AHKİB, 2023’TE EN FAZLA İHRACAT YAPAN 50 ÜYESİNİ ÖDÜLLENDİRDİ

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023’te 354 milyon dolarlık ihracat performansına en güçlü desteği veren 50 üyesini ödüllendirdi.

AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin’in ev sahipliğinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) hizmet binasında gerçekleştirilen AHKİB Ödül Töreni’ne Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Serttaş, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Nüvit Gündemir, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, AKİB’e bağlı ihracatçı birliklerin başkanları ve Türkiye genelinden çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünün kutlandığı 2023’te ülke ihracatının 255,8 milyar dolar değerle rekor kırdığını, bu dönemde hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 19,2 milyar dolar değere ulaştığını, AHKİB olarak 354 milyon dolar dış satıma imza attıklarını belirtti. Başkan Gürkan Tekin, küresel ticarette talep daralmalarının, döviz kuru ve enflasyon dengesizliklerinin, deprem felaketlerinin ve jeopolitik gerilimlerin damga vurduğu 2023 yılında elde edilen başarılarda emeği geçen AHKİB üyesi ihracatçıları ve tüm sektör paydaşlarını tebrik etti.

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2024 yılında da küresel ekonomik zorluklar, enflasyon baskısı, maliyetler ve döviz kuru arasındaki makasın açılması, finansmana erişimde yaşanan zorluklar gibi faktörlerden fazlasıyla etkilendiğini kaydeden Başkan Gürkan Tekin, “Geldiğimiz noktada 11 aylık ülke geneli sektör ihracatımız yüzde 6,4 oranında gerileyerek 16,66 milyar dolar oldu. Söz konusu dönemde bölge ihracatımız ise 347 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Tüm zorlu şartlara rağmen büyük gayretler ve fedakarlıklarla üretmeye devam eden üyelerimiz, yılın 11 ayında ihracat performansında yüzde 10 oranında artış sağladı.” dedi.

“Sürdürülebilir üretime devam edebilmemiz için uygun faizli, uzun dönemli devlet desteklerine ihtiyaç duymaktayız”
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün taleplerini ve beklentilerini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, “Uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizin zayıfladığı iki yıllık sürecin en zorlu aşamasından geçiyoruz. Sürdürülebilir üretime devam edebilmemiz için Eximbank ve KGF kaynaklarından uygun faizli, uzun dönemli devlet desteklerine ihtiyaç duymaktayız. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün geleceğinin çevre dostu, katma değerli üretim ve markalaşmadan geçtiğine inanıyoruz. Bu çerçevede sektörümüzün çeşitli alanlarda devlet desteklerine ve teşviklere ihtiyaç duyduğunu sıkça dile getiriyoruz. Çünkü geldiğimiz noktada katma değerli üretim olmadan rekabet şansımız kalmamıştır. Sektörümüzün yaşadığı krizden çıkmak için yeşil dönüşüm kriterlerine uyumlu, yenilikçi ve katma değerli ürünlere odaklanmamız şarttır. Bunun için AR-GE, tasarım ve teknolojik yatırımlara öncelik verilmelidir. Dijital dönüşüm, üretimde verimlilik ve tedarik zincirinde şeffaflık için sektörümüze özel teknoloji teşviklerinin sağlanması gerekmektedir. Sermayesi eriyen sektörümüzün bunu başarabilmesi ancak hükümetimizin destekleri ile mümkündür. Yakın zamanda sağlanacağını ümit ettiğimiz devlet destekleriyle yüksek katma değerli üretime geçiş sürecimiz hızlanacak, uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizi geri kazanmamız ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmamızın yolları açılacaktır.” diye konuştu.

“Dijitalleşmenin etkisiyle sektörde yeni bir dönem başlıyor”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise AHKİB’in ihracatında öne çıkan firmaları tebrik ederken ihracat şampiyonları listesinde Mersin’den 9 firmanın yer almasının kendilerine büyük gurur yaşattığını söyledi. Emek yoğun sektörler arasında bulunan hazır giyim ve konfeksiyonda 600 bin kişinin istihdam edildiğini, işletmelerin ülke ekonomisine ve ihracatına çok önemli katkılar sağladığını belirten Vali Pehlivan, sektörün pandemi ve deprem felaketlerinin yarattığı etkilere karşı hızlı adaptasyon yeteneği sayesinde krizlere karşı alternatif çözümler üretebildiğini vurguladı. Vali Pehlivan, “Bugün, dijitalleşmenin etkisiyle sektörde yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz. E-ticaretin yükselişiyle, artık sadece büyük markalar değil, daha küçük ölçekli firmalar da rekabet edebiliyor. Bunun yanında, çevre dostu üretim anlayışı ve sürdürülebilirlik konuları da tüketicilerin dikkatini çekiyor. Bu konularda sektörümüzün adımlar atmasından memnuniyet duyuyoruz. Devletimizin sağladığı destekler ve sektör mensuplarımızın özverili çalışmalarıyla önümüzdeki süreçte daha güçlü bir performans sergileyeceğimize inanıyorum.” dedi.

“Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün geleceği parlak”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de konuşmasında Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayan AHKİB üyelerini tebrik etti. Türkiye’nin sanayileşmesinde önemli rol oynayan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunun kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Gültepe, “Son 1,5 yıl içinde, özellikle ekonomiyle ilgili yaşanan sıkıntılar nedeniyle sektörümüz zor günler geçirdi. 2023’ten 2024’e geçerken sektörümüzde yaklaşık yüzde 6’lık bir daralma yaşandı. Ancak yıl sonunda 20,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün geleceğinin parlak olduğuna işaret eden Başkan Gültepe, “Sanayileşmeyle, teknolojiyle, hazır giyimle inanıyorum ki Türkiye’nin geleceği parlak. Çünkü orta vadede gerçekten büyük hedeflerimiz var. Hayallerimiz yüksek. Biz çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki Türkiye’de kalkınmanın yolu ihracattan geçiyor. Şu an yavaş yavaş ilerlese de zor zamanları geride bırakıyoruz. 2025’in belki 3-4 ayı da bu şekilde geçecek. Enflasyon kontrol altına alındıktan sonra artık sanayiye yapılacak destek çok daha fazla yukarılara doğru çıkar diye ümit ediyoruz.” dedi.
İhracat ailesi olarak 2028 yılı için 375 milyar dolarlık hedefe odaklandıklarını, hizmet ihracatında da 200 milyar dolar hedef koyduklarını anımsatan Başkan Gültepe, “Türkiye’nin ihracatta dünya ekonomisinde ilk 10’a girmesi için büyük bir azimle çalışıyoruz. 2025 yılı itibarıyla, ekonomik dengelerin iyileşmesi ve sanayileşme politikalarına verilen desteğin artmasıyla sektörlerimizin daha da güçlü hale geleceğine inanıyorum. 3 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 12 aylık ihracat rakamlarını açıklayacağız. Sizleri de bu gururu paylaşmaya davet ediyorum. İhracatın Türkiye’nin geleceği için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Cari açığı kapatmak ve ekonomimizi daha da güçlendirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Platin, altın, gümüş ve bronz kategorilerde 50 firmaya ödülleri verildi
Protokol konuşmalarının ardından AHKİB’in 2023 yılındaki ihracat performansına en güçlü desteği veren 50 firmaya ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Platin kategoride Aytek Konfeksiyon, Birgi Birleşik Giyim, Hayri Uğur Tekstil, Ordema Tekstil, Elda Halı Tekstil, Ekrem Sağlam Madammode Tekstil, Hateks Hatay Tekstil, PSM Tekstil, Jeoteks Tekstil ve Melikhan Halı Tekstil firmaları ödül aldı.
Altın kategoride Doteks Tekstil, Dilateks Giyim Sanayi, B Fashion Tekstil, Zed Mefruşat, Ekip Tekstil, Meksan Giyim Sanayi, Ahenkli Tekstil, Tayfan Tekstil, YD Dokuma ve Ceketci Giyim’e ödül verildi.
Gümüş kategoride Kazım Coşkun, Peba Tekstil, Tagisa Giyim Sanayi, Usman Global Tekstil, Pantopark Tekstil, Satexs Dokuma Tekstil, Sari Geri Dönüşüm Tekstil, Elifnur Hazır Giyim, Asil Halı Sanayi ve Faron Tekstil firmaları ödül aldı.
Bronz kategoride Amirtex Konfeksiyon, Acve Tekstil, Pibay Tekstil, Hajı Caps Tekstil, İstikbal Mobilya, Muhammed Mustafa Kılıç, Your Textile, Teks Company Tekstil, Oder Liris Tekstil, Semsa Moda Sanayi, Şenzorlu Tekstil, Larateks Giyim, Vildan Torun, Tiwon Tekstil, Samur Halıları Sanayi, Berra Takke Tekstil, Er-Jüt Tekstil, Novo Nef Konfeksiyon, Mink Tekstil ve RZK Tekstil’e ödül verildi. (BÜLTEN)

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor