Ahmetcan Yeşil: Akü deyip geçmeyin

Akü alırken dikkat edilmesi gereken hususları ve akü hakkında bilinmesi gereken her şeyi, Güçlü Akü Market sahibi Ahmetcan Yeşil’e sorduk. Narlıca Mahallesi, Şehit Mehmet Özel Caddesi üzerinde hizmet veren Ahmetcan Yeşil, ayrıca ricamızı geri çevirmeyerek röportajı okuyup da arayan her okurumuz için yüzde 30 gibi ciddi bir indirim yapma nezaketi gösterdi.

***

ADANA (BÖLGE) – Akü değişimini çoğu zaman hiç ummadığımız bir zamanda yapıyoruz. Böyle durumlarda, bir an önce yeni akü takılsa da gitsem diye düşünüyoruz. Akü değişimi esnasında ya da yeni bir akü alırken birkaç hususa dikkat etmek size zaman ve maliyet açısından fayda sağlayabilir. Akü alırken dikkat edilmesi gereken hususları ve akü hakkında bilinmesi gereken her şeyi, Güçlü Akü Market sahibi Ahmetcan Yeşil’e sorduk. Narlıca Mahallesi, Şehit Mehmet Özel Caddesi üzerinde hizmet veren Ahmetcan Yeşil, ayrıca ricamızı geri çevirmeyerek röportajı okuyup da arayan her okurumuz için yüzde 30 gibi ciddi bir indirim yapma nezaketi gösterdi. Her araç için her marka ve modelde akü bulabileceğiniz Güçlü Akü’ye, okurlarımız adına teşekkür ediyoruz. İşte o röportaj;

Akü alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Pek çok kişi, akü seçimi nasıl yapılır, bilmiyor. Herhangi bir akünün işini göreceğiniz sananlar da çok. Oysa akü seçiminde dikkat edilmesi gerekenler önemli. Bunlara dikkat edilmezse aracın elektrik sistemi ile ilgili arızalar yaşamak, akünün istenen performansı sunmaması, akünün araca takılmaması gibi pek çok sorunla karşılaşılabilir. Akü alırken iki ana madde önemlidir. Bunlardan birincisi otomobilin yapısına uygun akü seçimidir diğeri de önceki aküye benzer özelliklerde akü seçmektir. İkisi aynı şey mi; hayır! Çünkü aracınıza sonradan eklediğiniz park sensörü, ses sistemi gibi elektrik tüketen parçalarla, aracınızın akü ihtiyacı değişmiş olabilir. Özellikle kış mevsiminde yolda kalmamak için akü bakımı çok önemlidir. Burada uzman desteği alarak en doğru aküyü tercih etmek gerekir.

Akü seçerken hangi özelliklerine bakmalıyız?

Bu soru bize sıklıkla soruluyor. Aslında aracın uzun süre kullandığı bu parçanın seçiminde dikkatli davranmak çok da önemli.

ARACA UYGUN AKÜ SEÇMELİ

Aracınızın elektrik kullanım alışkanlığını göz önüne alarak akü seçmeniz önerilir. Burada yine üreticinin verdiği akü bilgisi çok önemlidir; ancak bazen araca eklenen bazı yeni özellikler nedeniyle daha farklı bir akü ihtiyacı doğabilir.

ESKİ AKÜ İLE BENZER ÖZELLİKLERDE AKÜ SEÇİLMELİ

Akü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, alınacak akü ile önceki akünün benzer nitelikte olmasıdır. Başka bir deyişle üreticinin belirlediği özelliklerdeki yani aracın fabrika çıkışında takılı olan aküsü ile aynı özelliklerdeki akü alınmalıdır. Burada aşağıdaki detaylara dikkat edilmelidir:

Tip olarak bir starter akü için iki akü de sulu tip akü olmalıdır.

AGM akü – EFB akü – ağır hizmet tipi akü gibi özellikler de göz önüne alınmalıdır.

Eski akü ile benzer marş değerleri ve kapasitesine sahip olmalıdır.

Start – Stop akü yerine sulu tip akü alınıp kullanılmaz.

Sulu tip akü yerine EFB tip akü de kullanılabilir.

ESKİSİNE BENZER AKÜ ALIYOR MUYUM?

Yukarıda eskisine benzer akü olmalı dedik ama bunu nasıl anlayacaksınız? Bu konuda birkaç ipucu da paylaşalım.

AKÜ KATALOĞUNA BAKIN

Akü fiziksel kriterlerine iyice bakın. Örneğin boyutları eski aküye benzer mi / hold-down dediğimiz uzun ve kısa kenarlarda bulunan akünün sabitlenmesine destek veren çıkıntılar aracınıza uygun mu / Akü kutup başları ölçü ve tip olarak eskisi ile benzer mi?

YANLIŞ AKÜ SEÇİMİNDEN KAYNAKLI YAŞAYACAĞIMIZ SORUNLAR NELERDİR?

Burada özellikle dikkat edilmesi gereken husus, alternatörün bu aküye uygun olup olmadığıdır. Alternatörün yetersizliği akünün yeteri kadar şarj edilmemesine neden olur. Ayrıca aracın elektrik kablo sistemi söz konusu yeni yüksek kapasiteli aküye uygun olmadığı için alternatörün yüksek akımlarla uzun süreli yapacağı beslemeler esnasında kablolar aşırı ısınır ve zarar görür. Bu, nadiren kablo yanıklarına da neden olur.

AKÜ ARAÇ TÜKETİMİNE YETERSİZ KALMAMALI

Eğer seçilen akü, aracın elektrik tüketimine karşılık veremiyorsa kış aylarında marş basma sorunu yaşanabilir. Akü seçiminin doğru yapılması sonrasında yapılacak işlem araç şarj sisteminin doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü olmalıdır. Bu kontrol her zaman tam şarjlı bir akü kullanılarak yapılmalıdır. Akü seçiminde ve akü takılması işleminde uzamnlığımıza güvenebilirsiniz.

AKÜ KAÇ YILDA BİR DEĞİŞMELİDİR?

Akünün kaç yılda bir değişmesi gerektiği sorusunun yanıtı, aracın kullanım sıklığı ile doğrudan ilgilidir. Akü, kullanılmadığında deşarj olabilen yani kendi kendine biten bir ünitedir; ancak şarjı olmayan aküyü (akü sağlamsa) değiştirmek yerine akü takviyesi yapmak yeterli olur. Akü, şarj olmuyorsa yani bitmişse ya da akü arızalı ise değişmesi gerekir. Akünün ömrü ise kullanım şekli ve kullanım yeri ile ilişkilidir. Özetle; akülerin ömrü, marş sayısı ve kullanım koşulları ile doğrudan ilgilidir. Örneğin yüksek ortam sıcaklığı ve yoğun çevirim kullanımı akünün ömrünü kısaltır. Bu nedenle de kullanım yerine göre akü seçmek önemlidir.

Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir:

Binek araçlarda ortalama 3-4 yıl

Ticari araçlarda ise 2-4 yıl

AKÜDE SORUN OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Araçlarda akü ikaz lambası bulunur. Kontak açıldığında yanan artı-eksi işaretleri olan bir kutu şeklindeki işaret, akü ikaz lambasıdır. Araba çalıştıktan hemen sonra bu işaretin ışığı sönmelidir. Eğer sönmüyorsa akü ile ilgili bir problem var demektir. Burada akü şarj oluyor mu ve akü bitmiş mi ya da akü arızalı mı sorularına yanıt aranmalıdır.

PEKİ, AKÜNÜN BİTTİĞİNİ NASIL ANLAYABİLİRİZ?

Akümülatör, bir enerji ünitesidir. Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz, ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.

AKÜ İLE İLGİLİ BİR SORUN OLUP OLMADIĞINI ÖNCEDEN ANLAMAK MÜMKÜN MÜ?

Araçlarda akü göstergesi, artı-eksi işaretleri içeren bir kutu görseli şeklindedir. Araçlarda akünün durumunu gösterir. Bu işaretin araba çalıştıktan sonra sönmesi gerekir. Eğer akü işareti aracı çalıştırınca sönmüyorsa akü ile ilgili bir problem var ve aracınızın beyni sizi uyarıyor demektir.

AKÜNÜN SON KULLANMA TARİHİ VAR MIDIR?

Öncelikle akülerin üzerinde son kullanma tarihi yazmaz ama akü üretim tarihi, mutlaka yazar. Bir akünün ortalama ömrü ne kadardır, sorusunun yanıtı da akünün üretim tarihinde gizli. Akünün ne zaman üretildiğini bilmek önemli. Akü alırken veya akü taktırırken üretim tarihine mutlaka bakın. Peki, akü üretim yılı nerede yazıyor ve neden önemli? Üretim tarihi, akünün eksi kutup kısmı üzerine, akü gövdesi üzerinde ya da garanti belgesi üzerinde yazar. Burada dikkat etmeniz gereken şey, rafta bekleyen akünün deşarj olması ihtimali ve akü içinde sülfürleşme başlamış olmasıdır. Örneğin akü, üretildikten sonra bir yıl boyunca rafta beklediyse o aküde sülfürleşme başlamış olabilir. Burada akü tipi de önemli bir belirleyicidir. Örneğin sulu tip akü, en fazla 6 ay önce üretilmiş olmalıdır. Kuru tip akülerin ömrü ve jel tip akü ömrü ise daha uzundur. Kuru tip veya jel tip akü alıyorsanız en fazla bir yıl önce üretilmiş olmasına mutlaka dikkat edin.

KULLANIM KOŞULLARININ AKÜ ÖMRÜNE ETKİSİ NEDİR?

Araca takılan akünün ömrü, kullanım koşulları ve marş sayısı ile orantılıdır. Burada sıcaklık, aracın ne sıklıkla çalıştırıldığı, aküye şarj olması için izin verilip verilmediği, ne sıklıkla marş yapıldığı gibi pek çok detayın önemi var.

ADANA SICAK BİR MEMLEKET. SICAKLIĞIN AKÜ ÖMRÜNE ETKİSİ NEDİR?

Sıcaklık değişimi, hem akü kapasitesine hem de akü ömrüne etki eder. Akü için en ideal sıcaklık 25 derecedir. Derece düştükçe ömrü uzarken marş basma kapasitesi azalır. Sıcaklık arttıkça da kapasitesi iyi iken akü ömrü azalır. Örneğin aynı üretim tarihinde ve aynı özelliklerde bir aküyü aynı otomobille aynı kullanım alışkanlığı ile kullandığımızı; ama birini Adana gibi güney bir ilde diğerini Doğu Anadolu’daki bir ilde kullandığımızı düşünelim. Adana’daki akü 3-4 ay daha çabuk bitecektir.

VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor