ALİ ÖZGENTÜRK MEMLEKETİ ADANA’DA YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

(HABER MERKEZİ)-Adanalı gazeteci ve yazar Nebil Özgentürk’ün ağabeyi, senarist-yönetmen Ali Özgentürk memleketinde yarın toprağa verilecek. Ali Özgentürk için iki ayrı cenaze töreni düzenlenecek. ‘Selvi Boylum, Al Yazmalım’ filminin senaristi ve 15’e yakın filmin yönetmeni olan merhum Özgentürk’ün cenazesi bugün İstanbul’da yapılan törenin ardından Adana’ya getirildi. İkinci tören ise 17 Mayıs 2025 Cumartesi günü saat 10.00-12.00 arası Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda (1960’larda sanata başladığı Adana Şehir Tiyatro Salonu’nda) tören düzenlenecek. Törenin ardından öğle namazına müteakip Akkapı Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Ali Özgentürk, ardında önemli eserler ve derin bir sanat mirası bırakarak 80 yaşında hayata veda etti.
ATLAS SİNEMASI’NDA DUYGULU ANMA TÖRENİ
Özgentürk’ün naaşı, İstanbul’daki Atlas Sineması’nda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Sinema emekçilerinin, sanatseverlerin ve ailesinin katıldığı anmada, yönetmenin filmlerinden sahneler eşliğinde duygu dolu anlar yaşandı.
Törende ünlü senaristin kızı Simay Özgentürk babasının tabutunun üzerine karanfiller koyarken gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Nebil Özgentürk ağabeyi Ali Özgentürk’e son görevini yerine getirmek üzere Beyoğlu Atlas Sineması’nda açıklamada bulundu. Özgentürk ağabeyi usta yönetmen için ‘Çok erken kaybettik. Çok uğraştık ama akciğer enfeksiyonunu yenemedi. Kolunun altında 60 projeyle uğurladık onu. Bizim ailemizin öğretmeniydi.’
Menderes Samancılar yakın dostu Ali Özgentürk’ü son yolculuğuna uğurlamak üzere Beyoğlu Atlas Sineması’nda şunları söyledi:
“Kim olursan ol yaşlanınca hayat seni yalnızlaştırıyor. Yaşlılık biraz daha insanı kırılgan yapıyor. Yoksa Ali ağabeyimiz ölünceye kadar herkes tarafından sevgi saygı gördü. Yeri doldurulmayacak önemli yönetmenlerimizden, iyi insandı. Güzel filmler yaptı, iyi yaşadı yan doğru dürüst yaşadı, kendi bir doğrusu vardı”
Samancılar törende yaptığı konuşmada ise şu sözlere efsane yönetmen Özgentürk’e veda etti: ‘Ali ağabey bizim sektörümüzün de koca bir okyanusuydu”
Halil Ergün yakın arkadaşı Ali Özgentürk için çok sarıldığını belirten ünlü oyuncunun zor ayakta durduğu görüldü. Ergün büyük usta Ali Özgentürk için şunları söyledi:
“Nasıl anlatabilirim ki… İz bıraktı, büyük yaşadı çok izler bıraktı ama yapacakları vardı sürekli anlatıyordu. Hayat ona izin vermedi. Çok sarsıldım ben tiyatro zamanından arkadaşımdı.”
Nur Sürer konuşmasında gözyaşlarına güçlükle hakim oldu. Sürer, “Yeşilçam’da cenazelerde tutkun bir kardeşlik vardır her zaman. Gerçekten çok üzgünüm çok şaşırdım ölümünü duyunca. Toplumsal sinema kapısını kapattı” dedi.
Ali Özgentürk, Türk sinemasına kazandırdığı filmlerle unutulmaz bir miras bıraktı. 1979’da çektiği “Hazal” ile Altın Portakal’da “En İyi Film” ödülünü alan yönetmen, “At” filmiyle de eleştirmenlerden tam not toplamıştı. Ayrıca, Cihan Ünal ve Türkan Şoray’ın başrollerini paylaştığı “Selvi Boylum Al Yazmalım”ın senaryosundaki katkılarıyla da nesilleri etkiledi.
ALİ ÖZGENTÜRK KİMDİR
1945 yılında Adana’da doğan Ali Özgentürk, Türk sinemasının önemli yönetmen, senarist ve yapımcıları arasında yer alıyor. İstanbul Üniversitesi’nde felsefe ve sosyoloji eğitimi alan Özgentürk, sinema kariyerine kamera asistanı olarak başladı. Atıf Yılmaz ve Yılmaz Güney gibi usta yönetmenlerle çalışarak deneyim kazandı.
SİNEMADA İLK BÜYÜK ÇIKIŞ: HAZAL FİLMİ
1979’da çektiği ilk uzun metrajlı filmi “Hazal” ile ulusal ve uluslararası arenada adını duyuran Özgentürk, bu eserle birçok ödülün sahibi oldu. Film, hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.
TİYATRODAN SİNEMAYA: SANATIN FARKLI DİSİPLİNLERİ
Öğrencilik yıllarında tiyatroyla tanışan Ali Özgentürk, “Sokak Tiyatrosu” grubuyla sahne sanatlarını sokaklara taşıdı. 1970’lerde çektiği “Ferhat” ve “Yasak” adlı kısa filmlerle sinema alanındaki yeteneğini kanıtladı. Onat Kutlar ve Işıl Özgentürk’ün desteğiyle “At” ve “Bekçi” filmlerini hayata geçirdi. Orhan Kemal’in unutulmaz eseri “Murtaza”yı sinemaya uyarlayarak izleyiciyle buluşturdu.
ÖDÜLLÜ BİR KARİYER VE EDEBİYAT TUTKUSU
1977’de “Yusuf ile Züleyha” hikâyesiyle Milliyet Gazetesi Film Hikâyesi Ödülü’nü kazanan Özgentürk, edebiyat dünyasına da adım attı. Şair Süreyya Berfe ile birlikte “Asyalı” edebiyat dergisini çıkardı. Televizyon programlarıyla da dikkat çeken sanatçı, “Bir Yudum İnsan” gibi yapımlarla toplumsal konulara ışık tuttu. Yazı ve öyküleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanan Özgentürk, sanatın her alanında iz bırakmayı başardı.