AİLENİN DERİN YOKSULLUĞU ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ KÖRÜKLÜYOR

Bugün 10 Kasım 2022.

Bundan tam 84 yıl önce Asrın Lideri Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikal etti.

Saygı ve hürmetle anıyorum.

O ölmedi yüreklerimizde yaşıyor.

Ve bize aydınlık günlere kavuşmamız için yol gösteriyor-ışık tutuyor!…

Aşağıda yazacağım konuları ve ülkenin içindeki kaostan kurtulmanın yolu da ondan geçiyor!…

Ailelerin yoksullaşması, çocukların eğitim hayatından koparak çalışmak zorunda kalmasına yol açmaktadır.

Artan yoksulluk yüzünden TÜİK verilerine göre bile 5-17 yaş arası 720 bin çocuk çalışmak zorunda kalmıştır. Bu çocukların yaklaşık 150.000 kadarı 15 yaşından bile küçüktür.

Sivil toplum kuruluşlarına göre ise bu çocuk yoksulluğu verileri gerçekleri yansıtmamaktadır.

Yoksulluk ve borç aileleri zorladıkça yoksul aile çocukları çalışmak zorunda kalmakta ve küçük yaşta eğitimden kopmaktadır.

Yurdumuzdaki çocuk işçilerin sayısı 2 milyonu bulmakta, hatta yaz aylarında bu sayı bazı hesaplamalara göre çok daha artmaktadır.

Çalışan çocukların 3’te 1’i eğitimin dışında kalmaktadır. Her yıl en az 70 çocuk iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmektedir.

TÜİK’in çocuk işçiliğine dair verileri, mevsimlik tarım işçiliğinin görece az olduğu dönemde toplandığı ve göçmen çocuklarını ve kız çocuklarının ev içi emeğini dahil etmediği için çalışan çocukların gerçek sayısını vermemektedir.

Dolayısı ile ülkemizde çocuk işçilerinin vahim durumu tam olarak yansıtılmamaktadır.

Dahası, özellikle AKP döneminde çocuk işçilerin, giderek daha ağır ve tehlikeli işlerde çalışmaya başladığı, eğitimden kopuşun hızlandığı ve çocukların güvenliklerini tehlikeye attığı verilerle sabittir.

Yoksul ailelerin teknolojik ve dijital olanaklara sahip olmaması, çocukların çağdaş eğitimden yoksun kalmasına neden olmaktadır.

Bu durum çocukların okullaşma ve başarı oranlarında ciddi düşüşlere yol açmaktadır. Yoksulluk yüzünden okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kademelerinde toplam 160.000 öğrencinin okulu terk etme riski bulunmaktadır.

Kız çocuklarına artan oranda ev işi ve çocuk bakımı konusunda sorumluluklar yüklenmiş olması, kız çocuklarının okullaşma oranlarında daha da çok düşüş beklenmeksine neden olmaktadır.

Bu nedenle yoksul çocuklar arasında okuldan kopuş ve çocuk işçiliğinin artması yoksullaşma ile atbaşı gitmektedir.

Eğitim ve Beceri Eşitsizliği derinleşti. Vasıfsızlık norm oldu.

AKP’nin 20 yılda her düzeyde niteliksizleştirdiği eğitim sistemi, toplumsal eşitsizlikleri artırmakta, kastlaşmayı körüklemektedir.

Eğitimi parasız kamusal hak olmaktan çıkaran ve öğrencileri özel okullara yönlendiren politikalar sonucunda eğitim masrafları, aileler için en büyük harcama kalemi haline gelmiştir.

2022 yılının başında ulaşılan yüksek enflasyon oranının etkisi özel okul ücretlerine de yansımış, ücretlere yapılacak tavan zam oranı %36 olarak açıklanmıştır.

Ancak bu okuldaki Yemek-Servis-Kitap gibi ek ücretlere de %100 zam yapılmakta, eğitim maliyetleri katlanmaktadır.

Devlet okullarında eğitimin niteliksizleşmesiyle özel okullara yönelen orta sınıflar, yoksullaşmaları nedeniyle bu masrafların altında ezilmektedir.

Düşük gelirli aileler ise yoksulluğun pencesinde, çocuklarına en basit TEST KİTAPLARINI BİLE ALMAKTA ZORLANMAKTADIR.

(DEVAMI 15 KASIM 2022’DE)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor