AĞIRLIK VE KASLAR

Sporcunun diyeti, ihtiyacı kaloriye göre ayarlanmalıdır. Sporcu antrenmanları veya ağır spor çalışmaları sırasında aldığı diyeti, spora ara verdiği zamanlarda da alırsa, zararlı şişmanlıkla karşılaşır.

Vücut ağırlığı normalin üstüne çıkmış olan bir sporcu ile, kilosu uygun ve sporcu arasındaki müsabakada şişman olanın aynı eforu göstermek için fazla kilosuyla ilgili olarak daha çok kaloriye ihtiyaç duyacağı ve zorlanacağı açıktır.

Bu bakımdan, her sporcu en uygun vücut ağırlığını kazanmaya ve bunu da korumaya çalışmak zorundadır.

Her sporcu, karşılaşmalarındaki başarısına uygun gelecek normal kilosunu (müsabaka kilosunu) bilmeli ve kilosunu korumakta çok titiz davranmalıdır.

Zayıflığı tanımladığımız zaman, beden ağırlığı iki kısıma ayrılır; yağı ağırlığı ve zayıf beden ağırlığı:

Yağ ağırlığı, organları çevreleyen yağ birikintilerini, kemek iliği, kaslar, organlar ve sinir dokusundaki yağları kapsar. Normal düşündüğümüz zayıf beden ağırlığı kasların, kemik ve öteki yağsız dokuların toplamıdır.

Beden yağının bir kısmına enerji, izolasyon (tecrit) ve korunma için ihtiyaç vardır. Bedenin tamamen yağsızlığı mümkün değildir ve arzu edilmez.

Normal, yani sağlıklı zayıf kişilerde bulunması gerekli yağ miktarlarının oranlarını, birçok kitaplardan ya da tablolardan öğrenebiliriz

Bedenin yapısı kalıtım ve birçok öteki faktörlerin etkisinde kalır. Toplam beden yağını ileri ölçüde azaltmakta performans sınırlanabilir, hatta hastalıkla sonuçlanabilir.

Vücudun yağ miktarını (oranını) ölçmekte birçok metodlar kullanılır:

Su altında ağırlık belirlenmesiyle yağ oranının ölçülmesi, vücuttan düşük voltajlı cereyan geçirerek yağ oranının ölçülmesi, deri kalınlığını ölçerek yağ yüzdesinin belirlenmesi, nötron aktivasyon analizi, bilgisayarlı tomografi ve NMR görüntüsü ile vücut yağ oranlarının ölçülmeleri.

Genelinde, spor yapan atletler, atlet olmayanlardan daha zayıftırlar. Bir örnek verelim:

Lise öğrencisi kızların vücut yağ oranları %20 bulunmuşken, atlet liseli kızlarda bu oran %12-20 arasında hesaplanmıştır.

Öyleki, belli mesafe koşucularında bu oran daha da düşük (%10) görülmüştür. Başka bir incelemede, liseli erkek çocuklarının vücutlarında %15 yağ oranı hesaplanırken, ayın yaş grubu atletlerde oran %8-12 olmaktadır.

PSİKOLOGLAR DİYOR Kİ;

1-Eğer bir insan saçma şeylere bile gülüyorsa o kişi derin bir yalnızlık duygusu içindedir.

2-Eğer bir insan çok uyuyorsa, o kişi üzgündür.

3-Eğer bir kişi az ama hızlı konuşuyorsa, bir sır saklıyordur.

4-Eğer bir insan ağlamıyorsa, o kişi güçsüzdür.

5-Eğer bir kişi anormal bir şekilde yemek yiyorsa o kişi gergindir.

6-Eğer bir insan basit şeyler için ağlıyorsa, o kişi masum ve yumuşak kalplidir.

7-Eğer bir kişi saçma veya basit şeylere kızıyorsa, bu demekitr ki o kişinin sevgiye ihtiyacı var.

İnsanları anlamaya çalışın.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor