AHBİB, İTALYA PAZARINDA YENİ TİCARET KÖPRÜLERİ KURMA FIRSATI YAKALADI

(HABER MERKEZİ)-Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İtalya pazarında yeni ticaret köprüleri kurma fırsatı yakaladı. AHBİB, Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında en önemli 5’inci pazarı olan İtalya’ya sektörel ticaret heyeti etkinliği düzenledi. Ülkenin güneyindeki Salerno şehrine çıkarma yapan 20 AHBİB üyesi firma temsilcisi, 21 İtalyan firma ile B2B görüşmeler gerçekleştirdi, İtalyan firmaların paketleme ve depolama proseslerini yerinde inceledi, süpermarket raflarındaki ürünlerin fiyatları hakkında bilgi aldı.

Salerno, liman ve lojistik üstünlüğü ile dış ticarette stratejik öneme sahip
AHBİB İtalya-Salerno Sektörel Ticaret Heyeti etkinliği, AHBİB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Sayılır’ın kafile başkanlığında 25-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Coğrafi konumu, limanı, lojistik üstünlüğü ve tarımsal üretim alanları ile stratejik bir öneme sahip Salerno’da organizasyonun ilk gününde AHBİB üyesi firmalar ile İtalyan ithalatçılar yüz yüze görüşme sağladı. İtalyan tedarikçi firmaların temsilcileri ile B2B görüşmeler gerçekleştiren AHBİB üyesi firmaların temsilcileri, yeni ticaret köprüleri kurma fırsatı yakaladı. AHBİB İtalya-Salerno Sektörel Ticaret Heyeti etkinliğinin ikinci gününde AHBİB kafilesi, Franzese ve Agria firmalarını ziyaret etti. AHBİB üyeleri, İtalyan firmaların paketleme ve depolama proseslerini yerinde inceledi ve olası iş birlikleri hakkında muhataplarıyla istişarelerde bulundu. AHBİB üyeleri, daha sonra süpermarket ziyaretleri gerçekleştirerek raflarda yer alan ürünler ve fiyatları hakkında bilgi edindi. Heyete katılan firma temsilcileri, ziyaretlerinin çok verimli geçtiğini, bazı firmaların ise İtalya’dan iş bağlantıları ile döndüğünü belirttiler.

İtalya, makarnalık buğdayın yanı sıra bakliyat çeşitlerini de yüksek tutarlarda ithal ediyor
Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomilerinden biri olan İtalya, 60 milyona yakın nüfusu ve yıllık yaklaşık 18 milyar dolar gıda ithalatıyla küresel ticarette gözde pazarlar arasında bulunuyor. İtalya, özellikle makarna üretiminde kullanılan kaliteli buğday ithalatında önemli pazarlar arasında ilk sıralarda geliyor. İtalya, makarnalık buğdayın yanı sıra nohut, mercimek ve fasulye gibi bakliyat çeşitlerini de yüksek tutarlarda ithal ediyor. İtalya’nın yağlı tohumlar ürün grubundaki ithalatında en önemli kalemleri ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi ve kanola oluşturuyor.
İtalya’da 5 ürün grubunda 3,4 milyar dolar ihracat potansiyeli bulunuyor
İtalya pazarında 2021 yılında 80 milyon dolar, 2022’de 75 milyon dolar, 2023’te 330 milyon dolar ihracat değerine ulaşan Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü için 5 ürün grubunda yaklaşık 3,4 milyar dolar ihracat potansiyeli bulunuyor.

İtalya pazarı hakkında değerlendirmelerde bulunan AHBİB Başkanı Veysel Memiş, bu ülkenin birçok ürün grubunda ciddi rakamlarda ithalat gerçekleştirdiğini ancak Türkiye’nin ihracatının ise söz konusu pazarda sınırlı kaldığını söyledi. Çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları ürün grubunda İtalya’nın yıllık ithalat hacminin 666 milyon dolar düzeyinde seyrettiğini kaydeden Başkan Veysel Memiş, bu ürün grubunda uluslararası pazarlarda 841,8 milyon dolar ihracat değerine ulaşan Türkiye’nin, İtalya pazarına 600 bin dolarlık dış satım yapabildiğini açıkladı. İtalya’da ihracat potansiyeli yüksek gıda ve tarım ürünleri matrisinde öne çıkan bir başka ürün grubunun kuru baklagiller (kabuksuz, taneleri ikiye ayrılmış) oluşturduğunu açıklayan Başkan Memiş şunları kaydetti; “İtalya’nın söz konusu ürün grubunda yıllık ithalat tutarı 368,3 milyon doları buluyor. Dünya genelinde 1,08 milyar dolar düzeyinde kuru baklagiller ihraç eden Türkiye, İtalya pazarına 22,2 milyon dolar dış satım gerçekleştiriyor. Hububat ve hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamullerinde İtalya’nın yıllık ithalat tutarı 271 milyon dolar civarında. Bu ürün grubunda dünya genelinde 223,4 milyon dolar ihracat değerine ulaşan Türkiye, bu ülkeye 1,3 milyon dolar dış satım gerçekleştiriyor. Birçok kalemde potansiyel barındıran İtalya pazarına yönelik düzenlediğimiz ticari heyet etkinliğimiz ile üyelerimiz, İtalya pazarını yakından tanıma imkânı buldular. Üyelerimizin yeni iş bağlantıları ile dönmesi bu ülkeye ihracatımızın önümüzdeki günlerde artacağına yönelik umutlarımızı artırdı.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor