‘AK Parti yüksek enflasyona çare bulamıyor’
ADANA (BÖLGE)-İyi Parti Adana Milletvekili Dt. M. Metanet Çulhaoğlu son açıklanan TÜİK verilerinin işsizlik bireysel kredi ve reel sektörün içinde bulunduğu sorunların tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti.
Metanet Çulhaoğlu, “31 Mart 2019 Yerel Seçimleri bitti. Seçimi kazananlara hayırlı uğurlu olsun diyerek mazbataları verildi. Belediye Başkanı olanları kutluyor, vatandaşımıza hizmet yolunda hepsine kolaylıklar diliyorum. Şimdi biran önce Ülke gerçeklerine dönüp, halkımızın ve haliyle ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunlara biran önce neşter vurulması gerekmektedir. Seçim sürecinde Cumhur ittifakını oluşturaniki parti ,Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi, Milletimizin ve devletimizin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal ve reel sektör problemlerine hiç değinmeden, mutfaktaki yangını görmezden gelen, halkımızın karşısına kutuplaştırma ve ayrıştırma, bizden olanlarla olmayanlar, illet, zillet, beka sorunu, başlıkları altında kirli bir dille ve Devletimizin bütün olanakları ile seçime gitmiştir. Diğer yanda Millet İttifakını oluşturan İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi seçim proğramlarında, ekonomik sorunlar, sosyal politikalar, enflasyon, işsizlik, vatandaşın mutfağındaki yangın, israf ekonomisi, EYT ve 3600 ek gösterge sorunları gibi milletimizin içinde bulunduğu gerçeklikler ile halkımızın huzuruna çıkmışlardır. Yerel Seçim sonuçları göstermiştir ki; Vatandaşına tepeden bakanların, nasılsa bize oy verirler diyenlerin değil, kendisine dokunan, sorunlarına çözüm bulabileceklerine inandıkları Millet İttifakına oy vermişler, sonucunda Nüfusun %49 unun teveccühüne nail olmuşlar ve ülke ekonomisinin %70’inden fazlasını gerçekleştiren şehirlerimizi yönetmeye layık görmüşlerdir. Seçimler süresince İYİ Parti olarak Genel Başkanımız Sayın Meral AKŞENER hanımefendi’nin kullandığı şefkat dolu birleştirici, rakibi olan siyasi partilere oy verenlerinde bu milletin evlatları, onlarında bizim kardeşimiz olduğunu söylemesi ve kendisinin alanlarda söylediği “Bunların bir anne terliğine ihtiyacı var. Bunların halkımızdan kopması nedeniyle gerekli uyarı ve ikazı yapmanıza ihtiyaçları var”demesi kamuoyunda yeterince yankı bulmuş ve ülkeyi yönetenlerin bundan sonra daha dikkatli ve halkın yararına işler yapmasını istemesi sonuçlarda etkili olmuştur. Seçim bitti. Şimdi ülke gerçekleri ile karşı karşıyayız.
Bakın en son TÜİK verileri geçen hafta açıklandı. Ekonomik açıdan zor bir dönemden geçen Türkiye’de göstergeler de yaşanan sıkıntıyı gözler önüne seriyor. 31 Mart seçimlerinden sonra Nisan ayında açıklanan enflasyon, işsizlik, sanayi üretimi, TÜFE gibi önemli veriler yüzleri güldürmedi.
Geçen yıl başlayan ve yaz aylarında zirveye çıkan ekonomik krizin etkisi her geçen gün daha da hissedilir durumda. Ekonomik göstergeler de bunu doğruluyor. Ak Parti ve Sayın Cumhurbaşkanı yüksek enflasyona çare bulamıyor. Enflasyon 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 19,71 arttı. Mart ayında fiyatı en çok artan ilk 7 ürün yine sebze ve meyve oldu.
Bunun yanında,Türkiye’nin en büyük problemlerinin başında işsizlik geliyor. İşsizlik oranı ekonomide gözlenen daralmanın etkisiyle Aralık-Ocak-Şubat aylarını kapsayan Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 3.9 puan artışla en son Mart 2009’da gördüğü yüzde 14.7’ye yükseldi. İşsiz sayısı son 1 yılda 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu.İşsizlik oranının iş gücüne katılım oranındaki azalmaya rağmen küresel krizin yaşandığı 2009 yılındaki seviyelere gelmesi dikkat çekerken, sektörler genelinde istihdamda büyük düşüşler gözleniyor.Ocak verisinde dikkat çeken bir diğer husus ise genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranının 6.8 puanlık artış ile yüzde 26.7 olarak, 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye gelmesidir.
Sanayii sektöründe de arındırılmamış sanayi üretim endeksi, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 düşüş gösterdi. Bu dönemde 100 olarak hesaplanan endeks, geçen yıl şubat’ta 105,3 seviyesinde bulunuyordu.
Yine, Ekonominin daralacağı ya da büyüyeceğine dair fikir veren İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticisi Endeksi (PMI) Mart’ta 47.2’ye yükselerek geçen yıl Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı, bilindiği gibi Endekste 50’nin altı daralmaya, üzeri seviyeler büyümeye işaret ediyor.
Gelelim Tarım ürünleri üretici fiyat endeksine, 2019 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,20, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16,04 artış gösterdiği görülmektedir.Bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 1,88, ormancılık ürünlerinde yüzde 5,19 artış, balıkçılıkta ise yüzde 4,71 azalış gerçekleşti. Vatandaşlarımızın kullandığı Kredilerde de, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Şubat 2019 Raporu yayımlandı.Buna göre bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ilk iki ayda 2018’in aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 176 bin kişi oldu.Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 40 yükselerek 212 bin kişi olarak açıklandı.Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk iki ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 388 bin kişi oldu. Devletimizi resmi kuruluşunun bu verileri de göstermektedir ki; artık popülist politikalar terk edilmeli ve halkımızın yararına olacak gerçek gündeme dönülmeli” dedi.