AMAN DİKKAT! YA KÖR EDİYOR YA ÖLDÜRÜYOR

Alkollü içeceklere yapılan zamlardan sonra, sahte alkol üreten ve kullananların sayısı olağanüstü artarken, dün Adana’nın Yamaçlı Mahallesi’nde bir eve yapılan baskında 2 bin 310 litre sahte rakı ele geçirildi. Bir kişi gözaltına alındı.

ADANA (BÖLGE) Alkollü içeceklere yapılan zamlardan sonra, kaçak rakı üreten ve kullananların sayısı artarken, dün Adana’da 2 bin 310 litre sahte rakı elegeçirildi.

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, Yamaçlı Mahallesi’nde bir eve yaptıkları operasyonda adeta rakı üretim imalathanesi ile karşılaşıldı.. Polis, Yüreğir İlçesi Yamaçlı Mahallesi’ndeki eve yaptığı operasyonda tam 2 bin 310 litre kaçak rakı ele geçirdi.

Bir kişinin gözaltına alındığı olayla ilgili soruşturmanın başladığı bildirildi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Kaçak alkol nedeniyle çok sayıda insanın ya hayatını kaybettiğini, ya da kör olduğunu belirten yetkililer, “Bugüne kadar 50’ye yakın insan kaçak alkolden öldü, bir o kadarı da gözlerini kaybetti. Vatandaşlarımızın ucuz olsun diye aldıkları bu  alkolün hayatlarını yok edeceğini, ya da karartacağını bilmeli ve uzak kalmalı” diye konuştu.

Kaçak ve sahte içkiye bağlı zehirlenme ve ölümler bir halk sağlığı sorunu halini aldığını söyleyen uzmanlar “Ucuz rakı olarak kaçak pazarlarında satılan ve görüntüsü itibari ile orijinal ambalajlardan ayrılamayan bu rakılar normalin dörtte bir fiyatına satılmaktadır. Bu nedenle de kullananlar için cazip hale gelmektedir. Yapılması gereken halkımızın kaçak ve sahte içkileri almaması, yetkililerin satıldığı yerler belli olan bu içkilerin satışını önlemesi, ayrıca halkımızı bilgilendirici duyurular yapılması gerekmektedir” diye uyarıda bulunuyor.
SONU ÖLÜM

Kaçak alkolün sonucunun ölüm ya da kör olma tehlikesinin bulunduğunu ifade eden uzmanların ortak görüşü şöyle;
“Metil alkol deriden ve sindirim sisteminden hızla emilerek karaciğer üzerinden zehirleyici etkisini gösterir. Bulguları ilk olarak diğer alkol zehirlenmelerinde olduğu gibi bulantı kusma, karın ve baş ağrısıdır. Daha sonra metil alkol yıkım ürünlerinin göz sinirlerinde birikmesi ile çift görme ve körlük meydana gelir. Bu tablo kalp yetmezliği akciğerlerin su toplaması koma ve ölümle seyreder. Tedavi ile kurtulanlarda körlük, karaciğer yetmezliği ve Parkinson benzeri sendrom oluşabilir. Evlerde hobi olarak üretilen kaçak içkilerde de metil alkol oluşması mümkündür. Bunun distilasyon sırasında ayrılması gerekir. Ancak kaçak ve ucuz içki olarak satılanlarda metil alkol, etil alkole göre çok ucuz olması nedeni ile bilerek de konuluyor olabilir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor