SPORCUSU HEM DE ANTRENÖRÜ-

Dalhan kardeşlere en büyük desteği kuşkusuz o dönemlerin başarılı yüzücü ve sutopucusu olan, ayrıca antrenörlük ile liderlik vasıflarına sahip bulunun Muharrem Gülergin vermiştir. Dalhan kardeşler yüzme yarışlarına katılarak diğer sporculara model oldular. Ayrıca çok başarılı sutopu oynayarak “YENİLMEZ ARMADA” takımının nüvesini oluşturdular.

Kardeşi Mahmut Dalhan İstanbul’a dönmesine rağmen, Adana’yı ve Muharrem Gülergin’i çok seven Halil Dalhan 16 yıl kaldığı Adana’da yüzlerce sporcuyu milli takımlara kazandırdı. Halil Dalhan, ayrıca Seyhanspor Kulübün’nde kalecilik yaptı ve resmi futbol maçlarında hakem olarak da görev yaptı.  100 metre sırt ve 100 metre serbestte defalarca rekor kıran Mahmut Dalhan, faal sporculuğunun ardından uzun yıllar İstanbul’da Yapı Kredi Bankası’nın Kızıltoprak Şubesi’nin müdürlüğünü yaptı.

-KİMSESİZLER MEZARLIĞI’NDA TOPRAĞA VERİLDİ-

Eski yüzücü, Yüzme Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve eski İl Temsilcisi Ruhi Polisçi, Halil Dalhan’ın Adana, yüzme ve sutopuna katkısının asla unutulmayacağını belirterek şunları anlattı;

“Halil ağabey bir çok önemli teklifleri geri çevirerek antrenörlük için Adana’yı tarcih etti. Görev yaptığı süre içinde Beden Terbiyesi Bölge Müdürleri Rıza Salih Saray, daha sonra da Cemil Oku ve Muharrem Gülergin ile iyi bir ekip oldular. Çok keyifli ve mutlu günler geçirdi. Halil ağabey Adana’dan gittikten sonra her İstanbul’a gittiğimde eşim Saadet ve kızım Cennet ile Yeşilyurt Kulübü’nü ziyaret ederek Halil ağabeyle hasret giderir ve Adana’da ki günleri konuşurduk. 8-10 yıl ziyaretlerimi sürdürdüm.  Çünkü Halil ağabey beni gördüğünde tüm Adana’yı görmüş gibi mutlu oluyordu. 1994 yılında yeni eşim ve kızımla Yeşilyurt Kulübü’ne giderek Halil ağabeyi sordum. Orada ki görevli, beni hatırladı gözleri dolu bir şekilde Halil Ağabeyin öldüğünü söyledi. Kahroldum, yıkıldım. Mezarını sordum. Görevli bana ‘Beyim Halil ağabeyin kimsesi kalmamıştı. Emek verdiği sporcular da yeteri kadar sahip çıkmayınca belediye tarafından Halkalı Kimsesizler Mezarlığı’nda toprağa verildi’ deyince acım ve üzüntüm ikiye katlandı. Orada oturup hüngür hüngür ağladım.”

-İLERİ YAŞINA RAĞMEN GENÇ SPORCULARI GEÇEREK TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNE GİTTİ-

Yine Ruhi Polisçi’den dinledim…. Türkiye birinciliği için seçmeler yapıldı. Halil Dalhan derecesi iyi olmasına rağmen,  aynı zamanda antrenörlük yaptığı için listeye kendi adını yazmamıştı. Muharrem Ağabeyin ısrarı sonrasında Halil Dalhan” İkinci kez yarış yapalım kimin derecesi iyiyse onlar gitsin” teklifinde bulundu. Ve yarış sonrasında Halil Dalhan genç sporcuları geçerek yarışa gitmeye hak kazandı. Böylece düzgün, adil ve çok sağlam karakterli birisi olduğunu kanıtladı…..

-HALİL DALHAN ANISINA YÜZME YARIŞMASI-

Ruhi Polisçi, Adana’da yüzme federasyonu yönetim kurulu üyeliği ve il temsilciliği yaptığı dönemlerde İstanbul’a dönen Halil ve Mahmut Dalhan anısına20 yı lsonra yüzme şenliği düzenler. Mahmut Dalhan bankadan izin alamadığı için Adana’ya gelemez. Mahmut Dalhan’ın uçak biletleri alınır. 20-21 Haziran 1970 yılında Halil Dalhan’ın da katıldığı yüzme yarışı yapılır. Sanatçılar konser verir. Kebapçıya götürülür. Ancak dönüş için uçak bileti alacak para bulunamayınca Halil Dalhan otobüsle İstanbul’a gitmesi sağlanır.  Şenlik kapsamında Ruhi Polisçi’nin çabalarıyla 2 kümüş vazo hediye edilir. Otobüsle İstanbul’a giden Halil Dalhan’ı emek verdiği 60-70 sporcu yolcu eder…

“Galatasaraylı Halil” olarak bilinen Halil Dalhan, Modaspor ve Yeşilyurt kulüplerinde de sporcu antrenör olarak görev yaptı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor