AİLE SAĞLIK MERKEZİ HEMŞİRELERİ İNSAN ÜSTÜ GÜÇLE ÇALIŞIYOR

Aile Sağlığı Merkezinde çalışan doktor, ebe ve hemşirelerin üyesi bulunduğu Birlik ve Dayanışma Sendikası hemşireler günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Sendika adına açıklamayı yapan İstanbul İl Temsilcisi Hemşire Gülden Eroğlu, meslekte hak ettikleri maaş ve itibarı görmediklerini belirterek, Bakanlığın kendilerini memur gibi değil Hemşire gibi davranmasını istedi.

 

Tüm yurtta kutlanan hemşireler gününde bir basın açıklaması yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası, hemşirelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Sendika adına açıklamayı yapan İstanbul İl Temsilcisi Hemşire Gülden Eroğlu, meslekte hak ettikleri maaş ve itibarı görmediklerini belirterek, Bakanlığın kendilerini memur gibi değil, Hemşire olarak görmesini istedi.

Hemşire Gülden Eroğlu “Aile sağlığı merkezinde çalışan hemşireler olarak birime kayıtlı hasta sayımız çok fazla, gebe izlem, bebek izlemi, laboratuvar hizmetleri gibi asıl görevlerimize yeterli zaman ayıramıyoruz. Aşı redlerinde hastalardan zorunlu imza talep etme, ulaşılamayan hastaya ev ziyareti, adresinde bulunamazsa muhtara gidip sorma gibi hemşire görevi olmayan insan üstü güçle ve stres ile çalışmaktayız” dedi.

Hakaret ve tehditlere uğruyoruz

Bakanlık hastalara ulaşmayı zorunlu tuttuğu için telefon ile iletişime geçerek Aile Sağlığı Merkezine davet ettiklerini ancak bu durumda bazen hakarete, tehdide varan söylemlerle karşılaştıklarını anlatan Eroğlu “Yenidoğan bebeğin topuk kanı redleri, aşı redlerinde hastalara hiçbir yaptırım uygulanmazken bizler maaş kesintilerine maruz bırakılıyoruz. Zaten yoksulluk sınırının çok altında aldığımız maaşlarımızdan kesintiler yapılmaktadır ve bu kesintiler ciddi rakamlardır yapılan kesintilere itiraz edildiğinde eğer kabul görürse kesilen miktar 3-4 ay sonra bize eksik yatırılmakta” diye konuştu.

Hafiyelik değil, işimizi yapalım

Hemşire maaşlarının hekimlerin performansına, onların izin kullanıp kullanmamasına, bakılan hasta sayısına bağlı olarak belirlendiğine de dikkat çeken Hemşire Eroğlu, “Bu kadar özveri ve emekle çalışarak  bu meslekte hak ettiğimiz itibar saygı değer ve ücreti almamaktayız. Asıl işimiz olan koruyucu sağlık hizmetleri, kanser taramaları, bebek izlemleri için ayırmamız gereken zamanda evrak doldurma, hastayı ikna etme hastadan imza alma, hastaları sokak sokak arama gibi işlemlere daha çok zaman harcamaktayız. Bakanlığın bizi eleman veya çalışan olarak nitelendirmesini kabul etmiyoruz. Biz Aile Sağlığı Merkezinde öncelikle kendi unvanımız olan “Hemşire “adının kullanılmasını talep ediyoruz.

Tüm kamuda ve özel sektör çalışanlarının hakkı olan ücretsiz yıllık izin, doğum izni ve hastalık izni haklarımızı istiyoruz. Yoksulluk sınırının üzerinde tek kalem maaş istiyoruz. Sekreterlik, hafiyelik değil mesleğimizi icra etmek istiyoruz” sözleri ile hemşirelerin taleplerini dile getirdi. (BÜLTEN)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor