ANILARIMIZDA KALAN ŞEHİT İLBEY VE GÜLBEY

Birinin adı İlbey Güneş, diğerinin adı Gülbey  Karataş’tı….. 23 yaşındaydılar. 1978 yılının son aylarında  Adana’da Sıkıyönetim Komutanlığında  askerlik yapıyorlardı..

Tarih, 26.02.1980”i gösteriyordu.. İlbey Güneş ve Gülbey Karataş’ın da aralarında bulunduğu ekip,  Adana’nın Yüreğir İlçesi Anadolu Mahallesinde terörist yakalamışlar, askeri  araçla götürürlerken otomatik silahlı saldırısı sonucu   şehit edilmişlerdi.

İlbey Güneş ve Gülbey Karataş için Adana Numune Hastanesi’nde tören düzenleniyordu.. Büyük bir kalabalık vardı cenaze töreninde.. 6. Kolordu ve Sıkıyönetim Komutanı Korgeneral merhum Nevzat Bölügiray  törende konuşurken, hiç kimsenin söylemeye cesaret edemeyeceği bir açıklamada bulundu.. Korgeneral Nevzat Bölügiray, üzüntülerini anlattıktan sonra şöyle diyordu;

TÜRKİYE’DE İLAN  EDİLMEMİŞ BİR İÇ SAVAŞ VAR!

Gerçekten çok cesur ve çok sert bir açıklama, hatta uyarıydı..

Töreni Milliyet Gazetesi  okurları adına izliyorduk.. Tören bittikten sonra hızla Milliyet bürosuna geldik, haberi daktiloyla yazdık, sonra İstanbul’a ulaştırmak için teleksin başına geçtik.. Haberin bir bölümünü yazmıştık ki, Muzaffer abi (Muzaffer Bal) yanıma gelerek “Nevzat seni  telefondan  arıyorlar, sen konuş geri kalanını ben yazarım” dedi..

Yazının geri kalanını Muzaffer abi yazmış, İstanbul’a göndermiş..

Bir gün sonra büroya gelip hemen Milliyet’e baktım, ”haberi nasıl vermişler” diye.. Haber Birinci sayfadan manşet..  İstanbul’daki haber merkezi sanıyorum törenin Muzaffer Bal tarafından takip edilip  haber yapıldığını düşünmüş olmalı ki, Nevzat Uçak yerine Muzaffer Bal  imzasını kullanmış..

Bir gün sonra bir başka sürprizle daha karşılaştım.. Bu kez MİLLİYET’in Genel Yayın Müdürü ve Baş Yazarı merhum Abdi İpekçi, Muzaffer abinin büyük bir gazetecilik yaptığını konu alan bir yazı kaleme almış, kendisinden övgüyle bahsetmişti..

Biz bu konuyu bu güne kadar Muzaffer Bal ile hiç görüşmedik, görüşme gereği dahi duymadık. “İstanbul ile iletişim eksikliği” veya yol kazası diye değerlendirdik.

Gazeteciliğimizin en güzel anılarından biriydi.. Mekanın cennet olsun Abdi İpekçi. Sağlıklı uzun yıllar dilerim Muzaffer abi..

 “Arada bir anılarını da yaz” diyorlar, yazmakla bitmez ki

………………………………………..

Merhum Abdi İpekçi, bir suikast sonucu öldürülmeden önce CHP eski Genel Başkanı ve Başbakan’ı merhum Bülent Ecevit ile bir seyahatte sohbet ederlerken..           

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor