AĞIRLIK VE KASLAR (2)

Bir atletin ağırlığını ayarlaması ve bedenini geliştirmesi ya da inceltmesi için yapacağı en uygun şey beden tipi, yeteneği ve ilgisine göre “spor dalını” seçmesidir.

Bunun tersine, ağırlığını ayarlamak ya da beden yapısına form kazandırmak amacıyla gelişi güzel bir sporu seçmesi, zararlı ve tehlikeli olabilir. Vücudu zayıflatmakla, yüksek performansa kavuşulacağı zihniyeti doğru bir yol değildir.

Kas çapı, ancak haftalar sürecek çalışmalar sonrası artar. Bir kasın çapı ve boyunun artması için haftada birçok kez kapasitesinin %70’inin üzerinde çalışma (ekseksiz) yaptırılmalıdır.

Kas çapı çok kalori ve/veya protein alınması gibi basit biçimde artırılamaz; eğitimin, özellikle “kaslara ağır direnç eğitiminin” yükseltilmesi istenir.

Spor eğitimi olmaksızın ağırlık artırımları, kas değil yağ kazanımı anlamına gelir. Bu  arada, bilimsel bir metodla (deri kalınlığı, sualtı ağırlığı gibi), bir sporcunun ağırlık artışının izlenmesi yararlı ve zorunlu görülmektedir.

Kilo kaybının en etkili (effektif) yolu, kalori girişini azaltmak ve çıkışını artırmak şekklinde olur.

Günde yarım saat hızlı (canlı) yürüyüş yapan bir kimse, bir haftada 250 g.zayıflar.

Yaptığı spor gereği, günde 3500 kilokalori alan bir sporcu, haftada 500 g zayıflamak isterse, bir günde ortalama fazladan 500-1000 k ilo kalori harcamak zorundadır.

Aşırı ağırlık kaybı, su kaybını veya zayıf beden kütlesini gösterir. Az besinli açlık, ya da sınırlandırılmış diyetler önerilmez. Bu çeşit zararlı tutumlar, sağlığa tehlikeli olabilirler.

Ayrıca beslenme yetersizliklerine, su kaybına yol açabilirler ve sporcuları enerji açıklarına iterler. Sbporcular böylece gerekli çalışmayı yürütemez duruma düşerler ve arzuladıkları kiloyu (ağırlık sınıfını) sürdürecek yeme alışanlıklarını canlı tutamazlar.

Vücudun yağ kütlesini azaltma aynı ölçüde ağırlık kayıbıyla birlikte olur da, olamaz da. Vücut yağ kütlesi azalmsa,ı kaybolan yağın geçici biçimde yerini alan suyun tutulmasından dolayı, toplam vücut ağırlığında geçici artmaya eşlik bile edebilir.

Vücut yapısındaki bu değişme, bir kaç gün sonra genellikle fazla idrara çıkmayla (diuresis) sonuçlandığından, hızıl bir kilo kaybo birlikte gerçekleşebilir.

Ağırlık kaybında şu bilgilere herkes dikkat etmelidir:

-Her hafta kilo ölçülür, az kilo kazanmaları böylece kolay denetlenir duruma getirilir.

-Besin ve içeceklerin kalori içerikleri öğrenilir. Yüksek kalori varsa düşürülme, düşük kaloride yükseltilme yoluna gidilir.

-İki veya üç öğün yemek yerine beş veya altı öğün yemek yenmelidir. Yemek, ağızda çok iyi çiğnendikten sonra yutulmalıdır.

-Bol su içilir.

-Tabağa, çalışılmışın yarısı ya da üçte ikisi yemek konmalıdır.

-Tabağa daha önce yemek konmuşsa, yarışı veya üçte biini yememelidir. Kişi tabağa konanı yemek zorunda değildir.

-Spor çalışmasıyla, günlük yenenden daha çoğu yakılmalıdır.

Her zaman zayıf kalmak ve sadece ihtiyaç olan besinler konusunda aşağıdaki esaslara dikkat edilir:

-Yüksek kalorili besinlere sınır konur,

-Düşük kalorili besinler çoğaltılır,

-Süt (%2 yağlı veya yağsız),

-Yağsız et, balık, piliç,

-Her çeşit sebzeler,

-Turunçgiller, öteki taze meyveler ön plana alınmalıdır;

-Günlük harcanna (kaybolan) kalori artırılmalıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor